Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δεν πληρώνει ούτε τα έξοδα του το Κομφούζιο φωνάζουν οι Μακεδόνες ζητούν επανυπολογισμό πριμ

Την άμεση τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς με βάση την πρόσφατη επίσημη μελέτη που τεκμηριώνει πολύ υψηλότερο κόστος, ζητούν οι αγροτικοί σύλλογοι Νάουσας, Βελβεντού και Σκύδρας.

Η αποζημίωση στη Ροδακινιά ορίζεται στο νέο Πρόγραμμα με υπολογισμούς της προηγούμενης δεκαετίας λένε σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ενιαίος σύλλογος αγροτών Νάουσας, Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού, Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας, τονίζοντας πως όλα τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ επιβραβεύουν τον αγρότη που περνά στη νέα εποχή της βιώσιμης γεωργίας, ενώ στη Ροδακινιά το ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ ούτε καν αποζημιώνει τα κόστη εφαρμογής του.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ

Η εφαρμογή του ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε από την καλλιέργεια της Ροδακινιάς, με την πρόσκληση του 2017, έπειτα από 8 χρόνια τεράστιας οικονομικής επιβάρυνσης των οργανώσεων παραγωγών ροδακινιάς, οι οποίες το υλοποιούσαν με ίδια κεφάλαια.

Αμέσως αναδείχθηκε σαν μια από τις πιο επιτυχημένες Δράσεις του ΠΑΑ και γι’ αυτό ακολούθησαν άλλες δύο προσκλήσεις (2018, 2020) που επέκτειναν την εφαρμογή της σε Μηλοειδή και Αμπέλια.

Στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται πολλαπλάσιος προϋπολογισμός για το ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ:

Η αποζημίωση στη Ροδακινιά ορίζεται στο νέο Πρόγραμμα με υπολογισμούς της προηγούμενης δεκαετίας, σε αντίθεση με πρόσφατη ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΛΕΤΗ που τεκμηριώνει πολύ υψηλότερο κόστος.

Το ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ στη Ροδακινιά καλύπτει 3 έντομα – εχθρούς και αποζημιώνεται με 40-48 €/στρέμμα, ενώ στο Αμπέλι που καλύπτει 1 έντομο – εχθρό (το 1/3 σε κόστος και απώλεια εισοδήματος) λαμβάνει από 35,3 € στο οινοποιήσιμο μέχρι και 76 € ανά στρέμμα στη σταφίδα.

Όλα τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ επιβραβεύουν τον αγρότη που περνά στη νέα εποχή της βιώσιμης γεωργίας, ενώ στη Ροδακινιά το ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ ούτε καν αποζημιώνει τα κόστη εφαρμογής του.

ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ:

Το Ροδάκινο, σαν φρέσκο φρούτο ή σαν κομπόστα και χυμός, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Είναι το πρώτο φρούτο που Πιστοποιήθηκε με τα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας και αντέχει στο σκληρότερο ανταγωνισμό των διεθνών αγορών παρά τα Εμπάργκο και τους Δασμούς.

Ενσωματώνει σήμερα νέες οικολογικές μεθόδους (ωφέλιμα έντομα – εντομοπαθογόνους νηματώδεις) οι οποίες έχουν νόημα κι αποτέλεσμα μόνο αν συνδυάζονται με την εφαρμογή του ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ορίζει αυθαίρετα τις αποζημιώσεις, ακυρώνοντας μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής φρούτων με όρους βιωσιμότητας.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς με βάση την ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΛΕΤΗ.

Η τροποποίηση πρέπει να γίνει άμεσα και κατ’ εξαίρεση, διότι – στον Πυλώνα 2 – οι δεσμεύσεις με την πρόσκληση του 2024 θα αφορούν 5ετία, ενώ – στον Πυλώνα 1 – αν η δράση δεν επιλεγεί το 2024, χάνει τη συνέχειά της και καταρρέει για όλη την υπόλοιπη προγραμματική περίοδο.

Στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις

Με τιμή

 

 

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Σε μία προσπάθεια να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες ακτινιδιοπαραγωγούς, ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, αναδεικνύει τα τρία κρίσιμα κριτήρια για...

REPORTS

Προσπάθειες με στόχο την μείωση των πληθυσμών εντομολογικών εχθρών και αρχικών μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών γίνονται κατά τη χειμερινή περίοδο του λήθαργου σε...

REPORTS

Το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε την επείγουσα χρήση του βιολογικού εντομοκτόνου SPEAR LEP στην Ελλάδα το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους καλλιεργητές για χρήση...

REPORTS

Η φετινή σεζόν για τα ελληνικά εσπεριδοειδή φαίνεται να έχει διακυμάνσεις που προκαλούν προσοχή, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών πορτοκαλιών διπλασιάστηκαν σε σχέση με...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.