Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Λογική η απόκλιση στο 1 ευρώ μεταξύ τιμής παραγωγού και λιανικής στο μήλο, εξηγεί ο ΣΕΚΛΑ

Ανάλυση της αμοιβής των παραγωγικών συντελεστών ώστε να φτάνει το ελληνικό μήλο Starking στο ράφι κατ’ ελάχιστο στο 1,70 ευρώ το κιλό, έκανε ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ).

Ο Σύνδεσμος, ενόψει του χειμώνα και της εποχής παραγωγής και διάθεσης μήλων, φέρνει στη δημοσιότητα τις τιμές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αυτού του πολύτιμου αγροτικού προϊόντος στην Ελλάδα.

Συχνά, οι παραγωγοί των μήλων αλλά και οι καταναλωτές διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να ξεκινά την πορεία του από το χωράφι με τιμή 0,70 ευρώ το κιλό και να καταλήγει στο ράφι με τιμή -κατ’ ελάχιστο- 1,70€ το κιλό. Η πορεία έχει ως εξής:

  • 0,70€/κιλό παραγωγός
  • 0,10€/κιλό εργάτες συγκομιδής
  • 0,20€/κιλό αποθήκευση, ψυγεία
  • 0,15€/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο
  • 0,07€/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)
  • 0,35€/κιλό έξοδα συσκευασίας
  • 0,13€/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων

Το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70€. Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή -κατ’ ελάχιστο- στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς, ο οποίος παράγει το καλύτερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν της κατηγορίας, το μήλο Ζαγοράς, και δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα, χαμηλότερα από την τιμή του 1,35€/ κιλό.

«Πολλές φορές ακούμε στον δημόσιο διάλογο για την επιβάρυνση των φρούτων και λαχανικών από υπερβάλλουσες χρεώσεις, οι οποίες φέρνουν από τη μια πλευρά τους παραγωγούς να απορούν αλλά και τους καταναλωτές να δυσανασχετούν για τις υψηλές τιμές στην απόκτηση των αγαθών. Το παράδειγμα το οποίο δίνει ο ΣΕΚΛΑ στη δημοσιότητα αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, ώστε οι δημοσιολογούντες να γνωρίζουν και να μην παραπληροφορούν καταναλωτές, παραγωγούς και πολιτεία για την αξία των προϊόντων μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Αίγυπτος είναι παραδοσιακά γνωστή για τις εξαγωγές φρέσκων πορτοκαλιών, αλλά η ανάπτυξή της στον τομέα της χυμοποίησης, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της...

REPORTS

Με θετικό πρόσημο «κλείνουν» οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς καταγράφεται αύξηση κατά 7,9% σε αξία,...

REPORTS

Η DFDS, σε συνεργασία με την Pan Marine, ξεκινά μια νέα εβδομαδιαία ακτοπλοϊκή υπηρεσία, συνδέοντας τη Νταμιέτα της Αιγύπτου με το λιμάνι της Τεργέστης...

REPORTS

Επανάσταση στη γεωργία ακριβείας υπόσχεται να φέρει η βρετανική εταιρεία Phytoform Labs, με τη νέα ποικιλία μίνι ντομάτας, που παράγει έως και 400% περισσότερους...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...