Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινόπουλος, οι παραγωγοί των εν λόγω ΠΕ υπέστησαν το 2023 ζημία, η οποία ανήλθε σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, υπήρξαν δεσμεύσεις για πληρωμές του προγράμματος στα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος θέτει το ερώτημα σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης και του συνολικού προϋπολογισμού στα 16 εκατ. ευρώ, αλλά και της διαφάνειας των πληρωμών.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου έχει ως εξής:
Την Τετάρτη 26 Μαρτίου, μετά από ανακοίνωση του ΕΛ.Γ.Α., με την οποία καλούνταν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Πέλλας και Φλώρινας, των οποίων η καλλιέργεια της μηλιάς παρουσίασε μείωση παραγωγής κατά το έτος 2023, ως άμεσο αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης στο πλαίσιο του ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων «ΜΗΛΑ 2023». Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, μετά από παράταση, στις 14 Απριλίου 2025.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 65910/11.3.2025 (Β’ 1139) απόφαση ανάθεσης του ad hoc έργου στον ΕΛ.Γ.Α. και την υπ’ αριθμ. 40542/13.02.2025 (ΑΔΑ: Ψ8ΦΩ4653ΠΓ-3ΦΑ) απόφαση, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ποσού 16.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Η απόφαση 65910 ορίζει τις προϋποθέσεις και τον τύπο υπολογισμού του ύψους της αποζημίωσης για τους μηλοπαραγωγούς, των οποίων η αναμενόμενη παραγωγή ζημιώθηκε σε ποσοστό 30% και άνω. Η αποζημίωση υπολογίζεται βάσει των τιμών και των αποδόσεων του έτους ζημιάς και της διαφοράς τους από τους αντίστοιχους μέσους όρους της περιόδου αναφοράς 2020-2022, και το ύψος της ορίζεται σε ποσοστό έως και 50% της αξίας της απωλεσθείσας παραγωγής.
Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι για λόγους διαφάνειας, κάθε ενίσχυση δικαιούχου παραγωγού που υπερβαίνει τις 10.000,00 €, θα δημοσιεύεται στην εφαρμογή Transparency Award Module της Επιτροπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του Κανονισμού 2022/2472, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, αναφέρθηκε ότι οι πληρωμές για το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαΐου.
Επειδή η υποστήριξη των παραγωγών μας αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ισχύει η δέσμευση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων για καταβολή των αποζημιώσεων έως τα τέλη Μαΐου, ώστε να ενισχυθούν – έστω μερικώς και με σημαντική καθυστέρηση – οι μηλοπαραγωγοί που υπέστησαν μείωση παραγωγής κατά το έτος 2023;Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η δέσμευση της πίστωσης και η έκδοση της απόφασης ανάθεσης του ad hoc προγράμματος «ΜΗΛΑ 2023» στον ΕΛ.Γ.Α.;Γιατί ορίστηκε ότι το ύψος της αποζημίωσης θα ανέρχεται μόνο έως το 50% της αξίας της απωλεσθείσας παραγωγής;Γιατί προϋπολογίστηκαν μόνο 16.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος και βάσει ποιων δεδομένων και παραδοχών έγινε η δέσμευση του ποσού αυτού;Δεδομένου ότι η διαφάνεια δεν εξασφαλίζεται μόνο με τη δημοσιοποίηση των ενισχύσεων ανά δικαιούχο, προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και ο ΕΛ.Γ.Α., να χορηγήσουν συγκεντρωτικά και μεσοσταθμικά στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των παραγωγών, τα στρέμματα και τις αμοιβές σε κάθε μία από τις 9 επιδοτούμενες Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και για το σύνολο της χώρας;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος