Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Οι οκτώ εχθροί των μηλοειδών αυτή την εποχή, ο ασταθής καιρός φέρνει φουζικλάδιο και σεπτόρια

Σε ετοιμότητα πρέπει να βρίσκονται οι παραγωγοί όσον αφορά εχθρούς και ασθένειες των μηλοειδών όπως διαπιστώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου με γεωργική προειδοποίηση. Συστήνεται η προστασία των καλλιεργειών με κατάλληλα μυκητοκτόνα και τακτικοί έλεγχοι.

Η παρατεταμένη αστάθεια του καιρού με βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής των μηλοειδών (καρπών και φυλλώματος) από φουζικλάδια. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η μολυσματικότητα των φουζικλαδίων ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι παθογόνοι αυτοί μύκητες είναι δυνατό να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικοί, ακόμη και μέχρι τη συγκομιδή.

Συνιστάται άμεσα η προστασία των καρπών μετά από τη βροχόπτωση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους οπωρώνες που:

α) έχουν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας,

β) έχουν ιστορικό σοβαρών προσβολών και

γ) βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν άλλοι οπωρώνες με εκτεταμένη προσβολή.

Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών των παθογόνων συνιστάται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες ή εφαρμογή μίγματος μυκητοκτόνων διαφορετικής ομάδας.

Για την αποφυγή φαινομένων τοξικότητας στους καρπούς, να προσεχθεί ιδιαίτερα πιθανή ευαισθησία ορισμένων ποικιλιών σε κάποια σκευάσματα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα προτεινόμενα μέτρα καταπολέμησης να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως τους καλλιεργητές.

Καραδοκεί η σεπτόρια αχλαδιάς σε ασταθή καιρό

Οι ασταθείς καιρικές συνθήκες είναι επίσης ευνοικές για την εξάπλωση της σεπτορίωσης στην αχλαδιά, ιδίως στις υγρές περιοχές.

Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου συστήνουν άμεση προστασία των καλλιεργειών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε οπωρώνες αχλαδιάς που:

1) έχουν ήδη εμφανίσει συμπτώματα προσβολής στο φύλλωμα,

2) δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αποτελεσματική καταπολέμηση του μύκητα,

3)γειτνιάζουν με προσβεβλημένους οπωρώνες και

4) γενικότερα βρίσκονται σε υγρές περιοχές ή δέχονται συχνή και υπερβολική άρδευση.

Επεμβάσεις και για ωίδιο αυτή την περίοδο

Σε ευαίσθητες, κυρίως, ποικιλίες και όπου έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα σε καρπούς, συνιστάται άμεσα επέμβαση, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

Προσοχή στα εύρωστα δέντρα από το βακτηριακό κάψιμο

Σε όσους οπωρώνες μηλοειδών έχουν παρατηρηθεί προσβολές του βακτηρίου στην τρυφερή βλάστηση, συστήνεται η συλλογή και η απομάκρυνση από τον οπωρώνα των προσβεβλημένων βλαστών μαζί με τουλάχιστον 30 εκ. υγιούς τμήματος, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια ξηρού και ζεστού καιρού. Παράλληλα, συνιστάται ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης καθώς και της άρδευσης στην απολύτως αναγκαία, διότι η ασθένεια αποβαίνει ιδιαίτερα σοβαρή στα εύρωστα δένδρα.

Τακτικοί έλεγχοι για καρπόκαψα σε αχλάδια και μήλα

Με την πρόσφατη άνοδο της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου σε δίκτυο φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας του Βόλου ιδίως σε οπωρώνες στους οποίους δεν διενεργούνται επεμβάσεις κατά του εντόμου.

Ωστόσο, οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά (δύο φορές τη βδομάδα) τις φερομονικές παγίδες στους οπωρώνες τους και να συνεχίζουν την προστασία των καρπών από το έντομο εφόσον διαπιστώνουν:

1) αύξηση συλλήψεων ακμαίων σε αυτές και

2) έστω και μικρή, αλλά σταθερή δραστηριότητα των ακμαίων, όταν αυτή συνοδεύεται από αύξηση των προσβολών στους καρπούς.

