Η Νότια Αφρική υπέβαλε για πρώτη φορά αίτημα για τη σύσταση επιτροπής στο πλαίσιο του συστήματος επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, προκειμένου να επανεξεταστούν τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επηρεάζουν τις εισαγωγές νοτιοαφρικανικών εσπεριδοειδών. Αυτό συνέβη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την επίλυση της διαφοράς, καθώς δεν βρέθηκε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Το αίτημα εξετάστηκε σε συνεδρίαση του οργάνου επίλυσης διαφορών (DSB) στις 24 Ιουνίου.
Η Νότια Αφρική, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), έχει υποβάλει δύο αιτήματα για τη σύσταση επιτροπών επίλυσης διαφορών, προκειμένου να εξεταστούν οι κατηγορίες της ότι οι εν λόγω κανονισμοί είναι υπερβολικοί και αβάσιμοι από επιστημονική άποψη. Η αφρικανική χώρα επισημαίνει ότι οι μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ για τον έλεγχο των παρασίτων, όπως ο Θαυματοτιβία leucotreta ή False Codling Moth και ο P. citricarpa ή Citrus Black Spot, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αφρικανική εξαγωγική βιομηχανία εσπεριδοειδών.
Προβάλλεται επίσης, η άποψη ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει επαρκώς υπόψη τις περιφερειακές διαφορές όσον αφορά τον κίνδυνο παρασίτων κατά την εφαρμογή των μέτρων. Επιπλέον, τα μέτρα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις εξαγωγές εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής, οι οποίες παρέχουν θέσεις εργασίας σε περισσότερους από 140.000 ανθρώπους στη χώρα.
Η ευρωπαϊκή πλευρά αντιτίθεται στις αξιώσεις αυτές, επιμένοντας ότι οι περιοριστικοί κανονισμοί είναι απολύτως δικαιολογημένοι και απαραίτητοι για την προστασία της φυτικής υγείας στην Ευρώπη. Η ΕΕ εκφράζει λύπη για την απόφαση της Νοτίου Αφρικής να συνεχίσει τις διαδικασίες της σύστασης ειδικής ομάδας του ΠΟΕ, υποστηρίζοντας παράλληλα την προθυμία για διαπραγματεύσεις προς επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.