Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο το αραίωμα των ακτινιδίων χωρίζεται σε τέσσερα φαινολογικά στάδια:
1) Στο Προανθικό στάδιο (ή αλλιώς στο «μπουμπούκι»).
2) Στο στάδιο της Ανθοφορίας.
3) Στο στάδιο αμέσως μετά την Καρπόδεση. Αυτό είναι και ένα από τα πιο σημαντικά αραιώματα διότι έτσι δεν χάνει το φυτό πολύτιμους “πόρους” (ρίχνοντας κάτω εγκαίρως καρπούς που δεν χρειαζόμαστε) στη σημαντική περίοδο της κυτταροδιαίρεσης.
4) Όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι την συγκομιδή. Το διάστημα δηλαδή που γίνεται η «Τάνυση» των κυττάρων. Ο έλεγχος για ξεχασμένα «μικρόκαρπα» και «πεταλούδες», γίνεται τώρα πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά διότι έχουμε καλύτερη εικόνα των καρπών μέσα στο κτήμα.
Κατά τη διάρκεια αυτών αραιώνονται οι εξής καρποί:
1) Σε μια ταξιανθία, aφαίρεση των πλάγιων ανθέων(ή καρπών)αφήνοντας το δυνατό κεντρικό “Βασιλικό” άνθος.
2) Αφαίρεση των “κακοσχηματισμένων” καρπών (πλακέ ή πεταλούδα).
3) Αφαίρεση των “τραυματισμένων” καρπών.
4) Αφαίρεση των καρπών που έχουν “Ηλιοεγκαύματα”.
5) Αφαίρεση των “μικρών” καρπών (άποντα) που δεν μεγαλώσουν ποτέ και θα είναι πάντα μη εμπορικοί.
6) Αφαίρεση των “μικρών” και “μεσαίων” καρπών στα φυτά που είναι υποτονικά και μειωμένης ανάπτυξης…
7) Αφαίρεση “όλων” των καρπών σε φυτά που κινδυνεύουν να ξεραθού
Τα οφέλη
Όπως προαναφέρθηκε το έγκαιρο και χειρωνακτικό αραίωμα των ακτινιδίων μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη όπως:
1) Καλύτεροι ποιοτικοί καρποί με υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (Σάκχαρα, Ξηρά ουσία, κ.α.).
2) Πιο μεγάλοι καρποί.
3) Καρποί που διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο.
4) Πιο υγιή Φυτά Ακτινιδίων.
5) Καλύτερη εμπορική εικόνα του κτήματος όταν θα το δει ο Αγοραστής, ο οποίος προφανώς θα δώσει καλύτερη τιμή ανά κιλό.