Από τα εντομοκτόνα, προτιμώνται οι ρυθμιστές ανάπτυξης, τα φυσικής προελεύσεως σκευάσματα και τα σκευάσματα εντομοπαθογόνου ιού, που είναι εκλεκτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον. Για την επανάληψη του ψεκασμού να ληφθούν υπόψη η διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, η πορεία των συλλήψεων ακμαίων στις φερομονικές παγίδες, ο ταχύς ρυθμός αύξησης των καρπών και οι καιρικές συνθήκες.

Δύσκολη η καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων, σκοπός η θανάτωση των ακμαίων

Την εποχή αυτή συλλαμβάνονται σε φερομονικές παγίδες δραστηριοποιούμενα ακμαία των εντόμων κόσσου, ζεύζερας και σέζιας. Πρόκειται για έντομα των οποίων οι προνύμφες είναι ξυλοφάγες και συνεπώς ιδιαίτερα καταστρεπτικές, επειδή σε μεγάλους πληθυσμούς προκαλούν ξηράνσεις κλάδων και δένδρων.

Η καταπολέμηση των προνυμφών είναι ιδιαίτερα δύσκολή, διότι αυτές δραστηριοποιούνται κάτω από τον φλοιό και μέσα στο ξύλο. Προσβολές από αυτά τα έντομα εντοπίζονται κυρίως σε ηλικιωμένα και εξασθενημένα από διάφορες αιτίες δένδρα.

Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολές από τα παραπάνω έντομα συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, με σκοπό τη θανάτωση των ακμαίων πριν ωοτοκήσουν καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στον κορμό και τους κλάδους. Οι ειδικοί προτείνουν να γίνεται πλήρης και επιμελημένη κάλυψη με το ψεκαστικό υγρό των δένδρων, με έμφαση στην περιοχή του λαιμού, του κορμού και των βραχιόνων. Ο ψεκασμός αυτός καταπολεμεί ταυτόχρονα και την καρπόκαψα. Για την αποφυγή προσβολών από αυτά τα έντομα, πρέπει οι οπωρώνες και κυρίως εκείνοι μεγαλύτερης ηλικίας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση υγείας, με εφαρμογή ισορροπημένης λίπανσης και άρδευσης και γενικότερα με την εκτέλεση των ενδεδειγμένων καλλιεργητικών πρακτικών.

Σε ξηρό καιρό ψεκασμοί με μεγαλύτερες ποσότητες νερού κατά της ψύλλας στην αχλαδιά

Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολή από το έντομο συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Είναι σημαντικό να γίνεται εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές κατηγορίες, για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικών πληθυσμών του εντόμου. Ιδιαίτερα οι νέες δραστικές ουσίες, καλό είναι να μην εφαρμόζονται πάνω από δύο φορές σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.

Κατά τους ψεκασμούς με ξηρό καιρό, καλό είναι να αυξάνεται ο όγκος του νερού, πρακτική που βοηθά το σκεύασμα να διαπεράσει τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών. Επίσης, συνιστάται η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών με το χέρι, καθώς και η αποφυγή καλλιεργητικών τεχνικών που ευνοούν ιδιαίτερα τη βλάστηση, όπως υπερβολική λίπανση και πότισμα.

Δύο είδη τετράνυχου απειλούν τα μηλοειδή

Η καταπολέμηση των τετρανύχων (κόκκινος, κίτρινος) συνιστάται σε οπωρώνες που παρατηρούνται περίπου 60-70 κινητές μορφές ανά 100 φύλλα, με εναλλαγή κατάλληλων και εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων. Σε περιπτώσεις προσβολής και από τα δύο είδη τετρανύχων, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο είδη.

 

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου εδώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, ένθερμος υποστηρικτής της «αειφορικής» διαχείρισης στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, στοχεύει να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η μύγα της Μεσογείου είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτικό για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου...

REPORTS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Field Day του καινοτόµου εκπαιδευτικού και κοινωφελούς project καλλιέργειας πατάτας, που υλοποίησαν το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, ο ∆ήµος Καλαµάτας και οι...

FARMING

Ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, ένθερμος υποστηρικτής της «αειφορικής» διαχείρισης στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, στοχεύει να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

«Έκρυθμο» είναι το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών του κάμπου της Ημαθίας και της Πιερίας, με την «πολυφορεμένη», πλέον, τακτική της μεταποίησης να τηρεί...