H προσβολή από τον περονόσπορο ξεκινά́ συνήθως από́ τα κατώτερα φύλλα του φυτού της ντοµάτας, στα οποία και εµφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήµατος. Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και κατόπιν ξηραίνονται.
Στους µίσχους και τους βλαστούς εµφανίζονται επίσης παρόµοιες νεκρωτικές περιοχές, ενώ στους καρπούς τα συµπτώµατα ξεκινούν γύρω από τον ποδίσκο και οδηγούν σε πλήρη καταστροφή τους, καθώς καθίστανται µη εµπορεύσιµα. Οι κατά τόπους γεωπόνοι προτρέπουν τους παραγωγούς ντοµάτας, των οποίων οι φυτείες εντός θερµοκηπίων βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια του περονόσπορου, να πραγµατοποιούν ψεκασµούς κάλυψης, µε κατάλληλα επιτρεπόµενα φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, έχοντας υπόψη την ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώµατος καθώς και την επανάληψη µετά από 8 ηµέρες.






























