Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανθεκτικές τομάτες στην καστανή ρυτίδωση και με πλούσια γεύση φέρνει η ολλανδική Enza Zaden

Γονίδιο που υπόσχεται να εξαφανίσει τον ιό της καστανής ρυτίδωσης τομάτας (ToBRFV) φέρνει η ολλανδική εταιρεία Enza Zaden και το ενσωματώνει σε όλες τις κατηγορίες τομάτας, επεκτείνοντας τη σειρά των ανθεκτικών ποικιλιών της με νέες προσθήκες, όπως οι Fraser Paradise και Icaria, χωρίς φυσικά να ξεχνά και την γεύση.

Η κατανόηση του ιού καστανής ρυτίδωσης καρπών τομάτας (ToBRFV) και της συμπεριφοράς των νέων αυτών ποικιλιών αυξάνεται ραγδαία. Αυτή η πρόοδος αποτέλεσε το επίκεντρο δύο ειδικών συνεδριών που διοργανώθηκαν από την Enza Zaden, στις οποίες καλλιεργητές, γενετιστές και έμποροι ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην καλλιέργεια ανθεκτικών ποικιλιών. Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Καινοτομίας της Enza Zaden, στο Pijnacker της Ολλανδίας.

Βέβαιοι για Υψηλή Ανθεκτικότητα

Θα γίνει το γονίδιο HREZ το επόμενο Tm-22; Με αυτό το ερώτημα ξεκίνησε την παρουσίασή του ο Martijn van Stee, Διευθυντής Εκτροφής Καλλιεργειών της Enza Zaden, στην πρώτη από τις συνεδρίες. Η απάντηση του Martijn, ήταν ξεκάθαρη: ένα ηχηρό «ναι». Μπροστά σε περίπου 30 παρευρισκόμενους, εξήγησε γιατί η εταιρεία είναι τόσο σίγουρη για την ανθεκτικότητα που προσφέρει το γονίδιο HREZ, μοιραζόμενος παράλληλα τα δεδομένα που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες έρευνες.

Το γονίδιο HREZ, το οποίο η Enza Zaden ισχυρίζεται ότι παρέχει υψηλή ανθεκτικότητα στον ιό ToBRFV, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γονίδιο Tm-22, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στη βιομηχανία για την προστασία από τους ιούς TMV, ToMV και ToMMV. Το γονίδιο HREZ λειτουργεί με έναν παρόμοιο τρόπο, ενεργοποιώντας μια αντίδραση υπερευαισθησίας στα φυτά. «Το γονίδιο Tm-22 έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως το πλέον αποτελεσματικό γονίδιο για την προστασία από τους γνωστούς ιούς της τομάτας», εξήγησε ο Martijn, τονίζοντας ότι η Enza Zaden έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο εισάγοντας το γονίδιο HREZ σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νέων ποικιλιών.

Πιο τραχύ, πιο ζωηρό και με υψηλότερο brix

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούσαν τους γενετιστές της Enza Zaden ήταν το ενδεχόμενο το ανθεκτικό γονίδιο, το οποίο προέρχεται από άγριο υλικό τομάτας, να εισαγάγει ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά στις εμπορικές ποικιλίες—aυτό που οι γενετιστές ονομάζουν “γενετικό βάρος.”

Στην Enza Zaden κατάφεραν να απομονώσουν μόνο το γονίδιο ανθεκτικότητας, χρησιμοποιώντας «ένα ελάχιστο μέρος» του άγριου γενετικού υλικού.

Όταν τα νέα φυτά αναπτύχθηκαν στο θερμοκήπιο, ορισμένα από τα ‘άγρια’ χαρακτηριστικά επανεμφανίστηκαν, συχνά με θετικό τρόπο. Ο Willem van der Knaap έδειξε ότι ορισμένες ποικιλίες είναι λίγο πιο τραχείες ή πιο ζωηρές από τους μη ανθεκτικούς προκατόχους τους. Για παράδειγμα, η ποικιλία Bronski αποδείχθηκε ελαφρώς πιο τραχιά από την προκάτοχό της, Bronsino.

Όσον αφορά τα τοματίνια, η ποικιλία Annico Cove έχει δείξει αυξημένη ανθεκτικότητα και δύναμη, ενώ η Shivious επωφελείται επίσης από τα θετικά χαρακτηριστικά του άγριου υλικού. Επιπλέον, η ποικιλία Montague έχει υψηλότερο brix, κάτι που την καθιστά ακόμα πιο ελκυστική.

Υποκείμενα με βελτιωμένη αντοχή

Τρία χρόνια μετά την εισαγωγή των πρώτων ανθεκτικών ποικιλιών, η Enza Zaden προσφέρει επίσης δύο ανθεκτικά υποκείμενα (Stromboli και EZ 3290), που συνδυάζονται στον εμβολιασμό με ανθεκτικά στελέχη τομάτας για την επίτευξη βέλτιστης αντοχής στο ToBRFV. Αυτή τη στιγμή, η διαθεσιμότητα των υποκειμένων είναι αρκετά περιορισμένη, ωστόσο η εταιρεία συνεχίζει να εξελίσσει τη γκάμα της.

Η Enza Zaden συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη καινοτόμων ποικιλιών και ριζοστοιχείων, παρέχοντας νέες λύσεις για τους καλλιεργητές και τους εμπόρους. Η εταιρεία παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ενώ φυσικά δεν ξεχνά και την γεύση.

Με πληροφορίες από freshplaza

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε ενιαίο εμπορικό «καλάθι» θα τοποθετούνται, εφεξής, μια σειρά από εμβληματικά προϊόντα, νωπά και μεταποιημένα, της ελληνικής γης, με στόχο το «ξεκλείδωμα» απαιτητικών αγορών...

REPORTS

Παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα, µε έµφαση στο κίτρινα ακτινίδια, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασµού, µε παγκόσµια εµβέλεια, που αποσκοπεί στο να δηµιουργήσει το...

REPORTS

Ένα στα τέσσερα (22,4%) φορτία φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντοπίστηκε υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με...

REPORTS

Την απόφασή της να αποδεσμεύσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των συσκευασμένων σαλατών στη Γαλλία και τη Γερμανία ανακοίνωσε, η γνωστή εταιρεία επεξεργασμένων λαχανικών,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.