«Η µέση στρεµµατική απόδοση στην Άρτα κυµάνθηκε στους 1,2 τόνους το στρέµµα, λόγω της κλιµατικής µεταβολής, όταν στο Νέστο, όπως πληροφορηθήκαµε, ξεπέρασε ακόµη και τους 3 τόνους το στρέµµα», σηµειώνει ο κ. Ξυλογιάννης, ο οποίος εκφράζει έντονο προβληµατισµό και για τη φετινή παραγωγή, διότι «ο ήπιος χειµώνας δεν επέτρεψε να σωρευτούν ούτε 400 ώρες ψύχους, όταν η πράσινη ποικιλία Hayward απαιτεί πάνω από 700 ώρες ψύχους. Αυτό σηµαίνει πως πάµε και φέτος σε µειωµένη παραγωγή, που µπορεί να εξελιχθεί σε πανωλεθρία αν έχουµε καµιά παγωνιά την άνοιξη».
Στην Πιερία και στην Καβάλα φαίνεται πως οι αναγκαίες ώρες ψύχους έχουν, ήδη, συµπληρωθεί, ή να προσεγγίζουν το απαραίτητο όριο, αλλά πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός πρώιµου παγετού, όπως αναφέρουν τόσο ο Γιάννης Πασσαλίδης, όσο και ο Ζήσης Μανώσσης, αντιστοίχως.
Όλα συνηγορούν για τα 2 ευρώ
Θέση σε υψηλότερα επίπεδα τιµών «χτίζει» το ελληνικό ακτινίδιο στις διεθνείς αγορές, δικαιώνοντας, έτσι, όσες επιχειρήσεις ή οργανώσεις παραγωγών πήραν το εµπορικό ρίσκο να «απλώσουν» τις πωλήσεις χρονικά, αντί να ρευστοποιήσουν γρήγορα τα αποθέµατά τους. Με ορόσηµο τη Fruit Logistica και εντεύθεν, το προϊόν, όπως τονίζουν παράγοντες µε γνώση των διεθνών εξελίξεων του ακτινιδίου, άρχισε και «τσιµπάει» σε επίπεδο τιµής, «φλερτάροντας», πλέον, ανοικτά ακόµη και µε τα 2 ευρώ το κιλό, για το συσκευασµένο 30άρι µέγεθος, βάρους 100 γραµµαρίων ακτινίδιο.
«Σε σχέση µε πέρυσι, τέτοια εποχή, είµαστε, κατά µέσο όρο, έως και 30 λεπτά πιο ψηλά», αναφέρει ο Ζήσης Μανώσσης, γενικός διευθυντής της οργάνωσης παραγωγών «Ζευς Ακτινίδια». Όπως εξηγεί, αυτό σχετίζεται µε την έλλειψη πράσινου ακτινιδίου από τις διεθνείς αγορές, συνεπεία της µειωµένης, για µια ακόµη χρονιά, παραγωγής στην Ιταλία και µε την επιθετική πολιτική που υιοθέτησαν οι Έλληνες εξαγωγείς, βλέποντας την ισχυρή ζήτηση.
«Όσοι είχαν στρατηγική να κρατηθούν, δικαιώνονται από την επιλογή τους», εκτιµά ο κ. Μανώσσης, προσθέτοντας, πως η «Ζευς Ακτινίδια», διαθέτει, ακόµη, αποθέµατα, περίπου 2.200 τόνων (από τους σχεδόν 5.000 τόνους που συγκέντρωσε πέρυσι) και υπολογίζει πως θα είναι εµπορικά ενεργή το Μάρτιο και πιθανώς και όλο τον Απρίλιο.
Μάλιστα, λόγω της υψηλής τιµής παραγωγού την τρέχουσα εµπορική σεζόν, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις και δεν είναι λίγα τα φυτώρια που είναι sold out.
«Επιστρέψαµε φέτος σε άνοδο της ζήτησης για νέες φυτεύσεις, λόγω της ανόδου στην τιµή του προϊόντος. Ως εταιρεία είχαµε προϋπολογίσει περί τα 200.000 φυτά φέτος, αλλά ετοιµάζουµε άλλα περίπου 150.000 φυτά», είπε στην Agrenda ο Άρης Κωνσταντινίδης από τη Vitro Hellas.
Οι εταιρείες έχουν ήδη εκποιήσει το 90% της σοδειάς
Η µεγάλη πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανώσεων που ασχολούνται µε την τυποποίηση και την εµπορία του ακτινιδίου, ωστόσο, έχουν, ήδη, εκποιήσει το 90%, αν όχι το σύνολο των όγκων που είχαν να διαχειριστούν στην τρέχουσα εµπορική περίοδο.
«Πράγµατι αυτή την περίοδο οι τιµές έχουν ανέβει, αλλά οι διαθέσιµες ποσότητες ελληνικού ακτινιδίου είναι ελάχιστες. Στη δική µας την οργάνωση, επειδή οι περισσότερες αποστολές έγιναν εκτός Ευρώπης, έχει ήδη φύγει πάνω από το 90% των ποσοτήτων µας», επισηµαίνει ο Γιάννης Πασσαλίδης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου. Παρόµοια εικόνα µε τα αποθέµατα παρουσιάζεται και στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Εκµετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας. «Είχαµε συγκεντρώσει πέρυσι συνολικά γύρω στους 2.000 τόνους, αλλά σχεδόν από τα µέσα Φεβρουαρίου τα ψυγεία µας άδειασαν. Κλείσαµε από νωρίς συµφωνίες σε ευρωπαϊκές αγορές, τα Βαλκάνια και τη Βραζιλία και δεν είχαµε λόγο να τα κρατήσουµε περισσότερο» µας ενηµέρωσε το µέλος της Οργάνωσης, Άγγελος Ξυλογιάννης. Οι τιµές, στο συσκευασµένο 30άρι µέγεθος κυµάνθηκαν στα 1,30 – 1,40 ευρώ, µε την τιµή παραγωγού µετά την εκκαθάριση στα 0,90 ευρώ.