Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δύο νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μια βελτιωμένη «λιμεττιάς» ξεπηδούν από τα εργαστήρια του ΕΛΓΟ – Δήμητρα

Με δύο νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μια βελτιωμένη «λιμεττιάς», οι οποίες ετοιμάζονται να ξεπηδήσουν από ερευνητικά εργαστήρια του ΕΛΓΟ – Δήμητρα αναμένεται να εμπλουτιστεί η «οικογένεια» των εσπεριδοειδών στην Ελλάδα.

του Λεωνίδα Λιάμη

Το καινούριο πολλαπλασιαστικό γενετικό υλικό, που αποσκοπεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα δύο ιδιαίτερα σημαντικών καλλιεργητικών ειδών, για τον εγχώριο πρωτογενή τομέα, αποτελεί προϊόν πολυετούς προσπάθειας σε ερευνητικό επίπεδο.

«Οι δύο νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς ανήκουν στην ομάδα των Valencia, ενώ η ποικιλία λιμεττιάς συνδυάζει όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του lime και του λεμονιού», επισημαίνει στην Agrenda ο Δρ Βασίλειος Ζιώγας, κύριος ερευνητής, Δενδροκομία εσπεριδοειδών στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου και προϊστάμενος στη Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνητικών και Αναπτυξιακών Έργων και Προϊόντων Έρευνας του ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο πρώην ερευνητής εσπεριδοειδών Δρ. Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος, μετά από σειρά επιτυχημένων επικονιάσεων έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία των τριών καινούριων ποικιλιών εσπεριδοειδών, ο Δρ. Ζιώγας, μέσω του Ειδικού Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών, μελετά τα δενδροκομικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους κι ολοκληρώνει την εγγραφή τους στον εθνικό κατάλογο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι νέες ποικιλίες πορτοκαλιάς, αν και Valencia, ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα, έχουν ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος, σε σχέση με τις γνωστές ποικιλίες Valencia και οι σκελίδες τους ξεχωρίζουν με ευκολία, γεγονός που τις επιτρέπει να καταναλωθούν και ως επιτραπέζιες. Επίσης, ο χυμός τους διαθέτει άριστη αναλογία διαλυτών στερεών προς οξέα, κάτι που τον καθιστά ιδιαίτερα γευστικό, καθώς και με πολύ υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C και πολυφαινολών» εξηγεί ο Δρ Ζιώγας.

Ως προς την ποικιλία λιμμετιάς, καθώς αποτελεί την πρώτη διεθνώς απόπειρα δημιουργίας ενός υβριδίου μεταξύ λιμεττιάς και λεμονιάς, χαρακτηρίζεται ως μοναδική στο είδος της. «Σε παγκόσμιο επίπεδο όλες οι προσπάθειες δημιουργίας ενός λεμονοειδούς υβριδίου είχαν ως αποτέλεσμα ανάπτυξη ποικιλιών με μικρό καρπό που δεν ήταν εδώδιμος. Ο Δρ Πρωτοπαπαδάκης, με υπομονή και στόχευση κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα ποικιλία «φαινόμενο» για την εσπεριδοκαλλιέργεια, καθώς έχει ένα μοναδικό σχήμα σαν «αχλάδι» και συνδυάζει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της λιμεττιάς και της λεμονιάς», διευκρινίζει ο ερευνητής.

Η νέα ποικιλία, προσθέτει ο ίδιος, «μελετάται συστηματικά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φανερώνουν ότι πρόκειται για πολύ παραγωγική, ωριμάζει τέλη Αυγούστου μέχρι μέσα Νοεμβρίου, σε θερμοκήπιο καρποφορεί συνεχώς, διαθέτει χαρακτήρα πολύφορης ποικιλίας και δεν παρουσιάζει καρπόπτωση. Επιπρόσθετα, έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, πολύ μεγάλη χυμοπεριεκτικότητα, ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, πολύ λεπτό φλοιό, είναι άσπερμη και με σάρκα που φέρει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πράσινο-κίτρινο χρώμα. Το άρωμα της, δε, είναι ξεχωριστό, καθώς δεν θυμίζει λεμόνι ούτε λιμέττι και μελετάται σε βάθος για την βέλτιστη αξιοποίηση του».

Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 31 Μαΐου

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μικρή πτώση της παραγωγής ευρωπαϊκών πυρηνόκαρπων της τάξεως του 7% προβλέπει η Europech το 2025 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εντούτοις, η συνολική...

REPORTS

Ξεκίνησε εδώ και κανά δεκαπενθήμερο η συλλογή στα πρώιµα υπαίθρια καρπούζια της Μεσσηνίας, ποικιλίας Μποστάνα και Σελίν, µε τις τιµές να είναι ιδιαίτερα καλές...

REPORTS

Κραυγή αγωνίας για το μέλλον της ροδακινοκαλλιέργειας στον δήμο Αμύνταιου, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της ασθένειας των παραμορφωμένων ροδάκινων που επελαύνει στην περιοχή εκφράζει...

REPORTS

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν σε νέα συμφωνία για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά συστήματα που θα κάνουν ευκολότερο αγροδιατροφικό εμπόριο.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην καρδιά των Φιλιατρών, εκεί όπου χτυπά ο παλµός της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Πελοπόννησο, δραστηριοποιείται ο γεωπόνος Γρηγόρης Σµυρνής, ιδιοκτήτης της «ΑΓΡΟΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ». Στο

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο 34χρονος Νικόλαος Σάββας, από τον Λόφο Πιερίας, δηλώνει αθεράπευτα… άρρωστος µε την καλλιέργεια της επιτραπέζιας τοµάτας και για χάρη της, όπως παραδέχεται αφοπλιστικά,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού, που θα τοποθετούν την Ελλάδα στις αγορές την κατάλληλη στιγμή και θα διατηρούνται αλώβητες κατά τη μεταφορά και στο ράφι, απαιτεί...