Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (Defra) και την Innovate UK, ενώ υλοποιείται από τη συνεργασία κορυφαίων οργανισμών, όπως το The UK Agri-Tech Centre και η Altered Carbon (AC).
Κεντρικό στοιχείο του έργου αποτελεί το Digital Nose, ένα προηγμένο σύστημα αισθητήρων που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι αισθητήρες αυτοί ανιχνεύουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που εκπέμπονται από τα φυτά όταν βρίσκονται σε καθεστώς στρες, όπως από προσβολές παρασίτων ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Με αυτή την τεχνολογία, οι καλλιεργητές μπορούν να εντοπίζουν προβλήματα εγκαίρως, μειώνοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων και βελτιστοποιώντας τις θερμοκηπιακές συνθήκες.
Η πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας εστιάζει στις τομάτες, με στόχο την αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου (RSM), ενός από τα πιο καταστροφικά παράσιτα στις καλλιέργειες. Οι δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ το σύστημα προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες στο μέλλον.
Με τη χρήση του TomatoGuard, η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων μπαίνει σε νέα εποχή. Το έργο στοχεύει να προσφέρει λύσεις που θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων. Η εμπορική διάθεση της τεχνολογίας αναμένεται έως το 2025, καθιστώντας την έναν σημαντικό σύμμαχο για τους αγρότες που επιδιώκουν καινοτόμες και αποτελεσματικές πρακτικές.
Με πληροφορίες από fresh plaza