Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Μονοπωλούν το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις ακτινίδιο, βερίκοκο, κεράσια και ελιές

Ακτινίδιο «ψηφίζουν δαγκωτό» και φέτος στη μεγάλη πλειονότητά τους οι επαγγελματίες παραγωγοί και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις ή να αναδιαρθρώσουν τα παλαιά και μη προσοδοφόρα πλέον κτήματά τους, αναζητώντας μια λύση για καλύτερο εισόδημα.

Ακολουθούν, σχετικά κοντά, από άποψη ζωηρότητας ενδιαφέροντος, το βερίκοκο, το κεράσι, αλλά και η ελιά, ενώ άλλοτε «safe» επιλογές, όπως τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια φαίνεται να έχουν χάσει ένα μέρος της παλαιάς τους… αίγλης. Το «καμπανάκι» όμως χτυπάει δυνατά κυρίως στα συμπύρηνα, για τα οποία, απογοητεύσεις των τελευταίων ετών αποτρέπουν τους παραγωγούς και δεν… κουνιέται φύλλο.

Η αδιαμφησβήτητη, για άλλη μια χρονιά, κυριαρχία του ακτινιδίου στην άτυπη «κούρσα» για την απόσπαση της προτίμησης όσων σχεδιάζουν να επενδύσουν σε δενδρώδεις καλλιέργειες βέβαια πέραν του κλίματος ευφορίας, γεννά και εύλογες ανησυχίες για την επόμενη ημέρα.

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται από «φωνές» του κλάδου, έχει να κάνει τόσο με την ανθρωπογεωγραφία όσων συμμετέχουν στο… πάρτι, όσο και κυρίως για το αν υπάρχει κάποια στρατηγική πίσω από αυτή την (ανεξέλεγκτη όπως διαφαίνεται) επέκταση της καλλιέργειας.

«Κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα»

Ωθούμενο, κατά βάση, από τις πάρα πολύ καλές τιμές παραγωγού, που έχει απολαύσει το ακτινίδιο τα τελευταία 2-3 χρόνια, το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια κινείται και φέτος στα όρια του παροξυσμού, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στην Agrenda παράγοντες του φυτωριακού χώρου.

«Υπάρχει μια τρέλα για το ακτινίδιο και φέτος. Κάθε σχετικός, αλλά και άσχετος θέλει να προχωρήσει σε φυτεύσεις. Όχι μόνο παραγωγοί κατ’ επάγγελμα, αλλά και γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν. Ακόμη και από γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και χαμηλά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, που το κλίμα σηκώνει την καλλιέργεια, έχουμε οχλήσεις για να αγοράσουν φυτά ακτινιδιάς», μας ανέφερε ο Άρης Κωνσταντινίδης, αρμόδιος υπεύθυνος στη Vitro Hellas.

Η ερμηνεία που δίνει για το «ρεύμα» που υπάρχει για την καλλιέργεια, έχει να κάνει κυρίως με την ιδιαίτερα επιτυχημένη εμπορική πορεία του προϊόντος επί σειρά ετών. «Το ό,τι έφτασαν οι τιμές παραγωγού στο Θεό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, ώστε να γίνει το ακτινίδιο η νούμερο ένα επιλογή με την υψηλότερη ζήτηση για νέες φυτεύσεις», σημειώνει και αποκαλύπτει πως «είχαμε περίπου 300.000 φυτά ακτινιδιάς και τα έχουμε πουλήσει όλα. Και περισσότερα να είχαμε έτοιμα, θα τα δίναμε και αυτά, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά».

Ο ίδιος εκτιμά πως σε πανελλαδική κλίμακα από τα φυτώρια πιθανώς να πουλήθηκαν για νέες φυτεύσεις περί τα 800.000 – 1.000.000 φυτά ακτινιδιάς. Από αυτά η συντριπτική πλειονότητα αφορά την πράσινη ποικιλία «Hayward» και πρόκειται να φυτευτούν στα κλασσικά καλλιεργητικά κέντρα της χώρας όπως είναι η Άρτα, η Λάρισα, η Πιερία, η Ημαθία, η Στερεά Ελλάδα και η περιοχή της Ξάνθης και της Καβάλας.

Αμέσως επόμενη καλλιεργητική προτίμηση των παραγωγών, κατά τον κ. Κωνσταντινίδη, είναι το βερίκοκο. Όπως αναφέρει, το προϊόν πήγε καλά πέρυσι ως προς τις τιμές παραγωγού κι αυτό πυροδότησε τη ζήτηση, με το ενδιαφέρον να προέρχεται από την Κόρινθο και το Άργος στη Νότιο Ελλάδα και από Λάρισα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και Χαλκιδική, από τη Βόρειο Ελλάδα. Ζωηρό καταγράφεται το ενδιαφέρον και για το κεράσι.

