Μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς, δηλώνει με σημερινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas».
Ενδεικτικά από 1/9-27/9 οι εισαγωγές ανήλθαν σε 6.817 τόνους έναντι 2.411 τόνων το 2023, εκ των οποίων από Τουρκία προήλθαν 4.617 τόνοι έναντι 1.779 τόνων με πέρσι, με την επισήμανση ότι φέτος μέχρι την 1η/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι.
Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ντοματών από 1/1/2024 έως 27/9/24 εκτιμώνται σε 29.700 τόνους έναντι 31.300 τόνων (μειωμένες κατά -5,1%) με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Επιπλέον, ο τιμές της ντομάτας αυξήθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής τον Ιούλιο, ακολούθησαν τον Αύγουστο και συνεχίσθηκαν και τον Σεπτέμβριο.
Σταφύλια
Αυξημένες κατά 5,8% συνεχίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού, με τις ποσότητες να ανέρχονται στους 27.472 τόνους από την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων, ;όπως δηλώνει η σχετική ανακοίνωση παρατηρείται μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών, τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και στην εφετινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές, της έλλειψης εργατών γης με απώλεια της ανταγωνιστικότητας τους.
Ακτινίδια
Φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) παρατηρούνται και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix ή μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση», σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη.
Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2024 έως και 27/9/2024 ανέρχονται σε περ. 3.800 τόνους έναντι 2.129 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023 με προορισμό τις χώρες, Ινδία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ουκρανία και ακόμη προς Βραζιλία κ.α. κυρίως τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες.
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει της 15ης/10, ημερομηνίας νόμιμης συγκομιδής της κύριας ποικιλίας ΧΕΫΓΟΥΟΡΝΤ, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας, όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμισης των προϊόντων και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.
«Στόχος μας για μια ακόμη χρονιά, οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής πράσινων ακτινιδίων της Ιταλίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας με ταυτοποίηση της προέλευσης τους, τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών», καταλήγει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.