Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με θετικό πρόσημο το ζύγι στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια για φέτος

Με σταθερή ροή απορρόφησης από την αγορά, υψηλότερες τιµές από πέρυσι, αλλά και σηµαντικά µειωµένες αποδόσεις στα κτήµατα, «κλείνει το ταµείο» φέτος για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια από τα µεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

Λίγες ηµέρες πριν πέσει και τυπικά η αυλαία της σεζόν, µε τη συγκοµιδή «σκούπα» σε εξέλιξη στις όψιµες ποικιλίες στα ορεινά της Ηµαθίας, της Πέλλας και της Κοζάνης, το ζύγι της αποτίµηση της χρονιάς, που κάνουν οι παραγωγοί, δείχνει να γέρνει προς το θετικό πρόσηµο.

«Εµπορικά πήγε καλά. Οι τιµές ήταν καλούτσικες, κρατήθηκαν στα 60 λεπτά έως 75 λεπτά, που είναι λίγο πιο πάνω από πέρυσι. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουµε και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, το οποίο πλέον έχει ξεφύγει και είναι δύσκολο να καλυφθούν τα έξοδα που έγιναν για λίπανση, φυτοπροστασία, αλλά και για τα εργατικά», τονίζει ο Νίκος ∆ηµητριάδης από το Αρσένι Πέλλας.

Σχετική ικανοποίηση δηλώνει και ο παραγωγός Σάββας Σαββίδης από το Λιποχώρι Σκύδρας, βάζοντας, όµως, στην εξίσωση και την παράµετρο του τονάζ, το οποίο, όπως τονίζει, ήταν µικρότερο του αναµενόµενου από τις επιπτώσεις των καιρικών φαινοµένων. «Στα χνουδωτά ροδάκινα οι τιµές άνοιξαν αρκετά πιο ψηλά, αλλά το «στήσιµο», στην περιοχή µας, κυµαίνεται στα 0,50 – 0,55 ευρώ το κιλό, ενώ στα νεκταρίνια παίζει στα 0,60 – 0,65 ευρώ το κιλό. Οι αποδόσεις των κτηµάτων, όµως, δεν ξεπέρασαν τους 2 – 2,5 τόνους το στρέµµα, όταν σε µια κανονική χρονιά φτάνουν τους 3,5 – 4 τόνους», είπε ο παραγωγός, ενώ ανάλογη άποψη εκφράζει και ο συνάδελφός του Γιώργος ∆ιαµαντόπουλος για τη µεγάλη απώλεια παραγωγής, εστιάζοντας και στη σηµασία που έπαιξαν και οι ζηµιές στην Ισπανία, κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον, σε όλη τη σεζόν, για τα ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια.

Στα τελειώµατα είναι η συγκοµιδή των προϊόντων και στα χωριά της λεκάνης της Βεγορίτιδας. «Ξεκινήσαµε στα µέσα του Ιουλίου και µέχρι τα µέσα Σεπτεµβρίου θα έχουµε ολοκληρώσει. Η χρονιά ποιοτικά ήταν πολύ καλή, ενώ οι τιµές παραγωγού είναι σχετικά ικανοποιητικές. Για τα επιτραπέζια ροδάκινα κυµαίνονται αυτή την περίοδο στα 0,65 ευρώ το κιλό και για τα νεκταρίνια στα 0,70 ευρώ, έναντι περίπου 0,40 ευρώ το κιλό πέρυσι», µας αναφέρει ο παραγωγός Νίκος Θεοδώρου, από το χωριό Άρνισσα της Πέλλας.

Πάνω από το 90% της παραγωγής έχει µαζευτεί και στα κτήµατα από την άλλη πλευρά της λίµνης Βεγορίτιδας, γύρω από το Αµύνταιο της Φλώρινας. «Όσα φρούτα γλίτωσαν από τις βροχές, τον παγετό και τον καύσωνα, έχουν ικανοποιητική τιµή. Η πρώτη ποιότητα στο επιτραπέζιο ροδάκινο, όσο και στο νεκταρίνι έπιασε µέχρι και 0,70 ευρώ το κιλό, όµως, έχει αυξηθεί υπέρµετρα και το κόστος παραγωγής, τόσο στο πετρέλαιο που φτάνει το 1,80 ευρώ το λίτρο εδώ στη Φλώρινα και στη φυτοπροστασία, όσο και στα µεροκάµατα, ενώ, ταυτόχρονα και η αγοραστική δύναµη των καταναλωτών έχει µειωθεί», επισηµαίνει ο παραγωγός Σάββας Κουρπαρασίδης.

Στην τρίτη περίοδο συγκοµιδής µπήκαν οι παραγωγοί και στο Βελβεντό της Κοζάνης. Όπως µας εξηγεί ο ∆ηµήτρης Κοσµάς από το Συνεταιρισµό «∆ήµητρα», οι ποσότητες δεν είναι αυτές που περίµενε ο κόσµος, µε τη µείωση να είναι της τάξης του 40%-50%, ως αποτέλεσµα των παγετών της άνοιξης, µιας θεοµηνίας τον Ιούλιο και του µετέπειτα καύσωνα. Όσο για τις τιµές, το συσκευασµένο φρούτο, αν και ξεκίνησε «επιθετικά» µε 1,50 ευρώ, την περίοδο αυτή πωλείται µε 1,20 έως 1,30 ευρώ, αλλά για τον παραγωγό το τοπίο θα ξεκαθαρίσει µετά το τέλος της εµπορικής σεζόν, όταν γίνει η εκκαθάριση από το συνεταιρισµό.

