Το ψαλίδισµα στα στρέµµα, σε συνδυασµό µε τις µειωµένες αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών της άνοιξης και του Ιουνίου, είχαν ως αποτέλεσµα µια µειωµένη προσφορά συγκριτικά µε το σύνηθες των τελευταίων ετών, ενώ ταυτόχρονα µειωµένη είναι η διαθεσιµότητα από τα παραγωγικά κέντρα όλης της Ευρώπης, κάτι που παρατηρείται σε όλη τη γκάµα των κηπευτικών. Ειδικά στην περίπτωση των πιπεριών Φλωρίνης, που εδώ και µια διετία γνωρίζουν µια αξιόλογη δηµοφιλία στις αγορές, οι εικόνες από τα κτήµατα προΐδεάζουν για µειωµένες αποδόσεις.
Ειδικά στα παραγωγικά κέντρα της νότιας Ελλάδας, η δροσιά των νυχτερινών ωρών και η εναλλαγή σε υψηλές θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια της ηµέρας, προκάλεσαν εγκαύµατα στις πιπεριές, υποβαθµίζοντας σηµαντικά τις ποιότητες. Πάντως, η χρονιά φαίνεται να ανταµείβει τους συνεπείς παραγωγούς, µε τη ζήτηση να είναι ενισχυµένη αποδίδοντας σε τιµές που βελτιώνουν αισθητά το οικονοµικό αποτέλεσµα των εκµεταλλεύσεων.
Ανθεκτικότητα κοντά στο 1 ευρώ
Με τιµές που παραµένουν σε απόσταση αναπνοής από το 1 ευρώ το κιλό εξακολουθούν να φεύγουν από το χωράφι οι επιτραπέζιες ντοµάτες, µε τη ζήτηση και το εµπορικό κλίµα να είναι τέτοια που έδωσαν µια παράταση στην εµπορική περίοδο σε πολλά θερµοκήπια της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν σε αυτό, αφού καθυστέρησαν και δυσκόλεψαν την καλλιεργητική προσπάθεια για τις υπαίθριες ντοµάτες οι οποίες τις επόµενες εβδοµάδες αναµένεται να κυριαρχήσουν στην εγχώρια αγορά. Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής της ∆ΑΟΚ Τριφυλλίας, περιγράφει µια εικόνα που θέλει να ευνοεί το σύνολο της παραγωγής κηπευτικών στην περιοχή του, η οποία έχει να κάνει και µε την περιορισµένη προσφορά σε σύνολο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως εξηγεί, τα στρέµµατα φέτος έχουν µειωθεί, εξαιτίας της αγωνίας για την εύρεση ικανού αριθµού εργατικών χεριών. Ταυτόχρονα, η ίδια συνθήκη διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το κόστος καλλιέργειας, παρά την υποχώρηση που εµφάνισαν ορισµένα από τα εφόδια που αξιοποιούν οι παραγωγοί, συγκριτικά µε την περσινή καλλιεργητική περίοδο.
Σήµερα, η πρώτη ποιότητα επιτραπέζιας ντοµάτας, φεύγει από τα χέρια των παραγωγών µε περίπου 90 λεπτά το κιλό, ένα επίπεδο τιµής που λειτουργεί ως κίνητρο για αρκετούς επιµελείς παραγωγούς.
∆εν είναι όµως µόνο η δαπάνη της καλλιέργειας που συγκρατεί τις τιµές. Η ξηρασία στην Ισπανία και τα υψηλά λειτουργικά κόστη για τα θερµοκήπια της Κεντρικής, της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης, έχουν περιορίσει σηµαντικά την προσφορά στις αγορές αυτές, ενώ ταυτόχρονα περιόρισαν τις πιέσεις στην εγχώρια αγορά, αφού όπως θα θυµούνται οι περισσότεροι, µεγάλο µέρος της εγχώριας ζήτησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εξυπηρετούσαν παραγγελίες από την Πολωνία.
Βοηθά η απουσία τουρκικής που προορίζεται για τη Ρωσία
Η συνθήκη αυτή ενισχύει τόσο τη ζήτηση για ελληνική ντοµάτα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, όσο και τις αντιστάσεις των τιµών στην πίεση.
Ένας ακόµα παράγοντας που διευκολύνει τη συντήρηση του υφιστάµενου εµπορικού κλίµατος, είναι και η απουσία της τουρκικής ντοµάτας τόσο από την ελληνική αγορά, όσο και από τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, φαίνεται πως η τουρκική παραγωγή, κατευθύνεται προς την αγορά της Ρωσίας, ήδη από πέρυσι, αφού η συνθήκη που διαµόρφωσε ο πόλεµος και η απήχηση αυτού στα εµπορικά δεδοµένα των κηπευτικών, αφήνει εξ ολοκλήρου την ρωσική αγορά κατά προτεραιότητα στην παραγωγή της Τουρκίας.
Αντίστοιχη λοιπόν είναι και η περίπτωση για το αγγούρι, όπου και εδώ δόθηκε µια παράταση της καλλιεργητικής περιόδου στα θερµοκήπια της χώρας, µε τις τιµές να αγγίζουν τα 60 λεπτά για το ζευγάρι, στα συσκευαστήρια.
Στα 50 λεπτά η τσακώνικη µελιτζάνα
- Υψηλή ζήτηση από εγχώρια αγορά και εξαγωγή, µε περιορισµένη προσφορά
- Στις λαχαναγορές µεγάλο τονάζ που θα πήγαινε στα εργοστάσια έναντι 20 λεπτών
Μέχρι και πάνω από 1 ευρώ η τιµή παραγωγού µελιτζάνας, που ωστόσο υποχωρεί τις τελευταίες ηµέρες, καθώς βγαίνει στην αγορά η υπαίθρια παραγωγή, αλλά και οι λεγόµενες βιοµηχανικές. Οι τελευταίες πράξεις µετά τη διόρθωση, πληρώνουν τα 50 λεπτά στις τσακώνικες, τιµή που εξακολουθεί να διατηρεί το ενδιαφέρον των παραγωγών.
Η ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από την εξαγωγή είναι µεγάλη, αφού η προσφορά, όπως συµβαίνει µε τα περισσότερα κηπευτικά τους τελευταίους µήνες, είναι περιορισµένη στις βασικές αγορές, στις οποίες κατευθύνεται η εγχώρια παραγωγή κηπευτικών. Παράγοντας αποσταθεροποίησης των τιµών, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η κατεύθυνση προς τα συσκευαστήρια και τις λαχαναγορές της παραγωγής που προοριζόταν για τη βιοµηχανία µεταποίησης και την παρασκευή τουρσιών. Τα 50 λεπτά κάνουν πολλούς παραγωγούς, ειδικά της Μεσσηνίας, να παραδίδουν µεγάλο τονάζ που θα πήγαινε στα εργοστάσια έναντι 20 λεπτών.