Έντονη ανοµοιοµορφία στην ανθοφορία, καθώς και αρκετά κτήµατα µε παρενιαυτοφορία, που προοιωνίζονται για κάποιες ποικιλίες σηµαντικά µειωµένες αποδόσεις, παρουσιάζει η καλλιέργεια µήλου σε όλο το αγρόκτηµα της ∆υτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η εικόνα για το µέγεθος του προβλήµατος αναµένεται να ξεκαθαρίσει τις αµέσως επόµενες µέρες, µε την ολοκλήρωση της καρπόδεσης, αλλά σε κάθε περίπτωση η ανησυχία, για τον οικονοµικό αντίκτυπο που θα έχει, πιθανώς, το φαινόµενο, είναι έκδηλη στις τάξεις των παραγωγών.
«Είµαστε στο στάδιο της πτώσης των πετάλων και αυτό που βλέπουµε σε όλα τα παραγωγικά κέντρα της καλλιέργειας του µήλου, στο νοητό τετράγωνο που ορίζουν η Φλώρινα, η Κοζάνη, η Πέλλα και η Ηµαθία, είναι ότι πολλά κτήµατα δεν είχαν οµαλή ανθοφορία», ανέφερε στην Agrenda ο Βαγγέλης Μάινος, γεωπόνος, προσθέτοντας πως ιδιαίτερα σοβαρό φαίνεται να είναι το πρόβληµα σε κάποιες κόκκινες ποικιλίες και σε κάποιους κλώνους της ποικιλίας Fuji. Ως προς τους λόγους που ενδεχοµένως έχουν οδηγήσει την καλλιέργεια στην κατάσταση που βιώνει, ο έµπειρος γεωπόνος από την Έδεσσα µας είπε πως πρόκειται για πολυπαραγοντικό ζήτηµα που σχετίζεται µε τον ήπιο χειµώνα, την παρατεταµένη -το προηγούµενο διάστηµα- ανοµβρία αλλά και τη µέτρια προς καλή περσινή χρονιά, από άποψη παραγωγής.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 963 της Agrenda
Σε κάποια κτήµατα τα δέντρα είναι άδεια
«Οτιδήποτε είναι διαφέρει από την κανονικότητα στρεσάρει τα δέντρα. Είδαµε µια βλαστική πρωιµότητα 10 -12 ηµερών, ενώ οι θερµοκρασίες που καταγράφηκαν µέσα στον Απρίλιο είναι τουλάχιστον 12-15 ηµέρες πιο νωρίς από το κανονικό για την εποχή τους και µόλις προχθές χιόνισε σε υψόµετρο 800 µέτρα από τη θάλασσα, που µας ανησυχεί για το τί θα συµβεί από εδώ και πέρα», µας εξήγησε ο κ. Μάινος.
Προβληµατισµένος από τη µέχρι τώρα εξέλιξη της καλλιέργειας δηλώνει και ο µηλοπαραγωγός Κωνσταντίνος Θεοδωσιάδης από την περιοχή των Πύργων Εορδαίας, η οποία φηµίζεται για τα µήλα της. «Έχουµε θέµατα σε κάποιες ποικιλίες όπως η Red Velox, η King Roat και η Fuji. Βλέπουµε ότι σε ορισµένα κτήµατα τα δέντρα είναι εντελώς άδεια. Ίσως ο καιρός να τα ξεγέλασε τα δέντρα στο προανθικό στάδιο και τον οφθαλµό αντί να τον κάνει καρπό, τον γύρισε σε φύλλο», µας είπε ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας πως «σε αυτές τις ποικιλίες στην περιοχή των Πύργων, η απώλεια παραγωγής µπορεί να κυµαίνεται και στο 40%-45%. Υπάρχουν ωστόσο άλλες περιοχές και ποικιλίες όπως η Scarlet και η Superchief οι οποίες εξελίσσονται καλύτερα».
Παρόµοια εικόνα µας µεταφέρει και ο γεωπόνος Γιώργος Σιδηρόπουλος επίσης από την περιοχή των Πύργων Εορδαίας. «Ολοκληρώνεται σιγά -σιγά το στάδιο της πτώσης των πετάλων στα δέντρα και βλέπουµε πως αρχίζουν να εκδηλώνονται κάποια προβλήµατα, τα οποία ενδεχοµένως να επηρεάσουν συνολικά την καλλιέργεια σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% έως και 20%. Πιο σαφή εικόνα ωστόσο θα έχουµε µέσα σε περίπου µια εβδοµάδα, όταν θα ολοκληρωθεί καρπόδεση, διότι είναι πιθανό να έχουµε ψευδογονιµοποίηση και εν τέλει όταν ο καρπός φτάσει να έχει µέγεθος στραγαλιού, να τον δούµε να πέφτει», λέει χαρακτηριστικά. Όσο για τα αίτια, ο κ. Σιδηρόπουλος τα συνδέει µε κλιµατικά φαινόµενα και κυρίως µε το γεγονός ότι τα δέντρα δεν «κοιµήθηκαν» αρκετά, σε σχέση µε τις ώρες ψύχους που έπρεπε να συγκεντρώσουν. Επίσης στην περίοδο της ανθοφορίας καταγράφηκαν θερµοκρασίες έως και 28 – 30 βαθµούς Κελσίου, ενώ δεν είχαµε και γύρη υψηλής βλαστικότητας και αυτό, µαζί µε την αφρικανική σκόνη, φαίνεται πως δεν βοήθησαν.
Ξεραίνονται δέντρα
Σαν να µην έφτανε αυτό, εν τω µεταξύ, στην περιοχή των Πύργων, πολλοί παραγωγοί είναι αντιµέτωποι µε ένα ακόµη σοβαρό πρόβληµα, καθώς βλέπουν τις µηλιές τους σε αρκετές περιπτώσεις να ξεραίνονται.
«Φέτος έχει πάρει µεγαλύτερες διαστάσεις το πρόβληµα. Σε ένα κτήµα µου σε σειρά µε 80 δέντρα, τα 25-30 δέντρα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια και ξεραίνονται», µας είπε µε ανησυχία ο κ. Θεοδωσιάδης, ενώ ο κ. Σιδηρόπουλος σηµείωσε πως οι προσβολές είναι συχνότερες σε νεαρά δέντρα 2-3 ετών και εξέφρασε την εκτίµηση πως ίσως πρόκειται για το βακτήριο Pseudomonas syringae, που θέλει µεγάλη προσοχή στη διαχείριση του δέντρου, καθώς το µόλυσµα µεταφέρεται εύκολα.