Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αυξάνει εκτάσεις και παραγωγή κηπευτικών η Θερμοκήπια Θράκης

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 35 εκατ. ευρώ της Θερμοκήπια Θράκης (εταιρική σύμπραξη Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον), που περιλαμβάνει τη σταδιακή επέκταση των συνολικών εγκαταστάσεων από 260 στρέμματα σήμερα στα 330 στρέμματα έως το 2027.

Όπως ανέφερε την Δευτέρα 31 Μαρτίου στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης ο Ευθύμιος Λειβαδίτης, επικεφαλής της εταιρείας, έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 29 εκατ. ευρώ, για εγκαταστάσεις 22 αυτόνομων θαλάμων παραγωγής αγροτικών κηπευτικών προϊόντων, ενώ στόχος είναι να ανέλθουν σε 35 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό των 6 εκατ. ευρώ αφορά στην επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 65 στρέμματα.

Όπως αναφέρθηκε η παραγωγή αυξήθηκε κατά 25% το 2024, ενώ θα αυξηθεί κατά επιπλέον 22% με την ολοκλήρωση της νέα επένδυσης το 2026. Στο στρατηγικό σχεδιασμό πενταετίας περιλαμβάνεται η έναρξη νέας σύγχρονης θερμοκηπιακής μονάδας κηπευτικών με ταυτόχρονη αξιοποίηση του νέου γεωθερμικού πεδίου που παραχωρήθηκε στην Νέα Κεσσάνη Ξάνθης.

Τα Θερμοκήπια Θράκης αποτελούν τα μεγαλύτερα υδροπονικά θερμοκήπια στη ΝΑ Ευρώπη που θερμαίνονται αποκλειστικά με γεωθερμική ενέργεια. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής βρίσκονται στο Νέο Εράσμιο, ένα μικρό χωριό στο νομό Ξάνθης, σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό Νέστο. Κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζεται ένας από τους κυριότερους γεωθερμικούς ταμιευτήρες στην Ελλάδα, επιτρέποντας έτσι στους παραγωγούς να κάνουν χρήση του γεωθερμικού πεδίου 365 ημέρες το χρόνο και να καλλιεργούν υψηλής ποιότητας κηπευτικά προϊόντα, με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

«Ξεκινήσαμε αυτό το όραμα με στόχο να παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δημιουργούμε την 5η εποχή, όπως λένε οι γεωπόνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδίτης.

Αυτή τη στιγµή καλλιεργούνται σε 260 στρέµµατα στην Ξάνθη υδροπονικά λαχανικά µε χρήση γεωθερµικής ενέργειας και φωτοβολταϊκών, µε ελεγχόµενες έως και µηδενικές εφαρµογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Χρησιμοποιώντας 70% λιγότερο νερό από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και εφαρμόζοντας πρότυπα υπεύθυνης γεωργίας, διασφαλίζονται προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας, χωρίς χημικά υπολείμματα. Παράλληλα, οι καινοτόμες, ανακυκλώσιμες συσκευασίες τους προστατεύουν τη φρεσκάδα των λαχανικών, συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Τα προϊόντα που παράγει η εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης είναι ντοµάτα beef, ντοµάτα τσαµπί, ντοµατίνια (ποικιλίες brioso και papeletto), αγγούρι, αγγούρι μίνι. Από την έναρξη των δραστηριοτήτων της η επιχείρηση έχει καταφέρει να αναπτύσσει σταδιακά την παρουσία της στην ελληνική αγορά και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μέχρι στιγμής, η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της εγκατάστασης θερμοκηπίων αγγίζει τους 8.000 τόνους ντομάτας και ακόμη, 1 εκατομμύριο τεμάχια αγγούρια ετησίως, με ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τις ανοιχτές εγκαταστάσεις την εξασφάλιση ποιότητας και -όσο το δυνατόν- σταθερής ποσότητας παραγωγής.

Όλα τα προϊόντα που παράγει διοχετεύονται στις 4 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό, προμηθεύει την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος με προϊόντα που έχουν το εμπορικό σήμα «Ο κήπος της Ξάνθης».

Οι εξαγωγές της εταιρείας δεν ξεπερνούν το 5% του συνολικού τζίρου και κατευθύνονται σε Βαλκάνια (μέσω τοπικών συνεργατών), κεντρική Ευρώπη και Κύπρο.  Όπως ανέφερε ο κ. Λειβαδίτης, η εταιρεία στοχεύει κυρίως στη εσωτερική αγορά.  «Επιδίωξή μας είναι να αναχαιτίσουμε τις εισαγωγές από τρίτες χώρες», τόνισε.

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, ο τζίρος της εταιρείας το 2024 ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ το 2023. Για το 2025 η διοίκηση εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2024.

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στην άτυπη «κούρσα», που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς κι οδηγεί το ελληνικό ακτινίδιο προς την κορυφή του βάθρου, τουλάχιστον σε επίπεδο βορείου ηµισφαιρίου,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μια καλή ευκαιρία βαθύτερης γνωριµίας µε το εταιρικό όραµα της Bayer για τον τοµέα των θερµοκηπιακών κηπευτικών στην Ελλάδα είχε η συντακτική οµάδα της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...