Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με 33 λεπτά δε βγαίνει ο παραγωγός στο συμπύρηνο ροδάκινο, φρένο στις κρατήσεις

Εφ’όλης της ύλης συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ για τα θέματα του επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου είχε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής.

Παίρνοντας τον λόγο στη σύσκεψη που είχαν οι συνεταιρισμοί με τους Υφυπουργούς κ.κ. Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η τιμή στο συμπύρηνο στα 33 λεπτά όπως συζητείται  δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Ο κος Τζαμτζής ζήτησε το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική Ροδάκινου, να πιέσουν την ΕΚΕ ώστε η τιμή να δίνει την δυνατότητα επιβίωσης στους αγρότες και να  καθιστά βιώσιμη την καλλιέργεια του ροδάκινου.

Επιπλέον, στη συζήτηση μπήκε και το ζήτημα των κρατήσεων στα 3 λεπτά από τους αγρότες που φέρνουν το προϊόν στην πόρτα του εργοστασίου. Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε δε ότι τα βερίκοκα από την Αργολίδα τα εργοστάσια τα αγόρασαν 45-49 λεπτά, ενώ από τους παραγωγούς της Πέλλας η τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 973 της Agrenda

 

Σχετική ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων για τη σύσκεψη της Παρασκευής έχει ως εξής:

“Συνάντηση με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σταμενίτη με αγροτικούς συλλόγους από Ημαθία, Πέλλα , Φλώρινα και Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στα γραφεία του αγροτικού συλλόγου Πέλλας στα Γιαννιτσά.

Οι Αγροτικοί σύλλογοι παρέδωσαν Υπόμνημα με τα αιτήματα, πάνω στα οποία έγινε η συζήτηση με τον  υφυπουργό.
Πιο συγκεκριμένα, για το ζήτημα καθορισμού ελάχιστης εγγυημένης τιμής στα 0,50 λεπτά ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβληθεί από την κυβέρνηση επειδή έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες της ΕΕ, , συμφώνησε ωστόσο ότι οι τιμές πρέπει να ανακοινώνονται  πριν τη συγκομιδή .
Για το κόστος παραγωγής που σύμφωνα με τους αγροτικούς συλλόγους για το συμπύρινο ροδάκινο ανέρχεται στα 0,45 λεπτά, ο υφυπουργός περιορίστηκε να αναφερθεί στην τιμή της κιλοβατώρας στο αγροτικό τιμολόγιο που ανακοίνωσε η  κυβέρνηση. Δεν αναφέρθηκε όμως στην ασυδοσία των βιομηχάνων που μας προμηθεύουν (φυτοφάρμακα , λιπάσματα, μέσα κά) που αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής, όπως και το πετρέλαιο.
Για ΕΛΓΑ
Για το ζήτημα των ζημιών από την ακαρπία, όσο και από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, είπε πως  δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλείς μελέτες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να οφείλεται και σε λάθος πρακτικές των παραγωγών. Ωστόσο ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο νέο κανονισμό . Είπε ακόμη, ότι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ  θα είναι ανταποδοτικός, τα όρια της αναμενόμενης παραγωγής θα είναι κριτήριο του παραγωγού, και σύμφωνα με αυτό θα καθορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Στο ερώτημα εάν υπάρχει προσέγγιση με ιδιώτες, ο υφυπουργός  επιβεβαίωσε ότι υπάρχει. (Άρα βγαίνουν πραγματικές οι προβλέψεις μας για είσοδο ιδιωτών στον οργανισμό). Όσον αφορά την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ και το αίτημα μας για μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν 220 γεωπόνοι μέσω ΑΣΕΠ για τις τρέχουσες ανάγκες ενώ για το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προστεθούν ακόμη 21 εκτιμητές για τους δύο Νομούς ΗΜΑΘΙΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ.
Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ
Ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στη διαμάχη  δύο εταιρειών, (εννοείται για το ποιος θα καρπωθεί τα τεράστια ποσά από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ). Σύμφωνα με τον υφυπουργό τις επόμενες ημέρες θα διευθετηθεί το ζήτημα και θα μπορέσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Επίσης αναφορά έγινε στη συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι που θα καταβάλλεται στο εξής με την προϋπόθεση της ποιότητας των υδάτων άρδευσης.
Τέλος, έγινε συζήτηση γύρω από το πρόβλημα που προέκυψε με τους παραμορφωμένους καρπούς ροδακίνων. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των προσβεβλημένων χωραφιών ανέρχεται σε 1.000 στρέμματα στην  Ημαθία, ενώ στην Πέλλα πολύ περισσότερα. Ο υφυπουργός συνέστησε στους παραγωγούς να δηλώνουν έγκαιρα την προσβολή των αγροκτημάτων(Αυτό που ζητήσαμε είναι η επίβλεψη από το κράτος για την αντιμετώπιση της ασθένειας και  κάλυψη της απώλειας εισοδήματος από την κυβέρνηση).
Από τη συζήτηση που έγινε οι Αγροτικοί σύλλογοι που συμμετείχαν θα συνεδριάσουν και θα συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους από δω και πέρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ακόμη και με τρακτέρ στους δρόμους.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αγροτικοί σύλλογοι:
ΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ “ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ”
ΑΣ ΑΛΕΞΆΝΔΡΕΙΑΣ
ΑΣ “ΠΙΕΡΙΩΝ” ΗΜΑΘΙΑΣ
ΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΑΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ” Η ΟΜΟΝΟΙΑ ”            
ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΛΑΣ “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”
ΑΣ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΚΑΙ ΝΌΤΙΑΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ”

Άμεσα εκτιμήσεις και αποζημιώσεις για το χαλάζι

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο είχε ο Ιορδάνης Τζαμτζής  σε ένα ταξίδι –αστραπή στην Αθήνα, τον οποίο ενημέρωσε για τις καταστροφές που προξένησε την Τρίτη 2-7-2024 το χαλάζι στον καρπό σε κεράσια , μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα και κάστανα, σε χωριά των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο.

Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις των ζημιών και να υπάρξει έγκαιρα πληρωμή των αγροτών, διότι σε πολλές καλλιέργειες δεν συγκομίστηκε το προϊόν και υπάρχει θέμα επιβίωσης των αγροτών, αλλά και συνέχισης της καλλιέργειας.

Κάλεσε τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την Πέλλα και ορίστηκε η επίσκεψη στις 19/7/2024.

Πλήρη ενημέρωση για τα παραμορφωμένα ροδάκινα ζήτησε ο υπουργός

Ακολούθως, ο Ιορδάνης Τζαμτζής συναντήθηκε στο ΥΠΑΑΤ με τον Υπουργό κ. Τσιάρα Κων/νο, τον οποίο ενημέρωσε για τις ζημιές στις καλλιέργειες, αλλά και για το μεγάλο θέμα των παραμορφωμένων ροδάκινων. Ο κ. Τσιάρας ζήτησε να κατατεθεί από την ΠΕ Πέλλας πλήρης φάκελος των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τα παραμορφωμένα ροδάκινα αλλά και μια ολοκληρωμένη έκθεση με τις ζημιές από το χαλάζι.

Επαναλαμβάνεται το αίτημα για 50 λεπτά στο συμπύρηνο

Πρώτοι στα έσοδα από την κομπόστα… τελευταίοι στην τιμή του συμπύρηνου. Αυτό υπενθύμισαν οι ροδακινοπαραγωγοί από 5 Αγροτικούς Συλλόγους σε συνάντηση με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα την Τετάρτη 3 Ιουλίου, ζητώντας δίκαιες ελάχιστες εγγυημένες τιμές από 50 λεπτά και πάνω, ώστε να έχει μέλλον η καλλιέργεια.

Σε αρκετές περιοχές έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του συμπύρηνου, αρχικά με την ποικιλία Κατερίνα και εν συνεχεία με τις ποικιλίες Α37, Άνδρος και Έβερτ. Η ποιότητα είναι άριστη, το αραίωμα έγινε σωστά και οι παραγωγοί ευελπιστούν πως οι συμφωνίες που θα επιτευχθούν με τις κονσερβοποιίες θα γίνουν σε καλύτερη βάση από άλλες χρονιές και σε τιμές καλύτερες από το βερίκοκο που κυμάνθηκαν στα 38 με 50 λεπτά. Ωστόσο, αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση ορισμένων που «ικανοποιούνται» με τα επίπεδα των 35 λεπτών ως τιμή βάσης στο συμπύρηνο, όταν τα έξοδα υπολογίζονται στα 42-45 λεπτά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μνήµες από το παρελθόν και τα «πέτρινα» χρόνια της καλλιέργειας, ανακαλούν οι παραγωγοί συµπύρηνου ροδάκινου για να θυµηθούν ανάλογες περιστάσεις µε αυτές που βιώνουν...

REPORTS

Στην ανάγκη να ρυθμιστεί η έγκαιρη ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής των βιομηχανιών για την αγορά της παραγωγής συμπύρηνων ροδάκινων, στέκεται σε ανακοίνωσή του ο...

REPORTS

Μετά τον ∆εκαπενταύγουστο ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις φετινές τιµές στα συµπύρηνα ροδάκινα, µε τη βιοµηχανία, θεωρητικά τουλάχιστον, να περιµένει την πρώτη εικόνα...

REPORTS

Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε ένα «SMS», που φέρεται να έχει αποσταλεί από μεγάλη συνεταιριστική βιομηχανία της Ημαθίας προς τα μέλη της, το οποίο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...