Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ορόσημο τα 60 λεπτά στη φρέσκια πατάτα, ελλειμματική φέτος η παραγωγή της Ευρώπης

Mε όπλο την άριστη ποιότητα και τις υψηλές αποδόσεις βγαίνει στην αγορά το επόµενο 10ήµερο η φρέσκια πατάτα των φυτεύσεων Νοεµβρίου-∆εκεµβρίου από τα παραγωγικά κέντρα της νότιας Ελλάδας.

του Γιάννη Ρούπα

Τα λίγα κρύα σε συνδυασµό µε τα ικανοποιητικά χιλιοστά βροχής σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα συντέλεσαν στην ωρίµανση κονδύλων δίχως αλλοιώσεις και παραµορφώσεις, µε αποτέλεσµα η παραγωγή να διεκδικεί µια θέση στα τραπέζια και των Ευρωπαίων καταναλωτών. Άλλωστε, τα σηµαντικά προβλήµατα ξηρασίας σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία δηµιουργούν ένα ολοένα και µεγαλύτερο έλλειµµα στην αγορά, µε την κατάσταση να αναµένεται να χειροτερέψει το καλοκαίρι, όταν µαζευτεί η παραγωγή στη Γαλλία.

Παράλληλα, η υποτίµηση του αιγυπτιακού νοµίσµατος και η µείωση του κόστους εισαγωγής προϊόντος δεν φαίνεται να επηρεάζει σοβαρά την ελληνική αγορά. Η διαφορά µεταξύ τιµής εισαγωγής και τιµής στο ράφι φαίνεται πως ροκανίζεται από τους µεσάζοντες του εµπορίου, µε αποτέλεσµα η ελληνική πατάτα να διατίθεται σε ανταγωνιστικές τιµές στη λιανική, όπου διαχρονικά προτιµάται σε σχέση µε την εισαγόµενη. Η εξέλιξη αυτή αµβλύνει τις ανησυχίες πολλών για το ενδεχόµενο το ντόπιο προϊόν να έχανε τη θέση του στο πασχαλινό τραπέζι από τη «φθηνή» εισαγόµενη.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι τιµές των 60-70 λεπτών που επικρατούσαν το προηγούµενο χρονικό διάστηµα για τα υπόλοιπα των προηγούµενων φυτεύσεων, φαίνεται πως θα διατηρηθούν. Ως βάση για τη διάθεση προϊόντος στο εγχώριο εµπόριο τοποθετούνται τα 60 λεπτά το κιλό όπως εξηγούν παραγωγοί στην Agrenda, καθώς οι συνεταιρισµοί που θα µαζέψουν ικανές ποσότητες τις επόµενες βδοµάδες µπορούν ελέω συνθηκών να επιλέξουν να στείλουν φορτία µε άριστη ελληνική πατάτα στην Κεντρική Ευρώπη, αντί να «σκοτώσουν» την άριστη σοδειά µε µια τιµή στα επίπεδα των 45 µε 50 λεπτών το κιλό, δεδοµένου ότι οι τιµές αυτές δεν είναι πλέον βιώσιµες για το µεγαλύτερο µέρος των καλλιεργητών.

Επίσης, το ορθόδοξο Πάσχα φέτος πέφτει πάνω στο φουλ της συγκοµιδής, µε αποτέλεσµα η υψηλή ζήτηση να ανακόπτει την όποια πίεση από πλευράς προσφοράς. Να σηµειωθεί πως τους τελευταίους µήνες παρατηρείται η τάση οι παραγωγοί στη Πελοπόννησο να συνεννοούνται καλύτερα για την εποχή φύτευσης, µε αποτέλεσµα να οµαλοποιείται σηµαντικά ο ρυθµός διάθεσης της παραγωγής

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε τεράστιο κίνδυνο φαίνεται να βρίσκονται οι καλλιέργειες σε αρκετά μέρη της χώρας εξαιτίας της παρατεταμένης λειψυδρίας, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή τοπικών προϊόντων...

REPORTS

Στις αρχές Αυγούστου αναµένεται να ξεκινήσει η συλλογή των πρώτων πρώιµων ποικιλιών πατάτας στο Νευροκόπι ∆ράµας, σε µια χρονιά που έχει σηµαδευτεί από το...

REPORTS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Field Day του καινοτόµου εκπαιδευτικού και κοινωφελούς project καλλιέργειας πατάτας, που υλοποίησαν το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, ο ∆ήµος Καλαµάτας και οι...

REPORTS

Ιδιαίτερα πληθωρική η σοδειά στη Πελοπόννησο µε σχεδόν 35% περισσότερο προϊόν σε σχέση µε πέρυσι, οι τιµές έχουν καθίσει στα 42-45 λεπτά το κιλό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.