Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Στόχος η μείωση των μολύνσεων με προληπτικά μέτρα και ψεκασμούς στα πυρηνόκαρπα τον Νοέμβριο

Στοχευμένες επεμβάσεις, όπως αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων κλάδων με ξηρό καιρό και απολύμανση των πληγών με χαλκούχα σκευάσματα είναι μερικά από τα μέτρα αντιμετώπισης που προτείνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης για την αποτελεσματική καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών στα πυρηνόκαρπα.

Για την καταπολέμηση της σήψης του λαιμού που προκαλείται από το μύκητα Phytophthora spp., οι γεωπόνοι προτείνουν την πλήρη εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δέντρων, δίνοντας προσοχή στην απομάκρυνση του ριζικού συστήματος και στην απολύμανση του εδάφους. Συνιστάται το ξελάκωμα του λαιμού των δέντρων μέχρι τις ρίζες, η αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και η επάλειψη της περιοχής με χαλκούχο σκεύασμα (βορδιγάλλεια πάστα) στην ισχυρότερη δόση. Αφού στεγνώσει η πάστα, εφαρμόζεται προστατευτικό πληγών ή λινέλαιο ή καθαρή πίσσα για επιπλέον θωράκιση.

Επίσης, συνίσταται ξελάκωμα και επάλειψη των δένδρων γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα όπως παραπάνω ή ψεκασμός με έτοιμο χαλκούχο στην ισχυρότερη συνιστώμενη δόση ή ριζοπότισμα με μίγμα cheshunt (αποτελείται από 11 μέρη βάρους ανθρακικού αμμωνίου και 2 μέρη θειικού χαλκού σε σκόνη και χρησιμοποιείται σε δόση 2-3 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό) καθώς και καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο. Οι επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος καλό θα είναι να γίνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας ειδικά στα όξινα εδάφη.

Διαχειμάζει η μονίλια όλο το χειμώνα

Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη προέρχονται και οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν μετέπειτα τα άνθη.

Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.

Με βορδιγάλειο πολτό και χαλκούχα σκευάσματα κατά του εξώασκου

Για την προστασία από τον εξώασκο, συνιστάται η αφαίρεση και το κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων κατά τη διάρκεια ξηρού καιρού. Σε περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί προσβολές, πραγματοποιείται επέμβαση με βορδιγάλειο πολτό ή άλλο χαλκούχο σκεύασμα στο τέλος της πτώσης των φύλλων. Για την αποφυγή φυτοτοξικότητας, η εφαρμογή πρέπει να γίνεται αφού έχουν ωριμάσει τα μάτια. Η επέμβαση αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά και το κορύνεο.

Εκρίζωση και αφαίρεση των προσβεβλημένων κλάδων από βακτηριακό έλκος

Τα συμπτώματα του βακτηριακού καρκίνου και έλκους περιλαμβάνουν καφεκόκκινο αποχρωματισμό κάτω από τον προσβεβλημένο φλοιό, νεκρώσεις στους οφθαλμούς, και εκροή κόμμεως, ενώ το ριζικό σύστημα παραμένει συνήθως ανέπαφο. Σε έντονα προσβεβλημένα δέντρα, μπορεί να αναπτυχθούν λαίμαργοι βλαστοί στον λαιμό του δέντρου. Η συνιστώμενη πρακτική περιλαμβάνει την εκρίζωση και καύση των σοβαρά προσβεβλημένων δέντρων όταν η προσβολή βρίσκεται κοντά στο έδαφος (λιγότερο από 50 εκ.).

Προτείνεται επιπλέον, επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου τουλάχιστον 30 εκ.) με ξηρό καιρό, απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό. Μετά την απολύμανση να γίνει κάλυψη των πληγών με αλοιφή εμβολιασμού ή λινέλαιο. Σημαντικός είναι και ο ψεκασμός μετά την πτώση των φύλλων με χαλκούχα σκευάσματα στη μέγιστη συνιστώμενη δόση.

Φυσικές εντομοπαγίδες κατά του σκολύτη της κερασιάς

Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές από το έντομο αυτό, συνιστάται τα κλαδιά από το χειμερινό κλάδεμα να αφήνονται στην άκρη του κερασεώνα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές εντομοπαγίδες οι οποίες θα καίγονται την άνοιξη, με την εμφάνιση του εντόμου (τοποθέτηση των κλαδιών περιμετρικά κάθε 10-20 μέτρα).

Μετά τη συγκομιδή οι επεμβάσεις κατά του φυλλοδέτη

Για τον έλεγχο του πληθυσμού του φυλλοδέτη, συνιστάται η απομάκρυνση ή καταστροφή των υπολειπόμενων καρπών στον οπωρώνα μετά τη συγκομιδή. Οι καρποί που παραμένουν είτε στα δέντρα είτε στο έδαφος, ακόμα και σε σωρούς στις άκρες του οπωρώνα, μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για το έντομο. Με αυτήν την πρακτική, μειώνεται σημαντικά ο πληθυσμός του φυλλοδέτη για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Υψηλοί οι πληθυσμοί της βαμβακάδας, αφαίρεση και καύση των έντονα προσβεβλημένων κλάδων

Για την καταπολέμηση της βαμβακάδας, συνιστάται η αφαίρεση και καύση των έντονα προσβεβλημένων κλάδων. Επιπλέον, το τρίψιμο του προσβεβλημένου φλοιού με μαλακό πινέλο βουτηγμένο σε ήπιο διάλυμα σαπουνιού και ο ψεκασμός των κορμών με νερό υπό πίεση βοηθούν στον περιορισμό του εντόμου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ψεκασμός με σκευάσματα παραφινέλαιων.

Σημειώνεται πως η βαμβακάδα έχει αναπτύξει υψηλούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα στην Πιερία, όπου προσβάλλει τις ακτινιδιές στον κορμό, στους κλάδους και στους καρπούς, διαχειμάζοντας ως γονιμοποιημένο θηλυκό.

Δείτε τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Ο παράλληλος έλεγχος του τοπικού κλίματος, του μικροκλίματος και του εδάφους στο αγροτεμάχιο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις που δίνουν το πράσινο φως για μια...

REPORTS

Ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer ανακοίνωσε στις 19 Σεπτεμβρίου την κυκλοφορία του νέου προϊόντος Tuta Pro Press, το οποίο εντάσσεται στη σειρά βιοφυτοπροστατευτικών...

REPORTS

Η τήρηση της επίσημης ημερομηνίας συγκομιδής της κύριας ποικιλίας ακτινιδίων Hayward, η οποία ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία στις 15 Οκτωβρίου, είναι ζωτικής σημασίας...

FARMING

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ενημερώνει εκ νέου τους καλλιεργητές για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων και τους καλεί να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...