του Γιάννη Τσιμπονίδη
Η σημασία της σωστής διαχείρισης
Όπως τονίζει ο κ. Έξαρχος, οι εργάτες που μαζεύουν ακτινίδια πρέπει να φορούν οπωσδήποτε βαμβακερά γάντια, ώστε να αποφεύγεται έτσι τόσο η υπερβολική πίεση των καρπών όσο και οι μικρές εκδορές που προκαλούνται συνήθως από τα νύχια τους. Παράλληλα, δίνει έμφαση στη σωστή χρήση τόσο των κουβάδων όσο και των πλαστικών κιβωτίων(κλούβες), προτείνοντας οι καρποί να τοποθετούνται προσεκτικά και να αδειάζονται με υπομονή, προκειμένου να αποφευχθούν χτυπήματα και μικροτραυματισμοί.
Σε περιπτώσεις που η συλλογή πραγματοποιείται απευθείας μέσα στα πλαστικά τελάρα (κλούβες) και όχι στους κουβάδες… συνίσταται να τοποθετούνται από κάτω δύο άλλα άδεια πλαστικά τελάρα (κλούβες) ανάποδα τοποθετημένα, ώστε το ύψος να διευκολύνει τους εργάτες και να μειώνεται ο κίνδυνος ζημιάς που μπορεί να προκληθεί πέφτοντας οι καρποί από ψηλά.
Προληπτικά μέτρα και υγιεινή του κτήματος
Σημαντικά μέτρα κατά τον κ. Έξαρχο είναι τα εξής:
1) Εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων 10 μέρες πριν τη συγκομιδή.
2) Εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων αμέσως μετά τη συγκομιδή.
3)Άμεση απολύμανση μηχανημάτων, τρακτέρ, εργαλείων, πλαστικών τελάρων (κλούβες), κουβάδων και ψεκασμό αυτών με διάλυμα υποχλωριώδες νατρίου (χλωρίνη), για την αποφυγή μεταφοράς παθογόνων από άλλα κτήματα.
4) Οι εργαζόμενοι όπως προαναφέραμε πρέπει να φορούν βαμβακερά γάντια και ειδικά ποδονάρια.
5)Το πιο σημαντικό βέβαια όπως έχουμε πει και σε άλλα άρθρα, είναι οι καρποί να πληρούν τα κατάλληλα οργανοληπτικά κριτήρια της συγκομιδής(κατάλληλα σάκχαρα, ξηρή ουσία, πίεση, χρώμα κ.α.).
Ευαίσθητο προϊόν – σοβαρές επιπτώσεις από κακή διαχείρισης
Το ακτινίδιο είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο φρούτο και όπως σημειώνει ο κ. Έξαρχος, η παραμικρή μηχανική καταπόνηση προκαλεί σημαντικές βλάβες. Ένας καρπός που έχει χτυπηθεί, μπορεί κατά τη συντήρηση στο ψυγείο, να εκλύσει αιθυλένιο (μια αέρια ορμόνη)η οποία επιταχύνει το μαλάκωμα όχι μόνο του ίδιου, αλλά και των καρπών που βρίσκονται κοντά του.
Η ευθύνη των παραγωγών
“Η προσεκτική συγκομιδή δεν είναι απλώς θέμα καλής πρακτικής, αλλά προϋπόθεση για να φτάνουν οι καρποί ποιοτικοί και ασφαλείς στον καταναλωτή”, υπογραμμίζει ο κ. Έξαρχος.