του Γιάννη Τσιμπονίδη
Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα ορυκτό φυτικής προελεύσεως (κυρίως τα Σφαγνα) που ζούσαν στην περιοχή αυτήν πριν χιλιάδες χρόνια. Τα φυτά αυτά όταν πεθάναν δεν διασπάστηκαν (δεν κομποστοποιήθηκαν) σε τελικό στάδιο λόγω των συνθηκών (χαμηλό pH και έλλειψη οξυγόνου) και το εναπομείναν υλικό που έμεινε είναι η ξανθιά Τύρφη. Με κατάλληλη επεξεργασία συλλογής, το υλικό αυτό χρησιμοποιείται σαν υπόστρωμα ανάπτυξης στην παγκόσμια λαχανοκομία και ανθοκομία. Ο κ. Έξαρχος σκέφτηκε εδώ και αρκετά χρόνια να το χρησιμοποιήσει στοχευμένα σαν βελτιωτικό ανάπτυξης και στην περίπτωση μας, στα ακτινίδια, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανθιά Τύρφη στα ακτινίδια όλες τις εποχές, αλλά κυρίως χειμώνα και άνοιξη. Οι ποσότητες που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως από 6 έως 20 λίτρα, ανάλογα με την ηλικία των φυτών και τις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους, οι οποίες προκύπτουν από τις εδαφολογικές αναλύσεις. Η εφαρμογή γίνεται περιμετρικά του λαιμού του ακτινιδίου, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Η εταιρεία του κ. Έξαρχου όμως προχώρησε ένα βήμα πάρα πάνω και έφτιαξε ένα σκεύασμα που ονομάζεται: «ΤΥΡΦΗ» ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ. Το προϊόν αυτό αποτελείται από την καλύτερη ποιότητα Τύρφης, (γιατί όλες οι τύρφες δεν είναι ίδιες), η οποία δέχεται έναν ειδικό εμπλουτισμό με ιχνοστοιχεία, μακροστοιχεία, χουμικά και φουλβικά οξέα.
Τα «στοχευμένα» αποτελέσματα χρήσης τόσο της ξανθιάς Τύρφης, αλλά και αρκετά περισσότερο του εμπλουτισμένου αυτού προϊόντος που προαναφέραμε και ονομάζεται Τύρφη Ακτινιδίων είναι τα εξής:
1) Μείωση του pH του εδάφους στο σημείο που πέφτει περιμετρικά του λαιμού του φυτού.
2)Αύξηση της οργανικής ουσίας και βελτίωση της δομής του εδάφους.
3) Καλύτερο αερισμό της ρίζας.
4) Δημιουργία νέων άσπρων ριζιδίων και ριζικών τριχιδίων επιφανειακά μέσα στην Τύρφη και ότι θετικό συνεπάγεται για την θρέψη τού φυτού.
5) Κρατάει από κάτω το έδαφος μονωμένο δηλ. ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.