Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ολόκληρο το ρόδι της Ερμιόνης έρχεται βιολογικά στο ελληνικό τραπέζι

Η Ξένια Γκαλέτση και ο Γιάννης Γεωργόνης βλέπουν το ρόδι Ερµιόνης αλλιώς. Μεταποιούν µόνοι τους το 100% του καρπού από τα δικά τους περιβόλια µε 1000 περίπου ροδιές στην Αργολίδα, παράγοντας βιολογικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα µε ετικέτα «Μέγας Καρπός».

του Γιάννη Ρούπα

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που έφτιαξαν σταδιακά από το 2019 η Ξένια και ο Γιάννης στο 5ο χλµ Άργους- Στέρνας, βρίσκει κανείς ψυγεία αποθήκευσης αλλά και µονάδα µεταποίησης και συσκευασίας. Οι δυο τους παράγουν φυσικό χυµό από ρόδι Ερµιόνης µε νότες από πορτοκάλι και λεµόνι, σπόρους ροδιού έτοιµους για κατανάλωση, κρέµα βαλσάµικου και πετιµέζι ροδιού, φτιάχνουν βολικές συσκευασίες για χρήση ως αφέψηµα ενώ τα υπολείµµατα της καλλιέργειας ροδιού και εσπεριδοειδών αξιοποιούνται ως λίπασµα για τα δέντρα, ώστε τίποτα να µην πάει χαµένο. Η επιχείρηση είναι πιστοποιηµένη µε ISO22000 και Βιολογικού Σήµατος.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 976 της Agrenda

«Συνοδοιπόρος στην οργανική καλλιέργεια και στην δηµιουργία εγκαταστάσεων είναι ο πατέρας µου ∆ηµήτρης» εξηγεί περήφανη στην Agrenda η Ξένια Γκαλέτση συµπληρώνοντας πως αποστολή της είναι να φέρνει φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα φρούτων στον καταναλωτή µε όσο δυνατόν λιγότερη επεξεργασία, πάντα µε γνώµονα την αειφόρο ανάπτυξη.

Στόχος είναι να έρθει ο Έλληνας και ξένος καταναλωτής σε επαφή µε το ρόδι και να γνωρίσει όλες τις πτυχές του. Η επιχείρηση κάνει µεταξύ άλλων και εξαγωγές στην Ελβετία, ενώ έχει στήσει δίκτυο διανοµής των µεταποιηµένων προϊόντων της σε όµορους νοµούς. Η αειφορική προσέγγιση δε µένει µόνο στην παραγωγική διαδικασία, αφού ο «Μέγας Καρπός» διαθέτει  ενεργειακή αυτονοµία µέσω φωτοβολταϊκού σταθµού.

Φυσική ροδαλευριά με λίγες θερμίδες για τους διατροφικά απαιτητικούς

Το ψάξιµο δε σταµατά ποτέ, αφού υπάρχει πλάνο επέκτασης της προϊοντικής γκάµας σε Ρόια και µπάρες µε βάση το ρόδι. Η Ρόια ή αλλιώς Ροδαλευριά περιέχει χυµό ρόδι και άλευρα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, δηλαδή φυσικά συστατικά µε υψηλή διατροφική αξία και µηδέν λίπος. Όπως εξηγεί η Ξένια Γκαλέτση «Τη συνταγή αυτή θέλω να την εξελίξω και από µορφή κρέµας, που είναι σήµερα, θέλω δηλαδή το προϊόν να αποκτήσει στερεά µορφή όπως µια µπάρα δηµητριακών για να είναι εύκολη η µεταφορά της στην τσάντα στην τσέπη του καταναλωτή. Αγορά στόχος είναι άτοµα που προσέχουν τη διατροφή τους, γυµναστές, οικογένειες, παιδιά. Στοχεύω σε ένα νέο διαφοροποιηµένο προϊόν, που να καταναλώνεται ως σνακ».

Ρόδι και λεµόνι σε έξι συνδυασµούς

Με 6 δηµιουργικούς συνδυασµούς, ο «Μέγας Καρπός» παράγει και διαθέτει σε γυάλινες συσκευασίες των 250 και 1000 ml φρέσκο χυµό αλλά και σε ασκό. «Εµείς τον στύβουµε, εµείς τον τυποποιούµε, δίχως συντηρητικά και ζάχαρη», σηµειώνεται. Από τους 6 κωδικούς οι τρεις έχουν ως βάση το ρόδι και οι άλλοι τρεις το λεµόνι. Συγκεκριµένα, οι συνδυασµοί έχουν ως εξής: Ρόδι, ρόδι – πορτοκάλι, ρόδι- πορτοκάλι-τζίντζερ και λεµονάδα, λεµονάδα µε µαστίχα, λεµονάδα µε τζίντζερ.

Κρέµα βαλσάµικου για dressing

Ο ιδανικός συνδυασµός της κρέµας βαλσάµικου από ξύδι και του φρέσκου χυµού ροδιού των δύο αυτών γευστικών πλούτων, προσφέρει µια εκλεπτυσµένη, γλυκόξινη γεύση που αναδεικνύει εύκολα κάθε πιάτο. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί σε σαλάτες, λαχανικά, κρέατα, πλατώ  τυροκοµικών και πολλά άλλα.

Ευρύ φάσµα δραστηριότητας

Η δραστηριότητα της επιχείρησης περιλαµβάνει την καλλιέργεια ροδιών, πορτοκαλιών, µανταρινιών, λεµονιών, ελιάς και grape fruit, µε εµπορία του 35% στο φρέσκο φρούτο, ενώ το υπόλοιπο 65% µεταποιείται.

Σχετικά Άρθρα

SPECIALS

Προερχόµενος από το χώρο της εκπαίδευσης, όντας πτυχιούχος φυσικός, ο Στέφανος Πούτας, αποφάσισε να ασχοληθεί και µε τον πρωτογενή τοµέα. Η προσπάθειά του ξεκίνησε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.