Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα 35 με 37 λεπτά κάθεται η μπίλια για τα συμπύρηνα ροδάκινα χωρίς αποκλεισμούς και «φίλτρα»

Στα 35 λεπτά το κιλό για τις πρώιμες ποικιλίες έως και την Κατερίνα και στα 37 λεπτά το κιλό στις όψιμες, ξεκινώντας από την Andros και μετά, φαίνεται πως θα καθίσει, φέτος, η μπίλια για τις τιμές στο συμπύρηνο ροδάκινο, προκαλώντας την οργή των παραγωγών.

Το αφήγημα που έχουν ετοιμάσει οι μεταποιητικές βιομηχανίες είναι ότι οι τιμές αυτές θα αφορούν, το σύνολο της παραγωγής, χωρίς αποκλεισμούς ποικιλιών ή απορρίψεις καρπών με βάση την εμφάνιση, όπως έγινε πέρυσι και οδήγησε, τελικά, σε κλιμακωτές τιμές, με εύρος από 28 λεπτά έως και 35 λεπτά το κιλό, για τον παραγωγό.

Την έντονη διαφωνία, αλλά και την αγανάκτηση των παραγωγών στις διαρροές περί των 35 και 37 λεπτών το κιλό, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Βιομηχανικού Ροδάκινου της ΕΘΕΑΣ μετά και την πρωινή συνεδρίαση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, στην οποια και κατέληξαν στη συγκεκριμένη πρόταση.

«Οι αποφάσεις αυτές υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον του κλάδου» τονίζεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής, με την προειδοποίηση ότι ο μόνος δρόμος που απομένει για τους παραγωγούς είναι η άμεση εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

«Το κόστος παραγωγής, ο παγετός, και τα υπόλοιπα προβλήματα οδηγούν στο τέλος της υπομονής. Κάθε συζήτηση για μια λογική κατανόηση δεν έχει πλέον περιθώρια. Προτείνουμε στους παραγωγούς άλλες επιλογές καλλιέργειας προϊόντων. Η ευθύνη για το τέλος είναι στην πλευρά της βιομηχανίας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Συμπύρηνα ροδάκινα, πάντως, φέτος δεν υπάρχουν. Το σενάριο για συνολική ετήσια παραγωγή στους 290.000 τόνους, που πρόβαλε η ΕΚΕ, με τη συγκομιδή να έχει προχωρήσει πλέον στο 40% των υφιστάμενων ποικιλιών, αποδεικνύεται ανεδαφικό. Η παγωνιά, η παραμόρφωση και τα καλοφτιαγμένα συμπύρηνα που «φορούν κορδέλα» επιτραπέζιου και πωλούνται κατά κόρων τις τελευταίες ημέρες για νωπή κατανάλωση, με τιμές στα 0,50 – 0,60 ευρώ το κιλό, κατεβάζουν αρκετά πιο κάτω τον πήχη για τον τελικό όγκο που θα έχει η διαθέσιμη πρώτη ύλη της σεζόν.

Αυτοί οι παράγοντες μοιάζει να δίνουν και την απάντηση στο γιατί οι μεταποιητές εκεί που πέρσι «διύλιζαν τον κώνωπα», επειδή ήταν «καβάλα στο άλογο», φέτος ετοιμάζονται να καταπιούν ολόκληρη την κάμηλο αδιαμαρτύρητα. Κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο φέρονται να αποφάσισαν να παραλάβουν φέτος μετά βαΐων και κλάδων τις ποικιλίες Loaden, A37 και Α39, τις οποίες, πέρυσι, είχαν κόψει στο… face control, με κάποιους να τις χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητες και να τις απορρίπτουν και άλλους να τις παραλαμβάνουν μεν, αλλά να τις πληρώνουν με τιμές αρκετά χαμηλότερες από τα πρώτης κατηγορίας φρούτα.

Το ίδιος και με τα παραμορφωμένα, τα οποία πέρσι, όταν ήταν πλούσια η παραγωγή και καλύφθηκαν άνετα οι ανάγκες των βιομηχανιών, πήγαν όλα στον… Καιάδα, ενώ για φέτος η γραμμή είναι ότι από τη στιγμή που δεν μιλάμε για ιό, αλλά άκαρι, θα γίνει μια διαλογή στα φρούτα από τα καλά φροντισμένα κτήματα, τα οποία θα οδηγηθούν στη χυμοποίηση με τιμή που λέγεται πως θα είναι γύρω στα 18 – 19 ίσως και 20 λεπτά το κιλό. Κατά τα άλλα, όμως, η τιμολογιακή πολιτική παραμένει σκληρή και μακριά από τις προσδοκίες, αλλά και την πραγματικότητα της αγοράς, με τη βιομηχανία να επικαλείται την επιθετική πολιτική των Κινέζων στις αγορές που απευθύνεται η ελληνική κομπόστα, αλλά και το χειρόφρενο που έχει τραβήξει η αγορά της Αμερικής, όπου κατευθύνεται το 20% των εξαγωγών του κλάδου, μέχρι τουλάχιστον την 1η Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς που θα ισχύσουν στις ΗΠΑ και αν θα είναι στο 47% ή σε κάποιο άλλο ποσοστό.

Η συγκομιδή, εν τω μεταξύ, προχωρά και οσονούπω ολοκληρώνονται και τα τελευταία κτήματα με Κατερίνα, στην οποία η ζημιά από τον παγετό ανάλογα με την περιοχή διαφέρει, αλλά σε μέσο όρο εκτιμάται πως κυμάνθηκε στο περίπου 50%. Για περίπου μια εβδομάδα, μετά το πέρας της Κατερίνα, θα υπάρξει ένα κενό, καθώς ποικιλίες ισπανικές, ιταλικές και κάποιες παλιές ελληνικές, έχουν καταγράψει τεράστιες απώλειες από τον παγετό. Αμέσως μετά, από τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, θα ακολουθήσει η Andros, που άλλοτε αποτελούσε τον «βασιλιά» των συμπύρηνων, που όμως, φέτος, εμφανίζεται «γυμνός», καθώς πέραν των απωλειών από τον παγετό είναι η ποικιλία με την μεγαλύτερη ευαλωτότητα στην παραμόρφωση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Αλλεπάλληλες συσκέψεις για αξιολόγηση της κατάστασης, αλλά και για το πώς θα γίνει το… damage control, εάν χρειαστεί, φέρονται να κάνουν το τελευταίο χρονικό...

REPORTS

Μνήµες από το παρελθόν και τα «πέτρινα» χρόνια της καλλιέργειας, ανακαλούν οι παραγωγοί συµπύρηνου ροδάκινου για να θυµηθούν ανάλογες περιστάσεις µε αυτές που βιώνουν...

REPORTS

Στην ανάγκη να ρυθμιστεί η έγκαιρη ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής των βιομηχανιών για την αγορά της παραγωγής συμπύρηνων ροδάκινων, στέκεται σε ανακοίνωσή του ο...

REPORTS

Μετά τον ∆εκαπενταύγουστο ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις φετινές τιµές στα συµπύρηνα ροδάκινα, µε τη βιοµηχανία, θεωρητικά τουλάχιστον, να περιµένει την πρώτη εικόνα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Μια σημαντική καινοτομία πέτυχε στον χώρο των ζιζανιοκτόνων η Syngenta, με την πιο πρόσφατη λύση της, ήτοι το metproxybiclone, να αναγνωρίζεται από την επιτροπή...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...