Connect with us

Αναζήτηση

BRANDING

Οι σάλτσες ντομάτας της Οικοτεχνίας Πορτοκαλλίδη διασχίζουν τον Ατλαντικό και περιμένουν τα Harrod’s

Με έδρα τις ακριτικές Φέρες του νοµού Έβρου η Οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη έχει καταφέρει να απλώσει τα «φτερά» της και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού φτάνοντας στα καταστήµατα του Σικάγο και του Καναδά.

του Ηλία Ανδρεάκη

Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινάει από το 2016, όταν ο αγρότης τρίτης γενιάς Βασίλης Πορτοκαλλίδης, που µέχρι τότε ασχολούταν µε αρότραιες καλλιέργειες (βαµβάκι, µηδική, ζαχαρότευτλα) αποφάσισε να κάνει το άλµα στις σάλτσες ντοµάτας. Η απόφαση αυτή ήρθε καθώς έβλεπε τη γυναίκα του Ιωάννα να παράγει για οικιακή χρήση σάλτσα ντοµάτας για όλη τη χρονιά, κάτι που θεώρησε µια πολύ απαιτητική διαδικασία και έτσι άνοιξε ο δρόµος για να αρχίσει να παράγει τις δικιές του χειροποίητες σάλτσες.

Έχοντας ήδη την τεχνογνωσία η Οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη ξεκίνησε το επαγγελµατικό της ταξίδι τo 2017 δειλά µε µόλις 5 ιδία στρέµµατα υπαίθριες ντοµάτες, νούµερο που πλέον έχει δεκαπλασιαστεί και βρίσκεται στα 50 µε αποδόσεις 10-12 τόνους το στρέµµα.

Τα προϊόντα της Οικοτεχνίας Πορτοκαλλίδη διατίθενται αυτή τη στιγµή εγχώρια στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στη Θράκη και στη Θεσσαλία. Η επιχείρηση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στα σύνορα της ελληνικής επικράτειας, αφού εξάγει τις σάλτσες της στη Γερµανία, και σε Σικάγο και Καναδά όπως προαναφέρθηκε. Σκοπός της επιχείρησης είναι να επεκταθεί ακόµα περισσότερο και για το λόγο αυτό συµµετέχει κάθε χρόνο σε κορυφαίες εκθέσεις όπως η Foodexpo αναζητώντας νέες προτάσεις που θα της επιτρέψουν να φτάσει όσο γίνεται πιο µακριά.

Διεθνής αναγνώριση με διακρίσεις  και ανοικτή πόρτα από τα Harrod’s

Αυτή τη στιγµή η Οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη έχει στη φαρέτρα της δύο προϊόντα: σάλτσα ντοµάτας και σάλτσα από ντοµατίνι (UMAMI). Έχοντας πραγµατοποιήσει φέτος δοκιµές, οι οποίες κρίθηκαν επιτυχηµένες, από του χρόνου ο Βασίλης Πορτοκαλλίδης επισηµαίνει ότι στη γκάµα της Οικοτεχνίας θα προστεθούν και έτοιµες σάλτσες για κοκκινιστό και µακαρόνια.

Ως διαπιστευτήρια της ποιότητας των προϊόντων της Οικοτεχνίας Πορτοκαλλίδη έρχονται οι 11 διεθνείς διακρίσεις (10 για τη σάλτσα ντοµάτας και 1 για τη σάλτσα UMAMI) που έχει καταφέρει να αποσπάσει, ανάµεσα στις οποίες είναι δύο χάλκινα βραβεία ανώτερης γεύσης από το International Taste Institute στις Βρυξέλλες το 2019 και το 2022 και χρυσό µετάλλιο στα Mediterranean Taste Awards.

Μετά από το πρώτο βραβείο που απέσπασε η οικοτεχνία στις Βρυξέλλες, ο Βασίλης Πορτοκαλλίδης υποστηρίζει ότι ήρθε το κάλεσµα από τα Harrod’s, όµως λόγω της µικρής διαθεσιµότητας που είχε η επιχείρηση η συνεργασία δεν υλοποιήθηκε, χωρίς όµως η πόρτα αυτή να κλείνει τελείως. «Στόχος µας είναι να αυξήσουµε τις εξαγωγές, αλλά ήδη από την τρίτη µας χρονιά είναι και τα Harrod’s» αναφέρει ο Βασίλης Πορτοκαλλίδης.

Στον εξοπλισµό της επιχείρησης συγκαταλέγονται πλυντήρια, ετικετέζα και αυτόµατα γεµιστικά τα οποία απέκτησε µε ιδίους πόρους και συµµετοχή σε Σχέδια Βελτίωσης.

Ως «µυστικό» της ποιότητας των σαλτσών της η Οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη αναφέρει τη σωστή διαλογή της ντοµάτας µε το χέρι από το ιδιόκτητο κτήµα της, το οποίο καλλιεργείται µε φυσικό τρόπο. Αυτή τη στιγµή η παραγωγή της επιχείρησης αυξάνεται κατά τον κ. Πορτοκαλλίδη µε ρυθµό περίπου 30-40% ετησίως.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έτοιµος να… ξεκοκκινήσει και µε τη βούλα του δικαστηρίου, τινάζοντας από πάνω του ένα βαρύ φορτίο χρεών, που δεν του επέτρεπε να τρέξει και...

BRANDING

Η εταιρεία ακτινιδίων Zespri υπογράμμισε τη φιλοδοξία της να γίνει η πιο υγιεινή μάρκα φρούτων στον κόσμο μέσα στην επόμενη δεκαετία. «Θέλουμε να παρέχουμε...

BRANDING

Η Chiquita ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά για πρώτη φορά μπανάνες που καλλιεργούνται στην Ιταλία αρχής γενομένης από το 2026. Η πολυεθνική εταιρεία έχει...

FARMING

«Συνδεόμαστε για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία» είναι το σύνθημα με το οποίο η BASF συμμετείχε στην έκθεση Fruit Attraction, στη Μαδρίτη, από τις 30...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Μια σημαντική καινοτομία πέτυχε στον χώρο των ζιζανιοκτόνων η Syngenta, με την πιο πρόσφατη λύση της, ήτοι το metproxybiclone, να αναγνωρίζεται από την επιτροπή...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...