Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ποντάρει στο «κλαρίσιο» για πρόσθετη ποιότητα και υπεραξία ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Να ανατρέψει τη συνήθη εµπορική πρακτική που εφαρµόζεται διεθνώς και θέλει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ροδάκινου να «θυσιάζονται» στο «βωµό» της µετασυλλεκτικής ανθεκτικότητας του φρούτου, επιχειρεί ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ποντάροντας στο «κλαρίσιο» ροδάκινο. Ξαναδίνοντας το ρόλο που του αξίζει στον παραδοσιακό τρόπο συλλογής και τυποποίησης του καρπού, απευθείας από το κλαδί στο τελάρο, ο συνεταιρισµός «εισπράττει» καλύτερη ποιότητα και γεύση στο προϊόν, που θα φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή.

Για τη στροφή αυτή καθοριστική ήταν η ανησυχητική τάση µείωσης τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση ροδάκινων, διεθνώς. Η αίσθηση αδιαφορίας που προσέδιδε στον καρπό ο συνδυασµός των χαµηλών σακχάρων, του µειωµένου αρώµατος και γεύσης, αλλά και η υπερβολικά συνεκτική σάρκα του καρπού, οδήγησε τους καταναλωτές να επιλέγουν άλλα εποχικά φρούτα.

Το καµπανάκι ήταν ηχηρό στους φορείς του κλάδου και πυροδότησε µια εις βάθος ανάλυση που ανέδειξε, ως βασική αιτία, το χρόνο συγκοµιδής. ∆ιαπιστώθηκε, δηλαδή, ότι ενώ η φυσιολογική περίοδος ωρίµανσης ενός ροδάκινου διαρκεί περίπου 7 έως 8 ηµέρες, η εµπορική πρακτική εστιάζει στις πρώτες µέρες αυτής της κρίσιµης περιόδου, προκειµένου να διασφαλιστεί η µεταφορική ανθεκτικότητα των φρούτων.

Ωστόσο, από άποψη απόλαυσης του φρούτου, που αποτελεί ζητούµενο για τον καταναλωτή, τα ροδάκινα φθάνουν στη βέλτιστη γευστική τους φάση τις τελευταίες ηµέρες της συγκοµιδής. Αποδείχθηκε µε µελέτες στο πεδίο ότι όταν η συγκοµιδή γίνεται 2-3 ηµέρες πριν το τέλος της φυσιολογικής περιόδου ωρίµανσης, τα φρούτα έχουν µεγαλύτερο µέγεθος, υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και έντονο άρωµα.

Έτσι, ορισµένοι παραγωγοί, µεταξύ των οποίων και τα µέλη του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού δοκίµασαν να πάνε στην παραδοσιακή άµεση συγκοµιδή και ταυτόχρονη συσκευασία στο χωράφι, των φρούτων που έχουν φτάσει σε ιδανικό σηµείο ωρίµανσης, παρακάµπτοντας το επιβαρυντικό στάδιο της µεταφοράς και τυποποίησης στο συσκευαστήριο.

«Αυτά τα ροδάκινα απέκτησαν άτυπα την ονοµασία κλαρίσια, η οποία υποδηλώνει την απευθείας µεταφορά τους από το κλαδί στο τελάρο», τονίστηκε στην Agrenda από στελέχη της συνεταιριστικής οργάνωσης, η οποία µετείχε ενεργά στο ερευνητικό πρόγραµµα RIS της Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας, µε τίτλο Velvita Peach.

Το ροδάκινο που µένει περισσότερο χρόνο στο δέντρο έχει υψηλότερη γλυκύτητα, αυξηµένα αρωµατικά χαρακτηριστικά

Τα αποτελέσµατα του προγράµµατος παρουσιάστηκαν πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισµού, παρουσία πλήθους παραγωγών, από τον επίκουρο καθηγητή Μιχαήλ Μιχαηλίδη, ο οποίος εξήγησε πως «το ροδάκινο που µένει περισσότερο χρόνο στο δέντρο έχει υψηλότερη γλυκύτητα, αυξηµένα αρωµατικά χαρακτηριστικά, αλλά και ενισχυµένο αισθητηριακό προφίλ. Η διαδικασία αυτή ενισχύει τη φυσική φωτοσύνθεση και τη µεταφορά θρεπτικών συστατικών στον καρπό». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η υπεροχή του «κλαρίσιου» καρπού ισχύει τόσο στα ροδάκινα, όσο και στα νεκταρίνια, ανεξαρτήτως ποικιλίας. Το «κλαρίσιο» ροδάκινο εντάσσεται στη στρατηγική του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για ένα αγροδιατροφικό µοντέλο νέας γενιάς και συνδέεται µε το όραµα του συνεταιρισµού για το 2030 κι ήδη εφαρµόζεται σε ροδάκινα και νεκταρίνια που πωλούνται µε το brand name Velvita Gold.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

«Να πληρωθεί το βιομηχανικό ροδάκινο στα 50 λεπτά και η όποια απόκλιση από αυτή τη τιμή να αναπληρωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης». Αυτό ζητά...

REPORTS

Σε τιμές αναφοράς μεταξύ 0,35 έως και 0,38 ευρώ το κιλό, σημαντικά μακριά από τις επιδιώξεις των παραγωγών, που έχουν βάλει τον πήχη στα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το ροδάκινο αγαπά τη ζέστη, αποφαίνεται ο παραγωγός Νίκος Κεσίδης, γιατί, όπως εξηγεί, είναι προϋπόθεση για να γίνει γλυκό, αρωµατικό και ζουµερό. Υπό αυτή...

REPORTS

Επαφές µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να πάρει πρωτοβουλία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλα τα εµπλεκόµενα µέρη και να συµφωνήσουν στο τι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Μια σημαντική καινοτομία πέτυχε στον χώρο των ζιζανιοκτόνων η Syngenta, με την πιο πρόσφατη λύση της, ήτοι το metproxybiclone, να αναγνωρίζεται από την επιτροπή...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...