«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα σταθεί και πάλι κοντά στους παραγωγούς», δεσµεύτηκε ο υφυπουργός, αλλά ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση είναι να ακολουθηθεί προηγουµένως ένας «οδικός χάρτης» µε συγκεκριµένα βήµατα δράσης, που κρίνονται αναγκαία, πριν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το πλάνο αναδιάρθρωσης.
«∆εν µπορούµε να απαντήσουµε σήµερα πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, µε τί τρόπους και µε τί µέσα, εάν δεν είµαστε σίγουροι για την ακριβή έκταση του φαινοµένου, εάν δεν το περιορίσουµε για να µην εξαπλωθεί και εάν δεν διαπιστώσουµε πού ακριβώς οφείλεται η εµφάνιση του», ανέφερε ο κ. Σταµενίτης.
Κοινός στόχος των ενεργειών που προωθούνται, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, είναι να διασφαλιστεί ότι θα δοθούν στους παραγωγούς, που αγωνιούν για τη γρήγορη εξάπλωση της ασθένειας, όλα τα εφόδια να συνεχίσουν να παράγουν, ώστε να έχουν προϊόν κι οι µεταποιητές, διότι ο «αόρατος», για την ώρα, εχθρός, που αντιµετωπίζουν, υπονοµεύει το µέλλον της καλλιέργειας και κατ’ επέκταση και τη βιωσιµότητά τους.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 35 του Fresher
Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη ανέλαβε η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, καλώντας, µάλιστα και τα ΚΥ∆ της περιοχής να ενηµερωθούν για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρµας, στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία για τα προσβεβληµένα κτήµατα -µε συνυπογραφή και γεωπόνου- ώστε πολύ σύντοµα να υπάρχει σαφής εικόνα για την έκταση της προσβολής κι όχι απλώς εικασίες. Αφού γίνει αυτό θα πρέπει δοθούν συγκεκριµένες οδηγίες για το πώς θα γίνουν οι εκριζώσεις των προσβεβληµένων δέντρων, για να διασφαλιστεί πως θα αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της επικίνδυνης ασθένειας.
Ταυτόχρονα συνεχίζεται η έρευνα από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο µε την ανάλυση νέων δειγµάτων και συγκρίσεις υγειών και µη υγειών καρπών, ενώ στη «µάχη» για την ταυτοποίηση του ιού ή του συµπλέγµατος ιών, που έχει σηµάνει συναγερµό, έχει µπει, πλέον, και το Τµήµα Φυτοπαθολογίας του ΑΠΘ, µε το οποίο η ΕΚΕ υπέγραψε σχετική σύµβαση και αναµένει τα αποτελέσµατα εντός 6µήνου.
Από την έως τώρα έρευνα, πάντως, όπως είπε ο γεωπόνος και τεχνικός σύµβουλος της Ε∆ΟΠ, ∆ηµήτρης Βακάµης προκύπτει πως σε όλα τα δείγµατα προβληµατικών φρούτων επαναλαµβάνονται γνωστοί ιοί της περιοχής. «Αυτό από τη µια είναι αισιόδοξο, γιατί µπορεί να έχουµε να κάνουµε µε γνωστά παθογόνα, αλλά από την άλλη είναι ανησυχητικό γιατί αυτοί οι ιοί είναι πάρα πολύ διαδεδοµένοι και µπορεί αυτό να σηµάνει µια εξέλιξη πολύ αρνητική σε πάρα πολύ µεγάλη έκταση», σηµείωσε ο κ. Βακάµης και δεν απέκλεισε το φαινόµενο να σχετίζεται µε και βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες, που µπορεί να ξύπνησαν από την κλιµατική µεταβολή. Ο ίδιος σηµείωσε, ακόµη, πως φέτος το πρόβληµα πήρε ανησυχητική έκταση και βρίσκουµε παραµορφωµένα φρούτα ήδη από τις πρώιµες ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών, πλακέ και στην περιοχή της Νάουσας, αλλά και στην περιοχή ανάµεσα στη Μελίκη και την Κουλούρα.