Επιπλέον, ο κατάλογος των ξενιστών του εντόμου περιλαμβάνει αρκετά είδη που έχουν οικονομική σημασία στην ΕΕ: Citrus spp. (συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ και μανταρινιών), Malus domestica (μήλο), Prunus armeniaca (βερίκοκο), Prunus persica (ροδάκινο και νεκταρίνι) και Punica granatum (ρόδι), Ficus carica (σύκο), Annona squamosa, Phoenix dactylifera (χουρμάς) και Cydonia oblonga (κυδώνι).
Σε ότι αφορά τα συμπτώματα στους καρπούς, τα νύγματα ωοτοκίας είναι συχνά ορατά στη φλούδα των προσβεβλημένων καρπών. Η ωοτοκία σε σκληρότερους καρπούς προκαλεί καστανές ουλές στην επιφάνεια του καρπού. Οι προνύμφες του πρώτου σταδίου αναπτύσσονται στο εσωτερικό του καρπού κοντά στο σημείο ωοτοκίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το μαλάκωμα της περιοχής γύρω από το σημείο ωοτοκίας. Οι προνύμφες 2ου και 3ου σταδίου συνήθως σκάβουν βαθύτερα στον πολτό του καρπού, προκαλώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε πρόωρη πτώση του καρπού.
Αναλυτικά, η σχετική ενημέρωση από τη ΔΑΟΚ Δράμας έχει ως ακολούθως:
«Σάς ενημερώνουμε για την πρώτη διαπίστωση εμφάνισης τού επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bactrocera zonata (Saunders) (Tephritidae) σε περιοχή του Βόρειου τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, σε φερομονική παγίδα, στα πλαίσια τού ετήσιου προγράμματος επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση τού ΥΠΑΑΤ (ε σχετικό).
Πρόκειται για μία μύγα των φρούτων παρόμοια με την μύγα της Μεσογείου και τον δάκο της ελιάς. Αποτελεί ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. (α σχετικό, Παράρτημα ΙΙ) και μάλιστα περιλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας.
Είναι είδος ιθαγενές της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας που έχει επεκτείνει την γεωγραφική του εξάπλωση στις ξηρότερες κλιματικές περιοχές της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.
Έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών προσβάλλοντας είδη φυτών όπως ροδακινιά, εσπεριδοειδή, καρπουζιά, αγγουριά, κολοκυθιά, μπάμια, κυδωνιά, λωτός, συκιά, ροδιά, αχλαδιά, μουσμουλιά κ.λπ. Ο κύριος ξενιστής για τις έρευνες ανίχνευσης στην ΕΕ είναι η ροδακινιά και νεκταρινιά.
Παρόμοια με άλλες μύγες των φρούτων (Tephritidae), τα ενήλικα μπορεί να τρέφονται με μελιτώδη εκκρίματα, γύρη, αποχωρήματα πτηνών. Τα θηλυκά γεννούν συνήθως ομάδες από τρία έως εννέα αβγά σε κάθε ωοτοκία στη σάρκα του καρπού, ακριβώς κάτω από τον φλοιό, μόνο σε καρπούς που βρίσκονται αναρτημένοι στο δέντρο.
Συμπτώματα: Τα νύγματα ωοτοκίας μπορεί να προκαλέσουν ρητινώδες έκκριμα (κόμμι) σε συγκεκριμένους προσβεβλημένους καρπούς. Οι προνύμφες τρέφονται με τη σάρκα τού καρπού, προκαλώντας αλλοίωση που συχνά εντείνεται από δευτερογενείς μολύνσεις (σήψη). Οι προνύμφες μπορεί να παραμένουν κοντά η μία στην άλλη κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους μέχρι να αναπτυχθούν σχεδόν πλήρως. Οι ώριμες προνύμφες βγαίνουν από τον καρπό και πέφτουν στο έδαφος για να νυμφωθούν σε βέλτιστο βάθος 5-10 cm από την επιφάνεια. Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα της προσβολής από το έντομο είναι παρόμοια με αυτά που προκαλεί η μύγα της Μεσογείου.
Παρόλο που το Bactrocera zonata είναι τροπικό είδος με καταγωγή από την τροπική νοτιοανατολική Ασία, αρκετά κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι οι νότιες περιοχές της ΕΕ περιλαμβάνουν ενδιαιτήματα που μπορεί να είναι κατάλληλα για την εγκατάσταση του. Το B. zonataθα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Πορτογαλία και στις παράκτιες περιοχές της Γαλλίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και σε μεγάλα τμήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η εγκατάσταση τού B. zonata εξαρτάται επίσης από την παρουσία
κατάλληλων φυτών ξενιστών που απαιτούνται για να διατηρηθεί ένας βιώσιμος πληθυσμός, εκτός από μια μάλλον σύντομη χειμερινή περίοδο που μπορεί να γεφυρωθεί με την επέκταση της διάρκειας ανάπτυξης των ανώριμων σταδίων και την παράταση της μακροζωίας των ενηλίκων. Στην περιοχή της Μεσογείου, η διαθεσιμότητα πολλών ειδών ξενιστών εξασφαλίζει τη συνεχή παροχή καρπών. Μελέτες σε ένα πληθυσμό τού B. zonata έδειξαν ότι η επιβίωση στους 15°C ήταν πολύ μειωμένη και ότι στους 20°C δεν ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη των ωοθηκών.
Επισημαίνεται ότι δυνάμει τού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 αποτελεί υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων να γνωστοποιούν αμέσως στην αρμόδια Φυτοϋγειονομική Αρχή της περιοχής τους οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.
Το έντομο μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσω των καρπών (τροπικών ή μη φρούτων) (Εικόνα 4). Θα μπορούσε να μεταφερθεί και μέσω τού εδάφους ως νύμφη. Η πιθανότητα μεταφοράς με καρπούς είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το παρόν συνιστά ενημέρωση τού κοινού, των επαγγελματιών και των ιδιωτών γεωπόνων για τη διαπίστωση της παρουσίας τού ενωσιακού επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Bactrocera zonata, με στόχο την ευαισθητοποίηση τους για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων».
Αναλυτικά το σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων μπορείτε να δείτε εδώ