Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, αγροτικούς φορείς, αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου, το αίτημα ο ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις σε παραγωγούς της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα μηλοπαραγωγούς της περιοχής Αγιάς, οι οποίοι, όμως, δεν υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες Daniel και Elias.
“Ως διοίκηση του Οργανισμού οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
- Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους – κατ’ αρχήν- 260 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των, περίπου 35.000 δηλώσεων ζημιάς σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, προέρχονται αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά από έγκριση που δόθηκε απ΄ την ΕΕ, λόγω των εκτάκτων συνθηκών και του μεγέθους της ζημιάς στη Θεσσαλία. Το adhoc πρόγραμμα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας.
- Ουδεμία σχέση έχει η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ, με πόρους προερχόμενους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή με πόρους της Κρατικής Αρωγής ή με πόρους από εισφορές των ασφαλισμένων.
- Οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά την έλευση των ακραίων φαινομένων Danielκαι Elias–όπως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας- και έχουν δηλωθεί στην περιοχή της Αγιάς, θα καλυφθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα ισχύουν για το σύνολο των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας.Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημίας,οι οποίες αφορούν 2224 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών,εκ των οποίων μόνο στα 105,1 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημίες της τάξεως 30%- 100%.
- Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση αγρότες στο όνομα της μεγάλης ζημίας την οποία υπέστη η Θεσσαλία, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κατάφορη παραβίαση του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και των κανόνων της ΕΕ, ενώ, παράλληλα, θα λειτουργούσε σε βάρος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές από τις θεομηνίες.”
«Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους επισημαίνει ότι ουδένα παραγωγό αγνοεί και ουδένα αδικεί, όταν έχει διαπιστωθεί με πόρισμα των υπηρεσιών του Οργανισμού ότι οποιοσδήποτε ασφαλιζόμενος αγρότης στον Οργανισμό, έχει υποστεί ζημία στην παραγωγή του.».
Βγάζουν τα τρακτέρ οι Αγιώτες
Πάντως οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της Αγιάς την προσεχή Δευτέρα 11 Μαρτίου, να συμμετέχουν μαζικά στον εορτασμό του Κιλελέρ μία μέρα πριν, την Κυριακή 10 του μηνός. Μάλιστα αύριο Πέμπτη 7 Μαρτίου θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας (10:00 το πρωί) στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.
Σε μια πραγματικά δίχως προηγούμενο σε συμμετοχή σύσκεψή τους στην Αγιά, όπου ήταν εμφανέστατη η αγανάκτησή τους για το ότι, όπως υποστηρίζουν, δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου σε αντίθεση με τους παραγωγούς της γειτονικής Μαγνησίας που για τις ίδιες πλημμύρες πήραν 500 ευρώ το στρέμμα στα μήλα και 200 ευρώ στα κάστανα ως 70% μάλιστα της συνολικής οικονομικής βοήθειας που θα τους δοθεί.
Οι Αγιώτες παραγωγοί μιλούν για τον απόλυτο παραλογισμό σε αυτό που συμβαίνει και ζητούν άμεσα να αποκατασταθεί η κατάφορη αδικία που βιώνουν, όχι για το ότι οι συνάδελφοί τους στη Μαγνησία πήραν αυτά τα χρήματα, αλλά για το ότι οι ίδιοι δεν αποζημιώθηκαν για πραγματικές ζημιές στην παραγωγή τους. Ζημιές από τις πρωτόγνωρες πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου σε προϊόντα και φυτικό υλικό, ζημιές απ’ το ότι η συγκομιδή και η εμπορία είχε σταματήσει για πάρα πολλές μέρες λόγω του ότι η περιοχή του Δήμου Αγιάς είχε αποκοπεί συγκοινωνιακά από την υπόλοιπη Ελλάδα, ζημιές από το ότι το αγροτικό δίκτυο διαλύθηκε και η πρόσβαση στα κτήματα ήταν για μέρες αδύνατη.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η άρνηση, όπως λένε, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, να συναντηθεί μαζί τους (τους ακύρωσε, όπως υποστηρίζουν, δύο προγραμματισμένα ραντεβού τις τελευταίες ημέρες), αλλά και η εκτίμηση του ΕΛΓΑ Λάρισας, όπως επίσης λένε, ότι η περιοχή της Αγιάς δεν πρέπει να αποζημιωθεί σε μήλα και κάστανα γιατί δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από τα φαινόμενα Daniel και Elias.
Αιχμές για μεροληπτική καταβολή αποζημιώσεων
Νωρίτερα, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη έκανε λόγο για μεροληπτική καταβολή αποζημιώσεων σε βάρος των μηλοκαλλιεργητών και καστανοκαλλιεργητών της Αγιάς.
