Αυτό που είναι φανερό µέχρι στιγµής, είναι η πρόθεση της µεταποιητικής βιοµηχανίας να ανταµείψει µε ανάλογη τιµή τους καλούς παραγωγούς, δηλαδή τους καλλιεργητές που φροντίζουν σχολαστικά τις φάρµες τους και να ακολουθήσει µια πολύ πιο συντηρητική στάση, έναντι εκείνων που κάνουν προχειροδουλειά και αυτό φαίνεται στο προϊόν το οποίο παραδίδουν στα εργοστάσια.
Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι οι καλές γενικά αποδόσεις που παρουσιάζουν φέτος οι φάρµες συµπύρηνων ροδάκινων, δίνει άλλη µια φορά το περιθώριο στους µεταποιητές να διαλέγουν την πρώτη ύλη και κάνουν… το παιχνίδι τους, τουλάχιστον εκεί όπου θεωρούν ότι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να είναι διαλλακτικοί.
Από την άλλη πλευρά, οι υψηλές θερµοκρασίες που επικράτησαν φέτος για µακρά περίοδο, «φέρνουν» τα ροδάκινα όλα µαζί. Μέσα σ’ αυτόν τον «κυκεώνα» µαζικών παραδόσεων, είναι φυσικό να γίνεται µεγάλη αναµπουµπούλα και επιλεκτική πολιτική. Την ίδια στιγµή, αποκτά ιδιαίτερο νόηµα για τη βιοµηχανία να βρίσκει καλύτερη επαφή µε τις όψιµες ποικιλίες (π.χ. Everts) και κυρίως µε τα συµπύρηνα ροδάκινα των ορεινών περιοχών, όπως το Αµύνταιο, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα πληρωθούν τουλάχιστον 10 λεπτά παραπάνω.
Σε κατ’ ιδίαν επαφές µεγάλων παραγωγών ή αξιόπιστων οµάδων µε εκπροσώπους της βιοµηχανίας καθίσταται σαφές ότι τα καλά ροδάκινα (καθαρά και µεγάλα) και κυρίως όσα έλθουν στα εργοστάσια εκτός της κρίσιµης περιόδου (είναι οι µέρες που διανύουµε) θα έχουν σαφώς καλύτερη τύχη και στο οικονοµικό σκέλος.
Αναστάτωση εν µέσω καµπάνιας για τον κλαρίσιο χυµό
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ένα «SMS», που φέρεται να έχει αποσταλεί από µεγάλη συνεταιριστική βιοµηχανία της Ηµαθίας προς τα µέλη της, το οποίο επανεισάγει τη λογική του κλαρίσιου χυµού στη φετινή καµπάνια συλλογής του συµπύρηνου ροδάκινου, αν και αρχικά οι µεταποιητικές βιοµηχανίες της περιοχής, είχαν ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει. Η ανατροπή αυτή, εν µέσω της καµπάνιας και τη στιγµή, µάλιστα, που οι βιοµηχανίες δεν έχουν ανακοινώσει ακόµη επισήµως την τιµολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν φέτος, παραλαµβάνοντας µε ανοικτές τιµές την πρώτη ύλη, προκάλεσε έντονο εκνευρισµό στους παραγωγούς.
Μιλώντας στο portal Agronews ο Στέφανος Νταούκας, επικεφαλής οργάνωσης που συνεργάζεται µε τη συγκεκριµένη συνεταιριστική βιοµηχανία, της καταλόγισε ανήθικη συµπεριφορά που παραπέµπει στη λειτουργία ∆ούρειου Ίππου, καθώς το παράδειγµα της φαινόταν ότι είχαν αρχίσει να το υιοθετούν και οι ιδιωτικές.
Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι τέσσερις ποικιλίες για τις οποίες δηµιουργήθηκε το θέµα και συγκεκριµένα οι Α-37, Α-39, Loadel και Fortuna αντιπροσωπεύουν περί τα 33-34.000 στρέµµατα και αν τιµολογηθούν µε χαµηλότερες τιµές, θα πιέσουν το µέσο όρο της τιµής που θα πάρουν οι παραγωγοί, όταν γίνει η εκκαθάριση.