Και συσκευαστήρια μπαίνουν στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς

Παρόμοια εικόνα, για την εξέλιξη των φυτεύσεων, μας μεταφέρει, εν πολλοίς και ο Βασίλης Μίλης, με φυτώριο στον Κοπανό Ημαθίας. «Όλοι ψάχνονται να φυτέψουν ακτινίδια. Πέρυσι είχαμε ετοιμάσει 50.000 φυτά και έφυγαν όλα, ενώ φέτος τα αυξήσαμε σε 70.000 φυτά και πάλι ξεπουλήσαμε. Και συνάδελφοι, με τους οποίους συζητήσαμε, μου είπαν πως το ίδιο συνέβη και στην περίπτωσή τους», μας είπε και πρόσθεσε ότι «πέραν των μεμονωμένων παραγωγών, παρατηρούμε πλέον και μεγάλα συσκευαστήρια να μπαίνουν στην καλλιέργεια για να έχουν τη δική τους παραγωγή. Στην περιοχή μας, για παράδειγμα, κάτι Ιταλοί που αγόρασαν μια εγκατάσταση, βγάζουν τα ροδάκινα που ανήκαν στο ακίνητο και φυτεύουν ακτινίδια. Μιλάμε για πολλά στρέμματα».

Υψηλή ζήτηση σύμφωνα με τον κ. Μίλη παρουσιάζει και το βερίκοκο, όπως και οι ελιές, κυρίως για την παραγωγή λαδιού, ενώ για αχλάδια, μήλα και επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. «Στο συμπύρηνο δεν έχει καμία ζήτηση», σημειώνει.

«Έφαγαν σφαλιάρες οι παραγωγοί και είναι πλέον μαγκωμένοι»

Για αναιμικό ενδιαφέρον ως προς το βιομηχανικό ροδάκινο, κάνει λόγο και ο Ευάγγελος Γκλαβάκης, από τα ομώνυμα φυτώρια στην Πέλλα. «Ο κόσμος έφαγε τις σφαλιάρες του από τα συμπύρηνα, τόσο για τις τιμές που πληρώνεται το προϊόν, όσο και για την πρακτική των μεταποιητών να ανοιγοκλείνουν τις παραλαβές κατά το δοκούν και πλέον μαγκώνεται και δεν προτιμά την καλλιέργεια», είναι μια εξήγηση που μας δίνει. Ο κ. Γκλαβάκης παράλληλα, σημειώνει πως μικρή είναι η κίνηση και στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. Αντίθετα, υψηλή κινητικότητα έχουν το βερίκοκο και το ακτινίδιο, για το οποίο «υπάρχει ζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί, ενώ πολλοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και παραπάνω για να πάρουν ένα καλό φυτό».

Οκτώ στους δέκα αγρότες ρωτάνε για το βερίκοκο

Το ζωηρό ενδιαφέρον για το βερίκοκο επιβεβαιώνει και ο Μιχάλης Τσεσμελής, ιδιοκτήτης φυτωρίου στο 7,5 χλμ., Βέροιας – Νάουσας. «Έχω ακούσει για το ακτινίδιο, αλλά επειδή δεν δουλεύουμε φυτό, δεν έχω προσωπική άποψη. Μπορώ όμως να μιλήσω με ασφάλεια για το βερίκοκο και να σας πω ότι όλο και περισσότεροι ψάχνονται με την καλλιέργεια. Επειδή κρατάμε αρχείο στο φυτώριο, διαπιστώνουμε πως για φέτος οι οκτώ στους δέκα που θέλουν να κάνουν νέες φυτεύσεις ή να αναδιαρθρώσουν τα περιβόλια τους μιλούν για βερίκοκο. Αναζητούν ποικιλίες ανθεκτικές στη σάρκα, αυτογόνιμες και να έχουν αποδείξει την αποδοτικότητά τους σε κιλά και σε ποιότητα», περιγράφει ο κ. Τσεσμελής. Όσο για την προέλευση του ενδιαφέροντος, η πλειονότητα αφορά σε παραγωγικά κέντρα όπως η Ημαθία, η Πέλλα κι η Λάρισα.

