Connect with us

Αναζήτηση

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Από το στάδιο αλλαγής χρώματος οι επεμβάσεις για τη Μύγα Μεσογείου στα πυρηνόκαρπα

Η μύγα της Μεσογείου είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτικό για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) και μέχρι τη συγκομιδή. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου καλούν τους παραγωγούς να επέμβουν με ψεκασμούς κάλυψης ή δολωματικούς μόλις αρχίσει το στάδιο αλλαγής χρώματος.

Η προσβολή των καρπών από τις προνύμφες της Μύγας Μεσογείου είναι συνήθως σημαντική σε οπωρώνες που δεν προστατεύονται συστηματικά από τους υπόλοιπους εντομολογικούς εχθρούς.

Η έναρξη της δραστηριότητας των ακμαίων του εντόμου καθώς και η πληθυσμιακή τους διακύμανση πρέπει να ελέγχεται σε κάθε οπωρώνα με δίκτυο φερομονικών παγίδων, που θα ελέγχεται δύο φορές εβδομαδιαίως. Τάση αύξησης των συλλήψεων ακμαίων, ιδίως κατά την περίοδο αλλαγής χρώματος των καρπών, πρέπει να κινητοποιεί τους καλλιεργητές για άμεση επέμβαση.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η προστασία των καρπών από το έντομο αρχίζει από το στάδιο της αλλαγής χρώματος (έναρξη ωρίμανσης) και μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ψεκασμό κάλυψης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, είτε με δολωματικό ψεκασμό. Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ενώ οι δολωματικοί περίπου ανά εβδομάδα. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών. Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών.

Τρόπος εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών: Στο ψεκαστικό διάλυμα προστίθεται ελκυστική ουσία (υδρολυμένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Ψεκάζεται με ποσότητα περίπου 200ml (ποτήρι κρασιού) το εσωτερικό και κορυφαίο τμήμα της κόμης (φύλλωμα και όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δένδρου του οπωρώνα. Τα δένδρα της περιμέτρου του οπωρώνα σε μία ή δύο σειρές ψεκάζονται όλα. Είναι σημαντικό να ψεκάζονται ο φράχτης και οι θάμνοι στην περίμετρο του οπωρώνα.

Τακτικοί έλεγχοι για ανάρσια, καρπόκαψα και φυλλοδέτη

Η δραστηριότητα των ακμαίων των εντόμων ανάρσια, καρπόκαψα και φυλλοδέτη συνεχίζεται, ωστόσο διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια. Καλούνται οι παραγωγοί να ελέγχουν συστηματικά (δύο φορές την εβδομάδα) τις φερομονικές παγίδες στους οπωρώνες τους, προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα της δραστηριότητας των ακμαίων των εντόμων. Δεδομένου ότι οι συλλήψεις των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αντικατοπτρίζουν πάντα το ύψος της προσβολής, καλό είναι οι καλλιεργητές να μην εφησυχάζουν.

Οι ΔΑΟΚ Βόλου συστήνουν να προβαίνουν ανά τακτά διαστήματα σε ένα έλεγχο προσβολής και αναλόγως να επεμβαίνουν άμεσα για την προστασία της παραγωγής με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα που καταπολεμούν και τα τρία έντομα.

Όσον αφορά την καρπόκαψα της δαμασκηνιάς ισχύουν όσα αναφέρονται ανωτέρω για τα έντομα ανάρσια, καρπόκαψα και φυλλοδέτη ροδακινιάς νεκταρινιάς και βερικοκιάς.

Διακοπή ποτισμάτων πριν τη συγκομιδή και άμεσοι ψεκασμοί κατά της μονίλια  

Οι υψηλές θερμοκρασίες και γενικότερα ο ξηρός καιρός δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την ανάπτυξη και την ταχεία εξάπλωση της μονίλιας. Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο, πρέπει να δοθεί σε ορεινές καλλιέργειες όπου συχνά παρουσιάζονται παροδικές μπόρες, καθώς και σε υγρές περιοχές και οπωρώνες που εφαρμόζεται υπερβολική άρδευση.

Η ευπάθεια των καρπών στον παθογόνο μύκητα μεγαλώνει όσο αυτοί πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμασης, καθώς και μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα που τραυματίζουν τους καρπούς, όπως το χαλάζι και οι ισχυροί άνεμοι.

Για την προστασία των καρπών από τη ασθένεια και ιδιαίτερα σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα, συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επιπλέον, στα κεράσια συστήνεται η διακοπή των ποτισμάτων μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή ρωγμών, οι οποίες αποτελούν πύλες εισόδου της ασθένειας.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, ένθερμος υποστηρικτής της «αειφορικής» διαχείρισης στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, στοχεύει να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες...

REPORTS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Field Day του καινοτόµου εκπαιδευτικού και κοινωφελούς project καλλιέργειας πατάτας, που υλοποίησαν το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, ο ∆ήµος Καλαµάτας και οι...

FARMING

Ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, ένθερμος υποστηρικτής της «αειφορικής» διαχείρισης στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, στοχεύει να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες...

FARMING

Καλλιέργεια υψηλών θρεπτικών απαιτήσεων, η ντοµάτα απαιτεί ισόρροπη θρέψη, µια αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και καλής ποιότητας παραγωγής, σε συνδυασµό µε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

«Έκρυθμο» είναι το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών του κάμπου της Ημαθίας και της Πιερίας, με την «πολυφορεμένη», πλέον, τακτική της μεταποίησης να τηρεί...