Ένα ακόμα έτος χωρίς δασμό οι εισαγωγές κηπευτικών από τη Μολδαβία στην ΕΕ
Σκοπός της ανανέωσης και της επέκτασης των μέτρων είναι να διασφαλίσουν ότι οι υφιστάμενες εμπορικές ροές από τη Μολδαβία προς την ΕΕ μπορούν να συνεχιστούν, κάτι που θα στηρίξει την οικονομία της Μολδαβίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων στη Μολδαβία και λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Μολδαβία χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2022.
Héctor Gómez Hernández, υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας
Τα μέτρα εξακολουθούν να καλύπτουν και τα επτά γεωργικά προϊόντα των οποίων οι εξαγωγές από τη Μολδαβία στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη πλήρως ελευθερωθεί στο πλαίσιο της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, καθώς υπόκεινται σε ποσοστώσεις δασμολογικής ατέλειας: ντομάτες, σκόρδα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα και χυμούς σταφυλιών.
Η διαφορά στην κάλυψη, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συνίσταται στην πλήρη ελευθέρωση των εισαγωγών στην ΕΕ, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία αναστέλλει όλες τις δασμολογικές ποσοστώσεις που παραμένουν σε ισχύ.
Ο κανονισμός περιλαμβάνει επίσης αυστηρότερες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων της Επιτροπής και προβλέπει τη συμμετοχή της επιτροπής μέτρων διασφάλισης (αντί της επιτροπής τελωνειακού κώδικα) στην εφαρμογή του μηχανισμού διασφάλισης. Προτείνεται ένας ταχύτερος μηχανισμός διασφάλισης, ο οποίος αναμένεται να είναι αποτελεσματικότερος εάν οι εισαγωγές έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά της ΕΕ.
Όπως και πέρυσι, αναμένεται απώλεια τελωνειακών εσόδων της ΕΕ περίπου 0,3 εκατ. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος στους ιδίους πόρους της ΕΕ να είναι πολύ περιορισμένος.
Ιστορικό και επόμενα βήματα
Στις 2 Μαΐου 2023, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για ανανέωση κατά ένα έτος και επέκταση του πεδίου εφαρμογής των προσωρινών μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου μολδαβικών προϊόντων, τα οποία συμπληρώνουν τις εμπορικές παραχωρήσεις που εφαρμόζονται βάσει της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας με την οποία θεσπίστηκε σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. Όλα τα γεωργικά προϊόντα εκτός από επτά μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς δασμούς στο πλαίσιο της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, ενώ για τα επτά προϊόντα ισχύουν δασμολογικές ποσοστώσεις.
Τα παρόντα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου, σε ισχύ έως τις 24 Ιουλίου 2023, υπερδιπλασιάζουν την ποσότητα των προϊόντων που μπορούν να εισαχθούν αδασμολόγητα από τη Μολδαβία στην ΕΕ (δηλαδή τις δασμολογικές ποσοστώσεις). Είχαν δε θετικό αντίκτυπο στις εμπορικές συναλλαγές της Μολδαβίας προς την κατεύθυνση της ΕΕ, βοηθώντας τη Μολδαβία να αναπροσανατολίσει τις εξαγωγές της μέσω της ΕΕ. Συνολικά, οι εξαγωγές από τη Μολδαβία προς την ΕΕ αυξήθηκαν από 1,8 δισ. ευρώ το 2021 σε 2,6 δισ. ευρώ το 2022.
Στις 14 Ιουνίου, οι πρέσβεις των κρατών μελών στην ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής χωρίς τροπολογίες, το Συμβούλιο θα εγκρίνει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις 11 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση αποδεχόμενο την πρόταση της Επιτροπής χωρίς τροπολογίες.
Έχοντας πλέον εκδοθεί, ο κανονισμός θα υπογραφεί από τους αντιπροσώπους του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα πριν από την έναρξη ισχύος του στις 25 Ιουλίου.