Το ράλι των τιμών επιταχύνθηκε απότομα στα τέλη του περασμένου μήνα, αφότου το ερευνητικό κέντρο Fundecitrus προειδοποίησε ότι η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, ήταν πιθανό να καταγράψει μια από τις χειρότερες σοδειές πορτοκαλιού των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών.
Η κρίση ώθησε ακόμη και ορισμένους κατασκευαστές χυμού πορτοκαλιού και παραγωγούς ροφημάτων να διερευνήσουν κατά πόσον μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά φρούτα, όπως μανταρίνια, μήλα και αχλάδια, για την αραίωση του χυμού.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια κατεψυγμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού, που διαπραγματεύονται στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έκλεισαν τη Δευτέρα στα 4,29 δολάρια ανά λίβρα – σχεδόν διπλάσια από την τιμή που καταγράφηκε πριν από ένα χρόνο.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι αναλυτές του ερευνητικού ομίλου Mintec αναφέρουν ότι η Βραζιλία, η οποία διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της βιομηχανίας χυμού πορτοκαλιού, παράγει συνήθως περίπου 300 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκαλιών (το καθένα ζυγίζει περίπου 40,8 κιλά) ανά κύκλο. Όμως ο συνδυασμός ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία, και το πρασίνισμα έχουν μειώσει δραματικά την παραγωγή των καλλιεργειών.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου, η Fundecitrus προέβλεψε ότι η Βραζιλία θα παράγει 232,4 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκάλια την περίοδο 2024-2025. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο. «Η αποκατάσταση των συνήθων επιπέδων αποθεμάτων στη Βραζιλία θα απαιτήσει πολλές διαδοχικές καλές συγκομιδές. Με το 40% των φυτειών της Βραζιλίας να έχει προσβληθεί από την ασθένεια του πρασινίσματος και τον κίνδυνο να αυξηθεί ο αριθμός αυτός, σε συνδυασμό με τις ασταθείς κλιματικές συνθήκες, η πιθανότητα να επιτευχθούν τέτοιες συγκομιδές είναι χαμηλή», υποστηρίζει ο πρόεδρος της IFU. «Ως αποτέλεσμα, οι υψηλές τιμές αναμένεται να διατηρηθούν. Παρόλο που παρατηρείται μια μικρή μείωση της ζήτησης, αυτή δεν επαρκεί για την εξισορρόπηση της αγοράς», πρόσθεσε.
Μια μη θεραπεύσιμη ασθένεια που οδηγεί σε πικρούς, καχεκτικούς καρπούς – γνωστή ως πρασίνισμα – έχει προστεθεί στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ως μακροπρόθεσμη αντίξοη πρόκληση για τους αγρότες πορτοκαλιών σε όλο τον κόσμο. Το πρασίνισμα έχει δυσχεράνει σοβαρά την παραγωγή πορτοκαλιών στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου η IFU λέει ότι η παραγωγή έχει καταρρεύσει σε περίπου 17 εκατομμύρια κιβώτια, από 242 εκατομμύρια κιβώτια πριν από 20 χρόνια.
Ο Andres Padilla, ειδικός σε θέματα τροφίμων και αγροτικών επιχειρήσεων στη Rabobank, δήλωσε ότι η υψηλή συχνότητα εμφάνισης του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών θα περιορίσει πιθανότατα την παραγωγικότητα τους επόμενους μήνες.
Οι αγρότες εσπεριδοειδών έχουν εντείνει τις δράσεις τους κατά του πρασινίσματος στη Βραζιλία τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Padilla, σημειώνοντας ότι το πρασίνισμα ήταν πιο διαδεδομένο σε μικρότερους ελαιώνες, όπου οι γεωργοί τείνουν να έχουν ελάχιστους πόρους για να απομακρύνουν τα μολυσμένα δέντρα με τους ρυθμούς που απαιτούνται για να κρατηθεί η ασθένεια υπό έλεγχο. «Ένα άλλο αποτέλεσμα του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών είναι ότι οι αγρότες θα έχουν κίνητρο να συγκομίσουν νωρίς, μειώνοντας το ενδεχόμενο υψηλότερων ποσοστών απώλειας καρπών, το οποίο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των καρπών και ενδεχομένως να μειώσει τις ποσότητες χυμού», πρόσθεσε ο Padilla.
Πηγή: cnbc