του Γιάννη Ρούπα
Τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο έχουν µειωθεί δραστικά τα στρέµµατα υπαίθριας ντοµάτας κυρίως επειδή τα λεπιδόπτερα είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα υψηλούς πληθυσµούς οι οποίοι ήταν σχεδόν αδύνατο να περιοριστούν.
Ο φυλλορύκτης προσβάλλει πέρα από την ντοµάτα και τα περισσότερα φυτά της οικογένειας Solanaceae όπως µελιτζάνες και πιπεριές. Οι προνύµφες του εντόµου προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα και τους καρπούς της ντοµάτας. Οι γενεές ανά έτος του εντόµου µπορούν να φτάσουν ακόµα και τις 12, καθώς ο βιολογικός κύκλος επηρεάζεται από τη θερµοκρασία. Σε ήπιες θερµοκρασίες παρατηρείται συνεχής ανάπτυξη του εντόµου, µε τις προνύµφες να προσβάλλουν τα φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Για την ολοκληρωµένη αντιµετώπιση της Tuta absoluta προτείνονται προληπτικά µέτρα:
- Παρεµπόδιση εισόδου ακµαίων στις θερµοκηπιακες εγκαταστάσεις/αποφυγή εγκατάστασης υπαίθριας δίπλα σε θερµοκήπια.
- Χρήση παγίδων φεροµόνης για παρακολούθηση πληθυσµών.
- Καταστροφή των υπολειµµάτων της προηγούµενης καλλιέργειας, για την καταπολέµηση της διαχειµάζουσας µορφής του εντόµου.
- Εξασφάλιση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.
- Ψεκασµό µε βάκιλλο Θουριγγίας σε βιολογική καλλιέργεια.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 9 για τη Φυτοπροστασία & Θρέψη
Βιολογική Αντιµετώπιση
Η Tuta absoluta έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς, όπως είναι τα αρπακτικά και τα παρασιτοειδή. Συνεπώς, η χηµική αντιµετώπισή της θα πρέπει να γίνεται µε τρόπο που να µην επηρεάζει τον πληθυσµό των φυσικών εχθρών. Επιπλέον, µπορεί να γίνει παρεµπόδιση της σύζευξης, µε τη χρήση συνθετικών φεροµόνων.
Σύµφωνα µε αυτήν τη µέθοδο, παρεµποδίζεται ο εντοπισµός των θηλυκών ακµαίων από τα αρσενικά οπότε µε αυτό τον τρόπο αποτρέπεται και η σύζευξή τους.
Χηµική αντιµετώπιση
Η χηµική αντιµετώπιση θα πρέπει να είναι εκλεκτική για την Tuta absoluta και να µην επηρεάζει τους φυσικούς εχθρούς. Συνιστάται, η αποφυγή του ψεκασµού πάνω από δύο φορές µε την ίδια δραστική ουσία, για την αποφυγή της ανάπτυξης της ανθεκτικότητας. Η Tuta absoluta έχει πολλές γενεές ανά έτος, µε αποτέλεσµα να κληρονοµούνται πιο εύκολα σε κάθε γενεά γονίδια ανθεκτικότητας.