Το χειμερινό κλάδεμα είναι μία πολύ σημαντική εργασία, η οποία επιβάλλεται να διενεργείται την περίοδο του ληθάργου των βλαστών και να γίνεται με βάση τον τρόπο καρποφορίας του φυτού και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας, αναφέρει το Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς, που εξέδωσαν σε συνεργασία οι ΔΑΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και η ΔΑΟΚ Σερρών.
Στο παρόν τεχνικό δελτίο τονίζεται ότι μετά την εμφάνιση του «ξαφνικού θανάτου» των φυτών θα πρέπει:
– Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην απομάκρυνση ξερών κλαδιών ή βραχιόνων ή ολόκληρων των φυτών που έχουν ξεραθεί.
– Οι καλλιεργητές οφείλουν να κλαδεύουν πρώτα τα υγιή δέντρα. Εφίσταται η προσοχή στην απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων με οινόπνευμα ή υδατικό διάλυμα χλωρίνης 10%.
– Στις μεγάλες τομές είναι ανάγκη να γίνεται επάλειψη με κατάλληλο προστατευτικό προϊόν (αλοιφή κλαδέματος) ή να ακολουθεί,, αμέσως μετά το κλάδεμα,ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στα πλαίσια της συνταγογράφησης.
– Τα προσβεβλημένα τμήματα του ξύλου που έχουν αφαιρεθεί θα πρέπει να καταστρέφονται με καύση, εξυπακούεται με την τήρηση όλων των απαραίτητων προφυλάξεων.
Τονίζεται επίσης ότι:
– Πρέπει να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, τη συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.
-Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ.
Αναλυτικά το δελτίο μπορείτε να δείτε εδώ.