Το «κενό» που αφήνει, πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στη διεθνή αγορά η εξάντληση των αποθεµάτων από τους ανταγωνιστές του νοτίου ηµισφαιρίου (τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή), έχει προκαλέσει συνωστισµό ενδιαφέροντος για τη φετινή παραγωγή. Έλληνες, αλλά και αλλοδαποί έµποροι ήδη «οργώνουν» κτήµατα σε όλα τα παραγωγικά κέντρα της χώρας, συζητούν µε οµάδες παραγωγών και µε συνεταιρισµούς και προσπαθούν να κλείσουν ποσότητες από τώρα, παρότι αποµένουν σχεδόν 20 ηµέρες για να αρχίσει η συγκοµιδή. «Υπάρχουν επαφές και συζητήσεις. Ενδιαφέρον προς την οργάνωσή µας έχει εκφραστεί από Ιταλία, Καναδά, αλλά και Ινδία. Θέλουν να κλείσουν έγκαιρα ποσότητες για να είναι σίγουροι ότι θα έχουν προϊόν και ζητούν ποσότητες τουλάχιστον 2.000 τόνων ο καθένας», ανέφερε στην Agrenda ο Άγγελος Ξυλογιάννης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Εκµετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) Άρτας.
Ανάλογη κινητικότητα και «οχλήσεις» συλλογικών οργανώσεων από το εµπόριο καταγράφεται τόσο στην Πιερία, όσο και στην Καβάλα. «Μας έχουν προσεγγίσει ήδη από το καλοκαίρι ενδιαφερόµενοι και από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό και ιδίως από την Ιταλία, όπου η παραγωγή τους µαθαίνουµε πως είναι µειωµένη», επισηµαίνει ο Ηλίας Γκρίνιας από τον ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα στην Πιερία, ενώ για «επισκέψεις σε κτήµατα από Ισπανούς, Ιταλούς, αλλά και Αµερικανούς, που ψάχνουν να αγοράσουν ακτινίδια», κάνει λόγο και ο Μιχάλης Ξεκαρφωτάκης από την οργάνωση Nespar στην Καβάλα.
Στα 80 λεπτά σημείο εκκίνησης συζητήσεων για τα Hayward
Το τοπίο, για το πού ακριβώς θα «καθίσει η µπίλια» φέτος για τις τιµές παραγωγού, θα ξεκαθαρίσει όσο θα πλησιάζουµε στις 15 Οκτωβρίου, όταν µπουν οι παραγωγοί στα κτήµατα για µάζεµα των πράσινων ακτινιδίων της ποικιλίας «Hayward».
Οι προσδοκίες των παραγωγών είναι αυξηµένες και σ’ αυτό συνετέλεσε και το δυναµικό ξεκίνηµα των πρώιµων ποικιλιών. «Τα Green Light έφυγαν φέτος από 0,90 έως 1 ευρώ, διπλάσιες τιµές από πέρυσι, δίνοντας τον τόνο για το τί να περιµένουµε στα Hayward, τα οποία σε µέγεθος και ποιότητα είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι», εξηγεί ο Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ∆ήµου Νέστου, στην Καβάλα. Ο ίδιος εκτιµά πως µε βάση το κόστος παραγωγής, το οποίο φτάνει τα 1.200 ευρώ το στρέµµα και τη ζήτηση από τις διεθνείς αγορές, δικαιολογείται να αποτελέσουν τα 0,80 ευρώ ως σηµείο εκκίνησης συζητήσεων µε τους εµπόρους. Ρεαλιστικό θεωρεί το σενάριο να ανοίξει η φετινή εµπορική σεζόν µε τον πήχη στα 0,80 ευρώ και ο Άγγελος Ξυλογιάννης, καθώς και η σοδειά του βορείου ηµισφαιρίου υπολογίζεται περίπου 15% χαµηλότερη.
Απώλειες παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία
Συγκρατηµένα αισιόδοξος για τη νέα εµπορική σεζόν δηλώνει και ο Χρήστος Κολιός, πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, ο οποίος προ ηµερών επέστρεψε από το Κουρίκο της Χιλής, όπου συµµετείχε, µαζί µε τον Ζήση Μανώση της «Ζευς Ακτινίδια», στο φετινό παγκόσµιο συνέδριο ακτινιδίου.
Στο διεθνή «χάρτη» του προϊόντος, από τα στοιχεία προέκυψε ότι η Νέα Ζηλανδία παραµένει ηγέτιδα δύναµη, µε συνολικά 621.000 τόνους τη σεζόν 2022-2023, η Χιλή ήταν στους 140.000 τόνους και από το Βόρειο Ηµισφαίριο, οι µεγάλοι παίκτες είναι πλέον η Ελλάδα που αναµένει φέτος πάνω από 330.000 τόνους και το Ιράν µε 250.000 τόνους. «Οι Ιταλοί έχουν τροµερό πρόβληµα µε τη Μορία, µια ασθένεια που ξεραίνει τα δέντρα, ενώ η Ισπανία πλήττεται σοβαρά από το βακτήριο της ακτινιδιάς», µας είπε ο κ. Κολιός. Συµπλήρωσε δε, πως «εκφράστηκαν παράπονα από τους Γάλλους για τη δυσφήµιση που δέχεται το προϊόν από την πώληση ελληνικών ακτινιδίων, που δεν πληρούν ποιοτικές προδιαγραφές ως προς τα brix και τη ξηρά ουσία, ενώ σχολίασαν αρνητικά και την πρακτική ελληνικά ακτινίδια να αγοράζονται από Ιταλούς και να πωλούνται ως ιταλικά».