Το «µπαράζ» επενδύσεων της δραστήριας συνεταιριστικής οργάνωσης είναι στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωσή τους και θα επιτρέψει την επέκταση των δραστηριοτήτων της, µετά το κεράσι, το βερίκοκο και το µήλο και στο αχλάδι, το ακτινίδιο και την τοµάτα, επιµηκύνοντας, κατά πολύ, τη λειτουργία των υποδοµών της, µέσα στη διάρκεια του χρόνου.
«Είναι µια συνολική επένδυση της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, µέσα από το Ταµείο Ανάκαµψης και περιλαµβάνει νέες εγκαταστάσεις, αλλά και εκσυγχρονισµό της υλικοτεχνικής υποδοµής µας», εξηγεί στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Ντούρος, πρόεδρος του Α.Σ. Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς».
Η πιο σηµαντική παρέµβαση γίνεται µε τη νέα γραµµή κερασιού, που αποτελεί το προϊόν «βαρόµετρο» για το συνεταιρισµό, δεδοµένου ότι επεξεργάζεται κάθε χρόνο πάνω από 1.000 τόνους. Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο καλιµπραδόρο µε έξι κανάλια διαλογής της Unitec, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο χώρο και την περίοδο που διανύουµε µπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» στα ηλεκτρολογικά, τα ηλεκτρονικά και τα υδραυλικά του συστήµατα πριν υποδεχθεί τις πρώτες ποσότητες.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 963 της Agrenda
«∆ιαθέτει την τελευταία έκδοση σε επίπεδο λογισµικού, που σηµαίνει πως όχι µόνο θα αυξήσει τη δυναµικότητά µας από τους 2,5 τόνους, σε 3,5-4 τόνους ανά ώρα, αλλά, επιπλέον, η διαλογή κερασιών θα γίνεται αυτοµατοποιηµένα και θα παίρνουµε ένα τελικό παραγόµενο προϊόν, στο οποίο δεν παρεµβαίνει καθόλου ο ανθρώπινος παράγοντας, παρά µόνο στο τελευταίο κοµµάτι της τυποποίησης» ανέφερε ο κ. Ντούρος.
Έτσι, µια σειρά από παραµέτρους, όπως η διάµετρος, το χρώµα και η εσωτερική ποιοτική σύνθεση του προϊόντος, εφεξής θα ελέγχονται µέσα από κάµερες, ενώ ταυτόχρονα θα εντοπίζονται από το µηχάνηµα και θα απορρίπτονται αυτόµατα και κεράσια που θα είναι µαλακά, σκισµένα, µε σηµάδια ή σάπια, περιορίζοντας την πιθανότητα να ξεφύγει κάτι.
Η αυτοµατοποίηση της παραγωγής θα επιτρέψει να απελευθερωθούν εργατικά χέρια και να αξιοποιηθούν σε άλλα µέρη του διαλογητηρίου – συσκευαστηρίου, αφού η οργάνωση µεταξύ άλλων σχεδιάζει να πάει και σε αλλαγή του τρόπου τυποποίησης, εντάσσοντας στη γκάµα της και µικρότερες συσκευασίες, αλλά και να ανοίξει τη βεντάλια προϊόντων που επεξεργάζεται και τυποποιεί. Συνολικά ο τζίρος του Α.Σ κυµαίνεται γύρω στα 2 εκατ. ευρώ, ανάλογα µε τη χρονιά.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η επιλογή επροσθήκη άλλων τριών (3) ψυκτικών θαλάµων, µε επιπλέον συνολική δυναµικότητα 300 τόνων, οι οποίοι θα έρθουν να προστεθούν στους έξι υφιστάµενους, ανεβάζοντας στους περίπου 1.000 τόνους τη δυνατότητα αποθήκευσης προϊόντων.