Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων αναφέρεται ότι διαπιστώνονται συμπτώματα του μύκητα, κυρίως, σε αχλαδιές, με την καιρική αστάθεια να ευνοεί νέες μολύνσεις από φουζικλάδιο. Αναφορικά με το ωΐδιο, επισημαίνεται ότι διαπιστώνονται συμπτώματα στην τρυφερή βλάστηση σε μηλιές, με τους νεαρούς καρπούς και την τρυφερή βλάστηση να είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Προτείνεται η συνδυασμένη αντιμετώπιση με το φουζικλάδιο.
Βακτηριακό κάψιμο
Αρκετά ανθεκτική στο βακτηριακό κάψιμο είναι η ποικιλία κρυστάλλι, ωστόσο η ποικιλία κοντούλα είναι πολύ ευαίσθητη. Η προστασία μετά την καρπόδεση βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα και συνίσταται η πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων στις αχλαδιές. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε φύλλα, νεαρούς βλαστούς και καρπούς, που μοιάζουν σαν να είναι «καμένα» από φωτιά. Με ξηρό καρπό, αφαιρούνται μαζί με υγιές τμήμα τουλάχιστον 20-25εκ. και απομακρύνονται άμεσα. Το βακτήριο μεταδίδεται με τα εργαλεία αφαίρεσης και γι’ αυτό καλό είναι να απολυμαίνονται τακτικά.
Σέζια
Η σέζια αποτελεί σοβαρό ξυλοφάγο εχθρό της μηλιάς στην Κρήτη. Το έντομο ωοτοκεί στους κορμούς και στους βραχίονες, κατά προτίμηση σε σχισμές, έλκη, τομές. Οι ωοτοκίες ξεκινούν αυτή την περίοδο και γενικά διαρκούν μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού. Οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στο φλοιό, αναπτύσσονται στο κάμβιο-ξύλο και παραμένουν εκεί 1-2 έτη μέχρι την μεταμόρφωση τους σε πεταλούδες. Για την αντιμετώπιση του εντόμου συνίσταται κατά την περίοδο ωοτοκιών-εκκολάψεων των προνυμφών να προστατεύονται κατά διαστήματα οι κορμοί και οι βραχίονες με κατευθυνόμενο ψεκασμό και καλή διαβροχή.
Καρποκάψα
Στις ορεινές περιοχές της Κρήτης έχει ξεκινήσει η πρώτη πτήση της καρποκάψας, με τις πρώτες συλλήψεις να πραγματοποιούνται 4-7 Μαΐου, τις πρώτες ωοτοκίες 9-13 Μαΐου και την εμφάνιση των πρώτων προνυμφών να αναμένονται μεταξύ 18-20 Μαΐου. Υπογραμμίζεται ότι το νεαρό καρπίδιο στα μήλα είναι ευαίσθητο για προσβολή όταν φτάνει σε διάμετρο τα 2 εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του.
Οι ενδεικτικοί χρόνοι έναρξης αντιμετώπισης στις ορεινές περιοχές (οροπ. Λασιθίου, Λιβάδι Κρουσώνα, Δαμάστα) είναι οι εξής:
- Με σκευάσματα κατά την εναπόθεση αυγών από 14-17 Μαΐου.
- Με προνυμφοκτόντα σκευάσματα από 17-19 Μαΐου.
Προτείνεται η καλή διαβροχή σε καρπούς και φύλλωμα.
Το σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων μπορείτε να δείτε εδώ.