«Νομίζω πως η καλύτερη τιμή που είχε το προϊόν τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και το γεγονός ότι έχει πιο εύκολη διαχείριση, όσον αφορά στα αραιώματα και στη συλλογή των καρπών, άρα και λιγότερα έξοδα ως καλλιέργεια, είναι οι βασικότεροι λόγοι που παρατηρούμε αυτή την άνοδο του ενδιαφέροντος», εξηγεί ο συνομιλητής μας.

Ανασχετικός παράγοντας για το κεράσι η έλλειψη εργατικών χεριών

Και για την καλλιέργεια της κερασιάς ο κ. Τσεσμελής υποστηρίζει πως η ζήτηση είναι αξιόλογη, καθώς το προϊόν πιάνει τιμή. Σπεύδει ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πολλοί προβληματίζονται να την επιλέξουν με την έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς πρόκειται για έναν κομβικό παράγοντα στην άσκηση της κερασοκαλλιέργειας.

Από εκεί και πέρα, όπως επισημαίνει ο φυτωριούχος, ανεβασμένη είναι ζήτηση κυρίως για λαδοελιές, ενώ πολύ μειωμένο είναι το ενδιαφέρον για τα μήλα, πιθανότατα εξαιτίας των χαμηλών εμπορικών τιμών, αλλά και των προβλημάτων στις εξαγωγές σε χώρες όπως η Αίγυπτος. Επίσης, υποτονικά κινούνται οι πωλήσεις στα φυτά για επιτραπέζια ροδάκινα, αλλά και τα νεκταρίνια και σχεδόν μηδενική είναι η κινητικότητα για τα συμπύρηνα ροδάκινα.

Να μη γίνει θύμα της επιτυχίας του το ακτινίδιο

Στην εμπορική επιτυχία που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ακτινίδιο, αποδίδει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, τη μαζική στροφή των παραγωγών και μη προς την καλλιέργεια. «Και σε εμάς υπάρχει ζήτηση για το ακτινίδιο, αν και είναι στο 50% της αντίστοιχης περσινής, με βάση τις παραγγελίες που έλαβε η ΕΑΣ Καβάλας για φυτά. Κατά συνέπεια ο πυρετός για τα ακτινίδια συνεχίζεται και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις», προειδοποιεί.

Όπως εξηγεί το ακτινίδιο για να ευδοκιμήσει θέλει να του εξασφαλίσεις γόνιμο έδαφος, αλλά και πολύ νερό για άρδευση. «Η μεγάλη επιτυχία του ακτινιδίου, όμως, οδηγεί ακόμη και σε φυτεύσεις σε περιοχές που δεν ενδείκνυνται και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για όσους επενδύσουν στην καλλιέργεια, γιατί δεν θα τους αποδώσει» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αργυράκης και καταλήγοντας σημειώνει: «Μην ξεχνάμε επίσης ότι κάθε επιπλέον στρέμμα ακτινιδιάς πρέπει να συνοδεύεται με υποδομές σε ψυκτικούς θαλάμους για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά κι αποδοτικά την παραγωγή μας. Γιατί σκεφτείτε αν πάμε σε μια χρονιά που δεν θα έχουμε μειωμένες αποδόσεις ή μικροκαρπίες από καιρικά φαινόμενα και προστεθεί και η νέα παραγωγή. Πιθανώς θα προκύψει πρόβλημα απορρόφησης, ιδίως αν δεν έχουμε ψυκτικούς θαλάμους να τα διατηρήσουμε επί μακρόν, με δυσμενείς συνέπειες και στην τιμή παραγωγού. Για αυτό πρέπει να επενδύσουμε σε αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και στο άνοιγμα καινούριων αγορών, όσο αυξάνουμε τις εκτάσεις της καλλιέργειας».

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Την περίοδο αυτή τα πυρηνόκαρπα και τα γιγαρτόκαρπα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του λήθαργου. Γι’ αυτό οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας καλούν τους καλλιεργητές...

FARMING

Για την επιτυχημένη ανάπτυξη της ακτινιδιάς είναι αναγκαία η εξασφάλιση άριστων συνθηκών αερισμού και φωτισμού για τη διασφάλιση της καλής υγείας και παραγωγικότητας των...

REPORTS

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα (UF/IFAS) αναπτύσσουν έναν νέο τύπο γενετικά τροποποιημένων εσπεριδοειδών, ικανών να εμφανίσουν ανθεκτικότητα στα μικροσκοπικά έντομα που ευθύνονται για τη...

REPORTS

Σαρώνει τα εσπεριδοειδή ο μαύρος αλευρώδης, που έχει επιπτώσεις τόσο στον καρπό όσο και στα ίδια τα δένδρα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...