του Λεωνίδα Λιάμη
Η απόφαση λήφθηκε σε ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 4 Ιουλίου στη Νέα Έφεσσο, με συμμετοχή περίπου 40 – 50 παραγωγών, οι οποίοι έκαναν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς στο Μέτρο 23 εντάχθηκαν, τελικώς, συνάδελφοί τους μόνο από τέσσερα χωριά -τον Άγιο Σπυρίδωνα, τη Βροντού, την Καρίτσα και την Κονταριώτισσα- από όλη την Πιερία.
Στο κάδρο της κριτικής τους μπήκαν οι τοπικοί βουλευτές, αλλά και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, στους οποίους καταλογίζουν ότι δεν έδειξαν ανάλογο ενδιαφέρον για μεγάλο μέρος ακτινιοδιοπαραγωγών του νομού, με συνέπεια αυτοί να μείνουν εκτός στήριξης.
Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, βέβαια, ευθύνη φέρει και ο ερασιτεχνικός χειρισμός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημιούργησε προσδοκίες και μετά τις αναίρεσε.
Κι αυτό γιατί ενώ αρχικά στους δικαιούχους της στήριξης από το Μέτρο 23 είχαν συμπεριληφθεί μόνο οι καλλιεργητές ακτινιδίου από τα χωριά Άγιος Σπυρίδωνας, Βροντού, Καρίτσα και Κονταριώτισσα, όταν κάποια στιγμή ξανάνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις, επιτράπηκε -αδιευκρίνιστο γιατί- σε όλους ανεξαιρέτως τους παραγωγούς ακτινιδίων της Πιερίας να καταθέσουν αίτημα, με συνέπεια να δημιουργηθεί η εντύπωση πως είναι όλοι δικαιούχοι των 141,6 ευρώ το στρέμμα.
Στο… παρά ένα, όμως, και καθώς οι ιθύνοντες στο υπουργείο προφανώς αντιλήφθηκαν πως η βεντάλια άνοιγε πολύ, έγινε τροποποίηση και πλην των παραγωγών από τα τέσσερα χωριά, όλοι οι υπόλοιποι έμειναν εκτός νυμφώνος και πνέουν μένεα εναντίον όσων θεωρούν υπεύθυνους.
Ο αντίλογος, από την πλευρά των παραγωγών οι οποίοι εντάσσονται εν τέλει στο Μέτρο 23, είναι πως την υπόθεση για την εξεύρεση τρόπου να ενισχυθούν όσοι υπέστησαν ζημίες από την έντονη χαλαζόπτωση της 4ης Μαρτίου του 2024, την «κυνηγούσε» μόνο ο τοπικός συνεταιρισμός ΠΕΣΚΟ Αγ. Σπυρίδωνα και Κονταριώτισσας, τους τελευταίους 18 μήνες και δικαιώθηκε για την επιμονή και την υπομονή του.
«Είχαμε ζήσει στην περιοχή έναν μικρό Daniel εκείνη τη μέρα. Οι ζημιές, σύμφωνα με έγγραφα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, ήταν πολύ μεγάλες σε 5.000 στρέμματα ακτινίδια, 1.200 στρέμματα επιτραπέζια σταφύλια, 1.200 στρέμματα βερίκοκα και άλλα 1.000 στρέμματα κυδώνια. Επί 18 μήνες θέταμε το πρόβλημα όπου μπορούσαμε. Είχαμε επίσης στείλει 70 επιστολές στις οποίες εξηγούσαμε την κατάσταση και ζητούσαμε να μας στηρίξουν, με αποδέκτες τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο, έως και το γραφείο του πρωθυπουργού, μέχρι να εξασφαλίσουμε τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, σε συνάντηση που είχαμε στις 5/2/2025, ότι όλες αυτές οι καλλιέργειες θα ενταχθούν στο Μέτρο 23», ανέφερε στην Agrenda ο Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος του ΠΕΣΚΟ Αγ. Σπυρίδωνα – Κονταριώτισσας, διευκρινίζοντας πως το ποσό των 141,6 ευρώ ανά στρέμμα είναι οριζόντιο και για τις τέσσερις καλλιέργειες (ακτινίδια, επιτραπέζια σταφύλια, βερίκοκα και κυδώνια) που κατέγραψαν τις μεγάλες απώλειες από τη χαλαζόπτωση.