Η καρπόκαψα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των πυρηνόκαρπων και το πιο διαδεδομένο καρποφάγο έντομο των μηλοειδών. Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα σε βομβύκιο, σε ρωγμές του φλοιού των δένδρων ή στο έδαφος. Είναι λεπιδόπτερο και συμπληρώνει 4-5 γενιές το χρόνο. Η πρώτη γενεά εμφανίζεται περίπου μέσα Απριλίου στις πρώιμες περιοχές και έως τα μέσα Μαΐου για τις όψιμες περιοχές από τις ανεπτυγμένες προνύμφες που διαχείμασαν, προσβάλλοντας τους νεαρούς βλαστούς.
Η εγκατάσταση των φερομονικών παγίδων φέτος έγινε μέσα Μαρτίου. Από τα δεδομένα των συλλήψεων διαπιστώθηκε ότι η πτήση της πρώτης γενεάς του εντόμου ξεκίνησε από τέλη Μαρτίου λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Με την έναρξη των εκκολάψεων οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στους ακραίους νεαρούς βλαστούς και ανοίγουν στοά στο κέντρο τους.
Συνιστάται στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες ψεκασμό με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την καταπολέμηση του εντόμου, ιδίως σε οπωρώνες με γνωστό ιστορικό προσβολών. Επίσης συνιστάται η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων μειωμένης τοξικότητας λόγω του μεγάλου πληθυσμού ωφέλιμων εντόμων αυτή την εποχή.
Ενδεικτικά αναφέρεται, ως κατάλληλος χρόνος ψεκασμού με προνυμφοκτόνα, στις 27-29 Απριλίου για την περιοχή της Καβάλας. Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και στα ψηλά τμήματα των δένδρων. Το καρπίδιο είναι ευπαθές σε προσβολές όταν έχει διάμετρο περίπου δύο εκατοστών και αρχίζει να χάνει το χνούδι του.
Τονίζεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτή τη χρονική περίοδο, η πτήση του εντόμου αναμένεται να παραταθεί. Ως εκ τούτου συνιστάται να γίνει ένας επαναληπτικός ψεκασμός σε 10- 12 ημέρες.
Το δελτίο παρέχει μία τάση της πορείας των πληθυσμών η οποία μπορεί να μην είναι αντιπροσωπετική για κάθε αγροτεμάχιο. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις τους, το ιστορικό του κάθε οπωρώνα (πολλές ή λίγες προσβολές τα προηγούμενα χρόνια) και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες ή βροχοπτώσεις).
Στοές σε νεαρούς βλαστούς και φαγώματα στους καρπούς πυρηνοκάρπων από ανάρσια
Η ροδακινιά αποτελεί τον κυριότερο ξενιστή της ανάρσιας. Η ανάρσια είναι λεπιδόπτερο έντομο και προσβάλει επίσης τη βερικοκιά, την αμυγδαλιά και δευτερευόντως άλλα πυρηνόκαρπα.
Στη ροδακινιά προκαλεί ζημιές σε νεαρούς βλαστούς ανοίγοντας στοές. Οι βλαστικές κορυφές λυγίζουν και καταστρέφονται. Στους νεαρούς καρπούς προκαλεί επιφανειακά φαγώματα, ενώ στους αναπτυγμένους κοντά στην ωρίμανση εισέρχεται στο εσωτερικό τους και τρέφεται από τη σάρκα.
Διαχειμάζει ως προνύμφη μέσα στο φλοιό ή στους νεαρούς βλαστούς. Στο τέλος του χειμώνα ξεκινάει τη διατροφική της δραστηριότητα σε οφθαλμούς, άνθη και στη συνέχεια σε βλαστούς και καρπούς.
Η έναρξη των πτήσεων ξεκίνησε στις Σέρρες (14/04/2024) και στην Δράμα (18/04/2024), με πολύ μικρό αριθμό συλλήψεων. Οι επεμβάσεις κατά της καρπόκαψας καλύπτουν και την αντιμετώπιση της ανάρσιας.
Δείτε τη Γεωργική Προειδοποιήση εδώ.