Όσο περνούν οι ηµέρες και οι καρποί πάνω στα δέντρα σχηµατίζονται πιο καλά, αποκαλύπτεται πως το πρόβληµα είναι µάλλον µεγαλύτερο από ό,τι είχε εκτιµηθεί µακροσκοπικά πριν από λίγες εβδοµάδες, όταν ακόµη τα σηµάδια της επικίνδυνης προσβολής δεν ήταν ευδιάκριτα.
Πλέον άρχισαν να εντοπίζονται παραµορφώσεις φρούτων σε κτήµατα ακόµη και στον κάµπο, µακριά από τις Αµπελειές και τα άλλα 4-5 χωριά όπου είχε οριοθετηθεί µέχρι τώρα ο άγνωστος ιός ή το σύµπλοκο ιών, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι ίσως να µολύνει και άλλα πυρηνόκαρπα, µε πρώτη «υποψήφια» την καλλιέργεια του βερίκοκου.
«Εντοπίσαµε κάποιες παραµορφώσεις σε κτήµατα µε βερίκοκα, από τις οποίες λείπουν πάνω από τα κουκούτσια των φρούτων τα συµπτώµατα που αφήνει ο γνωστός ιός της σάρκας (PPV), πράγµα που ενδεχοµένως να σηµαίνει πως ο ιός που παραµορφώνει τους καρπούς της ροδακινιάς µπορεί να επηρεάζει και τη βερικοκιά. Πρέπει όµως να το µελετήσουµε περαιτέρω», ανέφερε στην Agrenda ο γεωπόνος Σάββας Παστόπουλος, από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, καλώντας σε εγρήγορση όλους τους υπευθύνους και τους παραγωγούς, καθώς όπως είπε «η µετάδοση του ιού ή του συµπλόκου ιών γίνεται ταχύτατα και µε πολλούς τρόπους, τη γύρη, τα έντοµα και τα µηχανήµατα».
Την ύπαρξη κρουσµάτων και στα βερίκοκα, που παραπέµπουν στην ασθένεια που έχει πλήξει τις ροδακινιές, επιβεβαιώνει και ο ∆ηµήτρης Τσαρτσαράκης, πρόεδρος της οµάδας παραγωγών του Α.Σ. Πέλλας, ενώ παράλληλα σηµειώνει πως φαίνεται να έχει µεγαλώσει η ακτίνα δράσης της και στα ροδάκινα. «Μας παίρνουν τηλέφωνα και από άλλα χωριά, σε απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλµ., από τις Αµπελειές και µας λένε πως παρατηρούν και στα κτήµατά τους παραµορφώσεις», ανέφερε ο συνοµιλητής µας και έβαλε σε αυτή την κατηγορία και τη Λάκα, την Αραβησσό, το Πλαγιάρι, το ∆αµιανό και τον Βάλτο.
Έντονη ανησυχία εκφράζει και ο Γιάννης Λυσίτσας από τον Α. Σ. του Παλαιού Μυλοτόπου. «Ο πυρήνας του προβλήµατος εντοπίζεται στα µπαΐρια των Αµπελειών, αλλά βλέπουµε ότι κατέβηκε γρήγορα, σε δύο χρόνια, και σε άλλα χωριά. Ο φόβος µας είναι να µην αποδειχθεί πως βρισκόµαστε µπροστά σε έναν κίνδυνο όπως αυτός που αντιµετώπισαν στην Ιταλία µε το βακτήριο της ακτινιδιάς ή την xylella στην ελιά. Πρέπει άµεσα η πολιτεία και οι επιστήµονες να σκύψουν στο πρόβληµα και να δώσουν λύσεις», σηµείωσε ο κ. Λυσίτσας.
Οικονοµικός αντίκτυπος
Την αγωνία του να µη ξεφύγει η ασθένεια και σε άλλες περιοχές και καλλιέργειες και γίνει ανεξέλεγκτη, διότι ο οικονοµικός και κοινωνικός αντίκτυπος θα είναι ανυπολόγιστων διαστάσεων, διατυπώνει κι ο Ηλίας Γεωργιάδης, διευθυντής του Α.Σ. Πέλλας. «Μέχρι τώρα µιλούσαµε για κάποια κτήµατα σε χωριά στους πρόποδες του Πάικου, πλέον υπάρχουν κρούσµατα και στα πεδινά και ακούγεται και για τα νεκταρίνια και για τα βερίκοκα. Ο ιός φαίνεται ιδιαίτερα επιθετικός και αν ξεφύγει θα είναι τεράστια η καταστροφή. ∆ύο νοµοί θα τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο γιατί τώρα µπορεί να εκδηλώνεται µόνο στην Πέλλα, αλλά ποιος µπορεί να αποκλείσει ότι του χρόνου δεν θα τον δούµε και στην Ηµαθία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Σε αναµµένα κάρβουνα κάθονται, όµως, και οι βιοµηχανίες κοµπόστας, από τη γρήγορη, καθώς φαίνεται, εξάπλωση του ιού. Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου δεν έκρυψε την ανησυχία του, µη δούµε κάτι ανάλογο µε το βακτήριο της ακτινιδιάς στην Ιταλία. Θύµισε δε, πως την περσινή χρονιά κάποια τέτοια ροδάκινα πήγαν στη µεταποίηση, αλλά λόγω σχήµατος δεν γινόταν να αξιοποιηθούν και τελικά πετάχτηκαν διότι ούτε και ζουµί έχουν για να πάνε για χυµό. «Πρέπει το πρόβληµα να χτυπηθεί στη ρίζα του. Τα µολυσµένα κτήµατα να εκριζωθούν και όσοι παραγωγοί έχουν πληγεί να αποζηµιωθούν και να στηριχθούν µε ένα πρόγραµµα αναδιάρθρωσης για να επανέλθουν».
Μεσοβδόµαδα πραγµατοποιήθηκε τελικά ευρεία σύσκεψη στην Πέλλα, µε την συµµετοχή και του υφυπουργού Γεωργίας ∆ιονύση Σταµενίτη, όπου αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής γεωπόνων που θα χτενίσουν τα κτήµατα της περιοχής και θα καταγράψουν στοιχεία, ώστε να σταλθούν άµεσα δείγµατα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ώστε να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβληµα.