του Λεωνίδα Λιάμη
Το καινούριο πολλαπλασιαστικό γενετικό υλικό, που αποσκοπεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα δύο ιδιαίτερα σημαντικών καλλιεργητικών ειδών, για τον εγχώριο πρωτογενή τομέα, αποτελεί προϊόν πολυετούς προσπάθειας σε ερευνητικό επίπεδο.
«Οι δύο νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς ανήκουν στην ομάδα των Valencia, ενώ η ποικιλία λιμεττιάς συνδυάζει όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του lime και του λεμονιού», επισημαίνει στην Agrenda ο Δρ Βασίλειος Ζιώγας, κύριος ερευνητής, Δενδροκομία εσπεριδοειδών στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου και προϊστάμενος στη Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνητικών και Αναπτυξιακών Έργων και Προϊόντων Έρευνας του ΕΛΓΟ – Δήμητρα.
Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο πρώην ερευνητής εσπεριδοειδών Δρ. Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος, μετά από σειρά επιτυχημένων επικονιάσεων έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία των τριών καινούριων ποικιλιών εσπεριδοειδών, ο Δρ. Ζιώγας, μέσω του Ειδικού Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών, μελετά τα δενδροκομικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους κι ολοκληρώνει την εγγραφή τους στον εθνικό κατάλογο.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς, αν και Valencia, ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα, έχουν ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος, σε σχέση με τις γνωστές ποικιλίες Valencia και οι σκελίδες τους ξεχωρίζουν με ευκολία, γεγονός που τις επιτρέπει να καταναλωθούν και ως επιτραπέζιες. Επίσης, ο χυμός τους διαθέτει άριστη αναλογία διαλυτών στερεών προς οξέα, κάτι που τον καθιστά ιδιαίτερα γευστικό, καθώς και με πολύ υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C και πολυφαινολών» εξηγεί ο Δρ Ζιώγας.
Ως προς την ποικιλία λιμμετιάς, καθώς αποτελεί την πρώτη διεθνώς απόπειρα δημιουργίας ενός υβριδίου μεταξύ λιμεττιάς και λεμονιάς, χαρακτηρίζεται ως μοναδική στο είδος της. «Σε παγκόσμιο επίπεδο όλες οι προσπάθειες δημιουργίας ενός λεμονοειδούς υβριδίου είχαν ως αποτέλεσμα ανάπτυξη ποικιλιών με μικρό καρπό που δεν ήταν εδώδιμος. Ο Δρ Πρωτοπαπαδάκης, με υπομονή και στόχευση κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα ποικιλία «φαινόμενο» για την εσπεριδοκαλλιέργεια, καθώς έχει ένα μοναδικό σχήμα σαν «αχλάδι» και συνδυάζει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της λιμεττιάς και της λεμονιάς», διευκρινίζει ο ερευνητής.
Η νέα ποικιλία, προσθέτει ο ίδιος, «μελετάται συστηματικά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φανερώνουν ότι πρόκειται για πολύ παραγωγική, ωριμάζει τέλη Αυγούστου μέχρι μέσα Νοεμβρίου, σε θερμοκήπιο καρποφορεί συνεχώς, διαθέτει χαρακτήρα πολύφορης ποικιλίας και δεν παρουσιάζει καρπόπτωση. Επιπρόσθετα, έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, πολύ μεγάλη χυμοπεριεκτικότητα, ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, πολύ λεπτό φλοιό, είναι άσπερμη και με σάρκα που φέρει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πράσινο-κίτρινο χρώμα. Το άρωμα της, δε, είναι ξεχωριστό, καθώς δεν θυμίζει λεμόνι ούτε λιμέττι και μελετάται σε βάθος για την βέλτιστη αξιοποίηση του».
Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 31 Μαΐου