του Γιάννη Ρούπα
Η διαφορά στη δυναµική συγκριτικά µε άλλες χρονιές είναι εµφανής, αφού τέτοια εποχή, τόσο το 2024 όσο και το 2023, η καλή ντοµάτα είχε διασπάσει ανοδικά το 1,40 ευρώ και παρουσίαζε προοπτική για 1,50 ευρώ το κιλό.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Fresher Απριλίου 2025
«Η παραδοσιακά καλή αγορά του Πάσχα προσφέρεται µεν για κάποια χαµόγελα, όµως δεν θα πρέπει κανείς να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος. Φέτος δεν είναι καλή χρονιά και οι λόγοι είναι συγκεκριµένοι», όπως εξηγεί στο Fresher ο παραγωγός και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας «Αγρόκτηµα Ντεµερούκα», Ασηµάκης Ντεµερούκας.
Όπως εξηγεί, δεν έχει ακόµη δοθεί λύση στο ζήτηµα των στοχευµένων εισαγωγών από Τουρκία όπως και άλλες χώρες, τις µέρες µεγάλης προσφοράς. «Υπάρχει διάθεση να τρέξουν επενδύσεις σε καινούργια θερµοκήπια, να αυξηθεί το τονάζ, όµως ακόµη έχουµε δοµικά προβλήµατα. Μια σηµαντική ποσότητα εισαγωγών περνάει κάτω από τα ραντάρ µε προορισµό τα µανάβικα, τη λαϊκή αλλά και εν γένει τη λιανική, σε ανώνυµα χαρτόκουτα, µε το καρτελάκι να λέει πως πρόκειται για ελληνική ντοµάτα. Κάποτε πρέπει να ισχύσουν οι κανόνες για όλους», εξηγεί ο δυναµικός παραγωγός. «Βάσει συνθηκών 2024, τα κόστη καλλιέργειας βγαίνουν πάνω από 80-85 λεπτά το κιλό και η τιµή της ντοµάτας από την έναρξη της σεζόν, µε λογική µέσου όρου, δεν είναι πάνω από 1,00 ευρώ. Προφανώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η κατάσταση δεν είναι καλή», συµπληρώνει.
Λείπουν οι επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα
Επιπλέον, υπάρχει φυσιολογική εξάντληση πόρων λόγω κλιµατικής κρίσης και χρόνια αδυναµία της οργανωµένης Πολιτείας να βάλει σε τάξη το θέµα της άρδευσης. «Εδώ στα Φιλιατρά έχει φτιαχτεί από 2014 ένα µεγάλο φράγµα, για το οποίο σχεδόν 11 χρόνια µετά, δεν υπάρχουν σωληνώσεις, αρδευτικό δίκτυο, για να φέρει τα νερά στα θερµοκήπια και τις ελιές», συνεχίζει ο κ. Ντεµερούκας. Το 2024, συνολικά η περιοχή των Φιλιατρών βίωσε µε ιδιαίτερα άσχηµο τρόπο τις επιπτώσεις της ανοµβρίας. Κατά τόπους οι γεωτρήσεις ή στέρεψαν ή έβγαζαν υφάλµυρα νερά, µε αποτέλεσµα να γίνεται µισή δουλειά στο θέµα των υδάτων. Το θέµα αυτό επηρεάζει σαφώς και την Κρήτη, αφού οι φυτεύσεις Απριλίου στην Ιεράπετρα είναι ιδιαίτερα µειωµένες κυρίως λόγω του πλαφόν χρήσης νερού ελέω έλλειψης.
Από κει και πέρα όµως, υπάρχει και ένα τρίτο θέµα που απασχολεί πολύ και αυτό δεν είναι άλλο από την (αν)επάρκεια εργατών γης. Το 2024 ήταν ένα ισορροπηµένο σε απόλυτους αριθµούς έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου φαίνεται πως περιορίστηκε η µεγάλη φυγή ξένων εργατών γης µε προορισµό τη ∆. Ευρώπη. Ωστόσο ο αργός ρυθµός των διακρατικών συµφωνιών απασχόλησης δυναµικού προβληµατίζει, αφού ο πρωτογενής τοµέας έχει ανάγκη πολύ περισσότερα χέρια.