Η καινοτόμος προσέγγιση περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός γονιδίου στο δέντρο, το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη που εξουδετερώνει τις προνύμφες της ασιατικής ψύλλας, του κύριου εντόμου-φορέα της ασθένειας. Το εν λόγω γονίδιο προέρχεται από το βακτήριο Bacillus thuringiensis (Bt), το οποίο συναντάται φυσικά στο έδαφος.
Παρόλο που η μέθοδος έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην εξόντωση των προνυμφών, οι επιστήμονες εργάζονται για να επεκτείνουν τη λύση και στον έλεγχο των ενήλικων παρασίτων.
«Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε μια βιώσιμη βιοτεχνολογική λύση, εύκολη για τους παραγωγούς, που θα μειώνει την ανάγκη χρήσης εντομοκτόνων», δήλωσε ο καθηγητής εντομολογίας Lukasz Stelinski από το Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Εσπεριδοειδών του UF/IFAS. «Αυτό δεν είναι απόλυτα εφικτό με τα τρέχοντα δέντρα Bt, επομένως ίσως απαιτηθεί περιορισμένη χρήση εντομοκτόνων για τα ενήλικα έντομα».
Μέχρι στιγμής, τα τροποποιημένα δέντρα έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και στο θερμοκήπιο. Οι πρώτες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες αναμένονται μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ η οριστική αξιολόγηση της μεθόδου απέχει ακόμα μερικά έτη.
Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο και την επιτάχυνση καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της νόσου.