«Στα Φιλιατρά έχουµε γύρω στα 3.000 στρέµµατα θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων, εκ των οποίων στη νέα σεζόν (σ.σ. από Σεπτέµβριο) µόλις 750-800 στρέµµατα βρίσκονται αυτή τη στιγµή σε παραγωγική λειτουργία. Τώρα από αυτά τα στρέµµατα, σχεδόν το 1/3 έχει προσβληθεί από ιώσεις, οι οποίες δεν έχουν γιατρειά και εξαναγκαζόµαστε να ξεριζώσουµε τα φυτά για να µη µεγεθυνθεί το πρόβληµα», εξηγεί στην Agrenda o πολύπειρος παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Άγγελος Κοροβίλας.
Στην πράξη λοιπόν, από 3.000 στρέµµατα, µόλις 500-550 στρέµµατα είναι σε θέση να παράξουν την πατροπαράδοτη ντοµάτα για το χειµώνα, καθώς µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο καθίσταται αδύνατη η καλλιέργεια. «Μόνο στα Φιλιατρά, µας λείπουν εκατοντάδες εργάτες για να λειτουργήσουν οι µονάδες, όχι 50 ή 100. Αποτέλεσµα αυτής της κατάστασης είναι να µη µπορούν να εξασφαλίσουν πολλοί ότι θα παράξουν και κάπως έτσι, οι περισσότεροι δεν ξεκίνησαν καν το στήσιµο», εξηγεί ο παραγωγός.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 990 της Agrenda
Μαζεµένος φόρτος από ελιές και θερµοκήπια
Προσπάθειες να έρθει κόσµος έχουν γίνει στη Μεσσηνία, όµως οι τελικές εγκρίσεις είναι όπως φαίνεται ελάχιστες και αφορούν κυρίως σε εργάτες από Αίγυπτο και Βιετνάµ. Πλέον κάνει την εµφάνισή του και το θέµα της άτυπης «καρτελοποίησης» στα τοπικά συνεργεία Πακιστανών και Αλβανών εργατών σε όλη την Πελοπόννησο, οι οποίοι έχουν πλήρη επίγνωση της ισχυρής διαπραγµατευτικής τους θέσης και επιβάλλουν όρους εργασίας ασύµφορους για τον παραγωγό, µε πολύ υψηλά µεροκάµατα άνω των 60 ευρώ, δίχως µάλιστα να αποδίδουν αυτά που δεδοµένα µπορούν. Μάλιστα, καθώς µέσα στο επόµενο δίµηνο γίνονται τόσο εργασίες στα θερµοκήπια, όσο και συγκοµιδή ελιάς, πολλοί παραγωγοί αδυνατούν να βρουν έστω και έναν 8ωρο εργάτη µε αποτέλεσµα να µείνει επιπλέον µέρος της ελαιοκοµικής σοδειάς ασυγκόµιστο.
Από 60 προς 80 ευρώ το µεροκάµατο στην Κρήτη
Η κατάσταση δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου πέρυσι τα κηπευτικά µαζεύτηκαν οριακά καθότι δεν υπήρχαν ελιές. Φέτος, που υπάρχει µια κάπως καλύτερη παραγωγή, οι Αιγύπτιοι εργάτες έχουν µείνει ίδιοι σε αριθµό και ανεβάζουν τις απαιτήσεις τους από 50-60 ευρώ (καθηµερινές-σαββατοκύριακο) πέρυσι σε 70-80 ευρώ (καθηµερινές-σαββατοκύριακο) φέτος για να µαζέψουν ελιές. Σε επίπεδο νησιού, σύµφωνα µε ανά καιρούς δηλώσεις θεσµικών παραγόντων, το έλλειµµα χεριών υπολογίζεται σε 10-15.000 άτοµα, τα οποία όµως χρειάζονται και κάποια εξειδίκευση ώστε να αποδώσουν. Όσον αφορά τις ιώσεις, ο ToBRFV συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Ιεράπετρα εδώ και µια τριετία, δίχως µέχρι στιγµής να έχει βρεθεί λύση στο πρόβληµα µέσω γενετικής βελτίωσης ποικιλιών.