Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αναζωογόνηση προβληματικών κτημάτων ακτινιδίων μια επίπονη, αλλά όχι ανέφικτη διαδικασία

Ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, ένθερμος υποστηρικτής της «αειφορικής» διαχείρισης στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, στοχεύει να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες ακτινιδιοπαραγωγούς. Αυτή τη φορά, παρεμβαίνει από τον παλιό Μυλότοπο Γιαννιτσών για τα προβληματικά κτήματα ακτινιδίων.

του Γιάννη Τσιμπονίδη

Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο υπάρχουν πολλά αγροκτήματα ακτινιδίων τόσο νεαρά όσο και παραγωγικά, τα οποία θα λέγαμε κοινώς, ότι είναι “σταματημένα” και δεν προχωράνε…

Πρωταρχικός σκοπός του επιβλέποντα γεωπόνου είναι η εύρεση, όχι μόνο της βασικής πρωταρχικής γενεσιουργούς αιτίας του προβλήματος αλλά και των δευτερογενών αιτιών, διότι ότι γίνεται στην φύση έχει πάντα πολλές αιτίες, ή αλλιώς είναι “πολυπαραγοντικό”.

Η γεωπονική επιστήμη ειδικά επί του πεδίου (στο χωράφι), είναι πολύ δύσκολη, είναι “χαοτική”, διότι όπως προαναφέραμε, εμπλέκονται πολλοί παράγοντες και σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε περίπου το ίδιο σύμπτωμα στο πρόβλημα, δηλ. κιτρινίζουν τα φύλλα. Έτσι ενώ είναι δύσκολο να βγάζουμε συμπεράσματα στα προβλήματα που δημιουργούνται στην σύγχρονη γεωργία, στα καλλιεργούμενα φυτά υπάρχει μια ακόμη πιο δύσκολη και ιδιαίτερη καλλιέργεια, που ονομάζεται: Ακτινίδια.

Πρωταρχικός σκοπός όπως προαναφέραμε για την επίλυση ενός προβλήματος σε ένα κτήμα Ακτινιδίων είναι να βρούμε τις αιτίες ,που συνήθως είναι:

1) “Βιοτικές” καταπονήσεις οι οποίες προέρχονται από ασθένειες και εχθρούς, όπως:  Φυτόφθορα, Αρμιλλάρια, Αλτερνάρια, Βοτρύτη, Νηματώδεις, Βαμβακάδα ,Ίσκα κ.α.

2)”Αβιοτικές” καταπονήσεις οι οποίες προέρχονται από λάθος άρδευση, κακή θρέψη(λίπανση), από παγετούς, αέρα, χαλάζι,  τοξικότητα από ζιζανιοκτόνα, κακής ποιότητας νερού ποτίσματος, συμπιεσμένα και όχι καλά στραγγιζόμενα εδάφη, κακές καλλιεργητικές φροντίδες ( όπως λάθος κλάδεμα, καθυστερημένο αραίωμα, όχι καλό δέσιμο κλαδιών) κ.α.

Έτσι αφού εντοπιστεί το πρόβλημα, η λύση του συνήθως κρατάει πολύ καιρό και χρειάζεται πολύ κόπο,  υπομονή και υπακοή από τον αγρότη ακτινιδιοπαραγωγό προς τον επιβλέποντα γεωπόνο…

Στην φωτογραφία βλέπετε ένα τέτοιο κτήμα,  από τον Παλαιό Μυλότοπο Γιαννιτσών όπου ο κ. Έξαρχος συνοδευόμενος από δύο φοιτητές γεωπονικής (οι οποίοι είναι παράλληλα και Ακτινιδιοπαραγωγοί οι ίδιοι), σε ένα κτήμα 30 στρεμμάτων, πού ενώ στα αρχικά στάδια ήταν όπως λένε οι παραγωγοί “για ξήλωμα”, τελικά με μια μακρόχρονη συνεργασία και υπακοή του παραγωγού, με τον κ. Έξαρχο,  το κτήμα τελικά σώθηκε….

Πιο συγκεκριμένα, το κτήμα αυτό ήταν σε μόνιμο “υδατικό” στρες με βασική γενεσιουργός αιτία σ αυτή την περίπτωση, την κακή και ελλιπή άρδευση και δευτερογενείς αιτίες τους Νηματώδεις και τις Αργιλώδεις- συμπιεσμένου κακής στράγγιξης εδάφους …Βέβαια σε όλες αυτές τις αιτίες πρέπει να προσθέσουμε και το μόνιμο πρόβλημα των τελευταίων ετών πού λέγεται κλιματική αλλαγή…

Δηλαδή έχουμε, ένα καλοκαίρι που δεν βρέχει σχεδόν καθόλου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλές σχετικές υγρασίες και έντονη ακτινοβολία.

Έτσι το Ακτινίδιο είναι ένα από τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής, που δυσχεραίνει ακόμα πιο πολύ το έργο του επιβλέποντα γεωπόνου στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων στον αγρό …

Οι ακτινιδιοπαραγωγοί δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι: το ακτινίδιο διαπνέει έντονα, έχει υψηλή υδραυλική αγωγιμότητα στα αγγεία του και παθαίνει εύκολα υδατικό στρες όταν του λείπει το νερό.

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Ο παράλληλος έλεγχος του τοπικού κλίματος, του μικροκλίματος και του εδάφους στο αγροτεμάχιο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις που δίνουν το πράσινο φως για μια...

REPORTS

Ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer ανακοίνωσε στις 19 Σεπτεμβρίου την κυκλοφορία του νέου προϊόντος Tuta Pro Press, το οποίο εντάσσεται στη σειρά βιοφυτοπροστατευτικών...

REPORTS

Η τήρηση της επίσημης ημερομηνίας συγκομιδής της κύριας ποικιλίας ακτινιδίων Hayward, η οποία ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία στις 15 Οκτωβρίου, είναι ζωτικής σημασίας...

FARMING

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ενημερώνει εκ νέου τους καλλιεργητές για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων και τους καλεί να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...