Στα παραγωγικά κέντρα της Β. Ελλάδας η χαµηλή ανθοφορία, συνεπεία παραγόντων που είχαν να κάνουν µε την ήπιο χειµώνα, αλλά και την επικονίαση, εν τέλει οδήγησαν σε χαµηλή καρπόδεση. «Στις κόκκινες ποικιλίες, κυρίως, ήδη οι πρώτες εικασίες για µια µείωση της παραγωγής µεταξύ 40% και 50% σε σχέση µε τα κανονικά επίπεδα, φαίνεται να κλειδώνει οριστικά και αφορά όλες τις περιοχές που παράγουν µήλα, όπως οι ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Ηµαθίας και Πέλλας» είπε στο Fresher ο Βαγγέλης Μάινος, γεωπόνος από την Έδεσσα.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 35 του Fresher
Αναφορικά µε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο ο κύκλος ζωής της καλλιέργειας µήλου, ο κ. Μάινος ανέφερε πως, αφού ολοκληρώθηκε το στάδιο της φυσικής καρπόπτωσης, έχουµε περάσει πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης της πρώτης ανάπτυξης και σε λίγες ηµέρες αναµένεται να ξεκινήσει η διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλµών για την επόµενη χρονιά. «Προς ώρας σε ό,τι έχει αποµείνει στα δέντρα, πάµε καλά. Η θρέψη και η φυτοπροστασία έχουν εξελιχθεί ικανοποιητικά, ελπίζουµε εφεξής να µην έχουµε τίποτε θεοµηνίες».
Στην καρδία του αραιώματος
Στα παραδοσιακά μηλοπαραγωγικά χωριά του Πηλίου, όπου παράγεται το φημισμένο ΠΟΠ μήλο, με το brand «Ζαγορίν», αυτή την περίοδο οι παραγωγοί είναι στην καρδιά του αραιώματος και όπως περιέγραψε στο «Fresher» ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος Επικοινωνίας του Α. Σ. Ζαγοράς, τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. «Μολονότι είναι νωρίς ακόμη για αξιόπιστα συμπεράσματα, σε γενικές γραμμές, υπάρχει ικανοποιητική καρπόδεση. Εξαίρεση ίσως αποτελούν ορισμένα περιβόλια περιφερειακά του μηλεώνα της Ζαγοράς, τα οποία μάλλον επηρεάστηκαν από τις απότομες διακυμάνσεις του καιρού, ενώ στα χαμηλά υψόμετρα παρατηρήσαμε πως δεν συμπληρώθηκαν οι απαραίτητες ώρες ψύχους», εξηγεί ο συνομιλητής μας.