Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Παραμονεύουν οι θερινοί εχθροί στα εσπεριδοειδή, σε έξαρση η Μύγα της Μεσογείου

Σημαντική αύξηση του πληθυσμού εμφανίζει η μύγα της Μεσογείου σε όλες τις περιοχές του δικτύου παγίδευσης όπως διαπιστώνουν σε σχετική γεωργική προειδοποίηση οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.

Η αύξηση του εντόμου Ceratitis capitata οφείλεται στις προσβολές των όψιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών αλλά και άλλων ξενιστών με ώριμους καρπούς αυτή την περίοδο (βερίκοκα, ροδάκινα).

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, συστήνεται προστασία στις όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών (όψιμα πορτοκάλια, γκρειπ φρουτ). Οι προσβεβλημένοι από τη μύγα καρποί εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων δέντρων που βρίσκονται μέσα ή κοντά στον οπωρώνα αποτελούν εστίες και πρέπει να συλλέγονται και να καταστρέφονται.

Καμπάνακι για φυλλοκνίστη το καλοκαίρι, απαραίτητοι καλλιεργητικοί χειρισμοί και έλεγχοι

Σημαντικές είναι και οι προσβολές που εμφανίζονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο από το έντομο Phyllocnistis citrella. Ο φυλλοκνίστης προσβάλει τους λαίμαργους βλαστούς και την τρυφερή νέα βλάστηση σχηματίζοντας στην κάτω επιφάνεια των φύλλων χαρακτηριστικές οφιοειδείς στοές. Τα προσβεβλημένα φύλλα αποκτούν αργυρόχρωμη όψη, έντονο κατσάρωμα και ξηραίνονται.

Συστήνονται καλλιεργητικοί χειρισμοί που περιορίζουν ένα δεύτερο κύμα βλάστησης κατά τη θερινή περίοδο μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι ισορροπημένες αρδεύσεις, ο περιορισμός των όψιμων αζωτούχων καλοκαιρινών λιπάνσεων, η αφαίρεση και η απομάκρυνση των τρυφερών λαίμαργων βλαστών και το κατάλληλο κλάδεμα.

Παράλληλα, προτείνεται έλεγχος για νέες προσβολές στην τρυφερή βλάστηση εβδομαδιαίως και ανάλογες εφαρμογές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά το χρόνο δράσης των σκευασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δέντρα παραγωγικής ηλικίας το όριο ανεκτής προσβολής θεωρείται ποσοστό προσβολής στο 20% της φυλλικής επιφάνειας.

Υπό ορισμένες συνθήκες ο διαλευρώδης και αλευρώδης στους οπωρώνες

Οι αλευρώδεις είναι σοβαροί εχθροί των εσπεριδοειδών υπό ορισμένες συνθήκες. Δέντρα με άφθονη νεαρή βλάστηση το καλοκαίρι σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας, ελλιπείς καλλιεργητικές φροντίδες και ιδιαίτερα απουσία αποτελεσματικών φυσικών εχθρών ευνοούν την ανάπτυξη πυκνών πληθυσμών. Η ζημιά που προκαλούν οφείλεται σε απομυζήσεις χυμών στα νεαρά φύλλα και στα μελιτώματα που εκκρίνουν και ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων της καπνιάς υποβαθμίζοντας την ποιότητα των καρπών.

Η αντιμετώπιση βασίζεται κυρίως σε καλλιεργητικούς χειρισμούς όπως αναφέρονται στο φυλλοκνίστη.

Ειδικότερα ο διαπιστώθηκε περιορισμένη δραστηριότητα του διαλευρώδη (Dialeurodes citri) στις περιοχές του δικτύου παρακολούθησης. Τα προνυμφικά στάδια που είναι ευαίσθητα στην καταπολέμηση βρίσκονται σε αύξηση. Σε δέντρα προσβεβλημένα από την προηγούμενη περίοδο συστήνεται ψεκασμός στο διάστημα: 7 – 10 Ιουνίου με εγκεκριμένα σκευάσματα που μπορούν να εφαρμοστούν και σε μείγμα με παραφινικό λάδι.

Ο εριώδης αλευρώδης (Aleurothrixus floccosus) αναπτύσσει σταδιακά μεγάλους πληθυσμούς. Οι ειδικοί του Ηρακλείου αναφέρουν ότι όπου χρειάζεται αντιμετώπιση καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται εκλεκτικά εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας προκειμένου να αναπτυχθεί το αποκλειστικό παρασιτοειδές Cales noaki που ασκεί ικανοποιητικά φυσικό έλεγχο.

Ιδιαίτερα προσοχή πρέπει να δίνεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Τα παραφινικά λάδια εφαρμόζονται σε θερμοκρασίες κάτω των 32οC, σε δέντρα επαρκώς ποτισμένα που βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση.

 

Δείτε τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, ένθερμος υποστηρικτής της «αειφορικής» διαχείρισης στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, στοχεύει να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η μύγα της Μεσογείου είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτικό για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου...

REPORTS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Field Day του καινοτόµου εκπαιδευτικού και κοινωφελούς project καλλιέργειας πατάτας, που υλοποίησαν το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, ο ∆ήµος Καλαµάτας και οι...

FARMING

Ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, ένθερμος υποστηρικτής της «αειφορικής» διαχείρισης στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, στοχεύει να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

«Έκρυθμο» είναι το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών του κάμπου της Ημαθίας και της Πιερίας, με την «πολυφορεμένη», πλέον, τακτική της μεταποίησης να τηρεί...