Δυσφορία στους παραγωγούς του Βελβεντού για το απλήρωτο Κομφούζιο του 2022

Χωρίς προηγούµενο είναι η καθυστέρηση στην πληρωµή των αγροτών που µετέχουν στην πρώτη πρόσκληση της δράσης 10.1.08, το γνωστό «Κοµφούζιο», για την εφαρµογή, σε δενδρώδεις καλλιέργειες, µεθόδων σεξουαλικής σύγχυσης των λεπτιδόπτερων.

Παρά τις τελευταίες εξελίξεις και το άνοιγµα, µέχρι τις 15 Σεπτεµβρίου, της πλατφόρµας για την υποβολή παραστατικών συµµόρφωσης, για το έτος 2022, η ηµεροµηνία για την καταβολή της ενίσχυσης εξακολουθεί να παραµένει γρίφος (σ.σ το νωρίτερο µέσα στο Νοέµβρη) φουντώνοντας τη δυσφορία των δικαιούχων. «Πρώτη φορά συµβαίνει κάτι παρόµοιο. Περιµένουµε τώρα από τις επιµέρους ∆ΑΟΚ να κάνουν τους διασταυρωτικούς ελέγχους και να δοθεί επιτέλους η εντολή πληρωµής. Το πότε θα γίνει αυτό, ωστόσο, δεν το ξέρουµε. Ελπίζουµε να το κάνουν έγκαιρα», τονίζεται στην Agrenda από πηγές στην ευρύτερη περιοχή του Βελβεντού, όπου η δυσαρέσκεια περισσεύει, καθώς πάνω από το 40% του «Κοµφούζιο» εφαρµόζεται στον κάµπο του χωριού και τα έξοδα έχουν ήδη γίνει από τους συµµετέχοντες αγρότες.

Αυτή τη στιγµή γύρω στους 450 παραγωγούς – µέλη των δύο τοπικών συνεταιρισµών του Βελβεντού, περιµένουν σχεδόν 450.000 – 500.000 ευρώ. Τα χρήµατα αυτά λείπουν από την τοπική οικονοµία. Έχουν ήδη προπληρωθεί από τον Απρίλιο του 2022 όταν έγινε η παραγγελία, µε σκοπό να εγκατασταθεί ο εξοπλισµός στις αρχές Μαΐου πέρσι.

«Άλλος παραγωγός πλήρωσε 200 ευρώ, άλλος 5.000 ευρώ, ανάλογα µε τα στρέµµατα που καλλιεργεί και κανονικά θα έπρεπε να τα έχουν πάρει πίσω το αργότερο µέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, βάσει κοινοτικής οδηγίας. Παρόλα αυτά ακόµη τα περιµένουν και δεν ξέρουµε πότε θα δοθούν», επισηµαίνεται από αξιόπιστες πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυµία τους.

Ως προς τους λόγους που έχουν προκαλέσει το πρόβληµα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο βασικότερος έχει να κάνει µε την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να διαχειριστεί µε δικές του δυνάµεις το λογισµικό για το Κοµφούζιο. «Υπήρξε, ωστόσο, κωλυσιεργία, διότι υποτίθεται πως θα ξεκινούσε από πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά η δουλειά πήγαινε συνέχεια και πιο πίσω, µέχρι που φτάσαµε στο Μάιο του 2023, λίγο πριν τις εκλογές, για να ξεκινήσουν. Και αυτό µετά από έντονες πιέσεις που ασκήσαµε µέσω και της ΕΘΕΑΣ», µας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, µε την επισήµανση πως για τις επόµενες πληρωµές λογικά δεν θα υπάρξει πρόβληµα, καθώς το «Κοµφούζιο» έχει ενταχθεί πλέον στα οικολογικά σχήµατα και ως εκ τούτου θα πληρώνεται µέχρι τα τέλη Νοεµβρίου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πολύ χαµηλό «ταβάνι» στα 0,60 ευρώ το κιλό, πολύ µακριά από τα «θέλω» των παραγωγών µε βάση τα έξοδα που έχουν κάνει, αλλά...

REPORTS

Να σταθµεύσει ο υδράργυρος επί µονίµου βάσεως πάνω από τους 28 βαθµούς περιµένουν οι παραγωγοί στο επιτραπέζιο ροδάκινο, ώστε να αρχίσει να αρχίσουν τα...

REPORTS

Μουδιασµένο είναι το ξεκίνηµα στην εµπορική σεζόν του επιτραπέζιου ροδάκινου, καθώς σε πολλά κτήµατα στον κάµπο της Ηµαθίας, όπου έχει αρχίσει δειλά - δειλά...

REPORTS

Σχεδόν 700.000 τόνους, 3% περισσότερο από το 2023 και 5% πάνω από τον μέσο όρο για το 2018-2022, αναμένεται να συγκομίσουν οι Έλληνες παραγωγοί...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

«Έκρυθμο» είναι το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών του κάμπου της Ημαθίας και της Πιερίας, με την «πολυφορεμένη», πλέον, τακτική της μεταποίησης να τηρεί...