του Γιάννη Πανάγου
Η συστηματική καταγραφή και μελέτη των στοιχείων παραγωγής, σε κάθε κατηγορία προϊόντων, έτσι ώστε να διευκολύνονται ο προγραμματισμός της καλλιεργητικής δραστηριότητας και η οριοθέτηση της καλλιεργητικής φροντίδας, είναι το πρώτο ζητούμενο. Ακολούθως, η πρόληψη των φυσικών καταστροφών και η ενεργητική προστασία απέναντι σε ζημιογόνα αίτια όπως είναι ο παγετός και η χαλαζόπτωση, έχουν επίσης τεράστια σημασία.
Στο πεδίο της πρόληψης μπορούν να γίνουν πολλά, τα οποία δεν γίνονται, κι αυτό έχει τεράστιο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό που καλείται κάθε φορά να «ενισχύσει» τα ταμεία του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε ο Οργανισμός Ασφαλίσεων να ανταποκριθεί στις ανειλημμένες υποχρεώσεις για αποζημιώσεις.
Από την ενημέρωση που υπάρχει, πέραν των γνωστών μεθόδων αντιχαλαζικής προστασίας (αντιχαλαζικά δίχτυα, αεροπλάνα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών κ.ά.), ειδικά στο σκέλος της αντιμετώπισης του παγετού, έχουν προκύψει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τεχνολογικά λύσεις πρόληψης (ανεμομείκτες, θερμικά κανόνια για οπωρώνες, πέπλα καπνού κ.ά.) οι οποίες και οικονομικές φαίνονται και αποτελεσματικές είναι.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στο κόστος της ζημιάς συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων και στο κόστος της λεγόμενης «ενεργητικής προστασίας». Το γιατί η Ελλάδα έχει μείνει τόσο πίσω σε αυτόν τον τομέα είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά κυβερνήσεις, δημόσια διοίκηση, οργανισμούς ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και, φυσικά, τους ίδιους τους αγρότες.
Να αναφερθεί μόνο ότι πριν την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. και πριν την ίδρυση του ΕΛΓΑ, κάποιες πιο παραδοσιακές μέθοδοι ενεργητικής προστασίας όπως φωτιές με λάστιχα ή μπάλες άχυρου στους οπωρώνες, λειτουργούσαν. Σήμερα όχι. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, το… ζημιογόνο αίτιο μοιάζει να καθίσταται η πιο αποδοτική λύση για τον παραγωγό.
Τέλος, κρίσιμη σημασία αποκτά η έγκαιρη συγκέντρωση, επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων παραγωγής, με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τις διαμορφούμενες κλιματικές συνθήκες και τις προβλέψεις των ειδικών αναλυτών. Βέβαια, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ σ’ αυτά τα χάλια, δουλειά, δύσκολο να γίνει.
Το εξώφυλλο του Fresher που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα Agrenda