Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Για έλλειψη φράουλας λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη προειδοποιούν οι ερευνητές

Αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 3 βαθμούς μπορεί να μειώσει την παραγωγή φράουλας έως και 40%. Αυτό διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα, επισημαίνοντας πως η κλιματική αλλαγή καθιστά τις αγαπημένες σε όλους μας φράουλες πιο σπάνιες και ακριβές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo προειδοποιούν ότι οι φράουλες μπορεί να είναι «λιγότερες και πιο ακριβές λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή». Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sustainability, χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο ανάλυσης και παρατηρεί ότι η μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Φαρενάιτ (περίπου 2 βαθμοί Κελσίου) θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις φράουλας έως και 40 %.

Την έρευνα διεξήγαγαν ακαδημαϊκοί όπως ο Unnikrishnan, ο Dr. Kumaraswamy Ponnambalam, ο οποίος είναι επίσης από το Systems Design Engineering στο Waterloo, και ο Dr. Fakhri Karray, από το Πανεπιστήμιο Τεχνητής Νοημοσύνης Mohamed bin Zayed στο Άμπου Ντάμπι. Συνολικά, η μελέτη ανέπτυξε ένα μοντέλο που προβλέπει την πιθανότητα απώλειας απόδοσης, συσχετίζοντας τις θερμοκρασιακές ανωμαλίες με τις αποδόσεις του φυτού. Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε τη μέτρηση της μεγαλύτερης μεταβλητότητας με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας πιο ακριβή ευρήματα.

Γιατί όμως να μελετήσουν τις φράουλες; Η ομάδα επέλεξε αυτό το φρούτο λόγω της δημοτικότητάς του και της σύντομης διάρκειας ζωής του. Τα ευρήματα της μελέτης έχουν επιπτώσεις για τη διαθεσιμότητα όλων των προϊόντων που εισάγονται από την Καλιφόρνια, καθώς οι φράουλες είναι σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως η βελτιστοποίηση της άρδευσης, η χρήση στάγδην άρδευσης, ο προγραμματισμός εργασιών για την αποφυγή της αιχμής του καύσωνα και η εφαρμογή σκίασης για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης. Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες και να διατηρήσουν την παραγωγή τους.

«Ελπίζουμε ότι η καλύτερη κατανόηση της επίδρασης της αύξησης της θερμοκρασίας στην απόδοση των καλλιεργειών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων στη γεωργία από την κυβέρνηση και τους αγρότες. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες στρατηγικές προσαρμογής στην υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο Dr. Ponnambalam.

Με πληροφορίες από newfoodmagazine.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η σεζόν της φράουλας στην Ελλάδα φέτος φαίνεται να είναι σημαντικά καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Πολυδωρόπουλο, γεωπόνο...

REPORTS

Πλώρη για τα 150 εκατ. ευρώ σε αξία εξαγωγών βάζει φέτος η ελληνική φράουλα, έχοντας σύµµαχο τη φήµη που έχει χτίσει την τελευταία τριετία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.