Η ισπανική Επιτροπή Διαχείρισης Εσπεριδοειδών (CGC) εξέδωσε δελτίο τύπου υποστηρίζοντας ότι μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι η μαύρη κηλίδωση των εσπεριδοειδών έχει εξαπλωθεί στις περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών της Τυνησίας διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής ότι η ασθένεια δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί στο μεσογειακό κλίμα.
Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Phytopathology, υποστηρίζει ότι λιγότερο από πέντε χρόνια μετά την αρχική της ανίχνευση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, η ασθένεια έχει πλέον εξαπλωθεί πλήρως σε όλες τις κύριες περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών. «Είναι η πρώτη φορά που έχει τεκμηριωθεί η έκταση του μύκητα Guirnardia citricarpa CBS σε περιοχή με εσπεριδοειδή της Μεσογείου», αναφέρει η μελέτη.
Ο πρόεδρος της CGC, Inmaculada Sanfeliu, επισήμανε ότι η μελέτη «αποτελεί ισχυρή ένδειξη της ανάγκης διατήρησης και ακόμη και ενίσχυσης των μέτρων ελέγχου στις εισαγωγές νοτιοαφρικανικών εσπεριδοειδών στην ΕΕ, με τη χρήση μυκητοκτόνων καθώς και τη διενέργεια επιθεωρήσεων προέλευσης».
Στη δήλωσή της, η CGC σημείωσε: «Αυτό το πρόσφατο άρθρο, σε συμφωνία με τα ευρήματα από άλλες πληγείσες περιοχές παγκοσμίως, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή περίπτωση επιτυχούς εξάλειψης του μύκητα μετά την εισαγωγή του.
«Σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί από την ασθένεια, απαιτούνται από τέσσερις έως έξι θεραπείες με μυκητοκτόνα ετησίως προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποδεκτό επίπεδο ελέγχου της νόσου. Αυτό το επίπεδο επεξεργασίας θα ήταν σχεδόν αδύνατο στην ΕΕ, δεδομένων των υφιστάμενων φυτοϋγειονομικών περιορισμών και των πρόσθετων απαιτήσεων που προκύπτουν από τη Στρατηγική Farm to Fork».
Σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απεστάλη ως απάντηση στο αίτημα για διαβουλεύσεις του ΠΟΕ προς τις αρχές της Νότιας Αφρικής, η Κομισιόν σημείωσε ότι, σύμφωνα με μελέτες της EFSA, ο οικονομικός αντίκτυπος της δυνητικής εγκατάστασης της μαύρης κηλίδωσης σε περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών της ΕΕ θα μπορούσε συνολικά να ανέλθει περίπου σε 1,182 δισ. ευρώ.
Πηγή: Eurofruit