Αναλυτικά η ερώτηση Κόκκαλη
«Οι μηλοκαλλιεργητές της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με πληθώρα σημαντικών προβλημάτων των οποίων οι συνέπειες τείνουν να καταστήσουν την εγκατάλειψη της μηλοκαλλιέργειας μονόδρομο.
Οι εξαγωγές των μήλων έχουν περιοριστεί δραματικά από τις πολεμικές αναταραχές και την πολιτική αστάθεια των χωρών προορισμού τους, τους αυξημένους δασμούς επί των εισαγωγών φρούτων στην Αίγυπτο, η οποία αποτελεί τον κυριότερο παραλήπτη των μήλων μας τα τελευταία χρόνια (66% των ελληνικών εξαγωγών) αλλά και το δυσθεώρητο πλέον κόστος παραγωγής τους. Επίσης, πρόσθετη απώλεια εισοδήματος για τους μηλοκαλλιεργητές έχει αποτέλεσει και το γεγονός ότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027, τα μήλα εξαιρέθηκαν από το μέχρι πρότινος δικαίωμα καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 44 εώς 47 ευρώ ανά στρέμμα.
Επιπλέον, οι μηλοκαλλιεργητές αλλά και καστανοκαλλιεργητές του Δήμου Αγιάς, κατά την πρόσφατη περίοδο συγκομιδής, επλήγησαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του ακραίου καιρικού φαινομένου “Daniel”, τα οποία κατέστρεψαν το σύνολο σχεδόν της αγροτικής και δασικής οδοποιίας, τον κεντρικό οδικό άξονα Αγιάς – Λάρισας και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες τους. Για έναν τουλάχιστον μήνα παρέμεινε αδύνατη η συγκομιδή και διακίνηση των προϊόντων τόσο για εξαγωγές όσο και για διάθεση τους στην εσωτερική αγορά.
Βέβαια, τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετώπισαν και οι μηλοκαλλιεργητές αλλά και καστανοκαλλιεργητές της Π.Ε. Μαγνησίας στην περιοχή του Πηλίου, για τους οποίους όμως ενώ η Πολιτεία ορθώς αναγνώρισε και μερίμνησε για την παροχή ενισχύσεων, μερολήπτησε κατά των συναδέλφων τους μηλοκαλλιεργητών και καστανοκαλλιεργητών, της όμορης περιοχής της Αγιάς στην Π.Ε. Λάρισας, οι οποίοι αποδεδειγμένα επλήγησαν κατά τον ίδιο τρόπο.
Συγκεκριμένα, μόνο για τους μηλοπαραγωγούς και καστανοπαραγωγούς του Πηλίου, καταβλήθηκαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με χρήματα από το ταμείο Αρωγής χωρίς έλεγχο και εξατομίκευσή και συγκεκριμένα 500 ευρώ ανά στρέμμα στα μήλα και 200 ευρώ ανά στρέμμα για τα κάστανα και μόνο για το 70% της ζημιάς.
Επειδή τον τελευταίο χρόνο οι εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί κατά 70% ενώ οι εισαγωγές τους έχουν πενταπλασιαστεί και οι τιμές πώλησης της εγχώριας παραγωγής είναι αντίστοιχες με αυτές της δεκαετίας του 1980, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής τους.
Επειδή οι παραγωγοί της Αγιάς δεν έχουν λάβει ποσά αποζημίωσης αλλά ούτε καν γνωρίζουν ακόμη τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από τον Παγετού του 2023.
Επειδή οι μηλοκαλλιεργητές και καστανοκαλλιεργητές της Αγιάς έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες από την κακοκαιρία Daniel και έχουν απολέσει σημαντικό μέρος των εσόδων τους.
Επειδή οι μηλοκαλλιεργητές και καστανοκαλλιεργητές της Αγιάς βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής και αδυνατούν να παραμείνουν στον κλάδο.
Επειδή η μεροληπτική αντιμετώπιση των μηλοκαλλιεργητών και καστανοκαλλιεργητών από την Κυβέρνηση, για τα ίδια ακριβώς θέματα και προβλήματα, δημιουργεί αισθήματα αδικίας, ανισότητας και συνθήκες «κοινωνικού αυτοματισμού» στους πολίτες.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία έναντι των μηλοκαλλιεργητών και καστανοκαλλιεργητών της περιοχής Αγιάς καταβάλλοντας τους άμεσα και κατά τον ίδιο τρόπο ποσά αποζημίωσης αντίστοιχα με αυτά των συναδέλφων τους καλλιεργητών στην περιοχή του Πηλίου της Π.Ε. Μαγνησίας;».
*φωτογραφία σύσκεψης “Χώρα Αγιά”